Veganski velikončni recepti 2025

Velika noč je eden od praznikov, kjer so na mizi izključno živila živalskega izvora (izjema je hren 😅). Zakaj bi bili vsi ostali, ki teh živil ne jemo, za to prikrajšani, ko pa si lahko vse te jedi prilagodimo in v njih še naprej uživamo?! 🙌

Preverite velikonočne recepte, ki so jih pripravili slovenski ustvarjalci vsebin z veganskimi recepti:

– Veganska pistacjina potica
– Veganska potica s tremi nadevi
– Veganska orehova potica
– Kvašeni velikonočni zajčki
– Veganski korenčkov kolač
– Kremna veganska čokoladna torta

Spodaj vas čaka še več veganskih receptov za pravo velikonočno pojedino. Veselo ustvarjanje! 🐰🌷🥚

 


 

1. Veganska pistacjina potica

Avtorica: Eva Sušin // Eva-licious.com

Sestavine:

Nadev:

230 g mletih pistacij
120 g mletih blanširanih mandljev
300 ml mandljevega napitka
3-6 velikih žlic sladkorja
opcijsko: brusnice namočene v rumu

Testo:

500 g ostre moke
100-150 g navadne bele moke
1 zavitek (7 g) suhega kvasa
360 ml rastlinskega napitka
70 ml javorjevega sirupa
1 majhna žlička limonine lupinice

Priprava:

Mandljevemu napitku dodamo javorjev sirup in zavremo. V posodi zmešamo mlete pistacije in mandlje ter jih prelijemo z vrelim napitkom. Maso po okusu še sladkamo in jo ohladimo.

V večji posodi zmešamo moko in kvas. V ločeni posodi zmešamo rastlinski napitek, javorjev sirup in limonino lupinico. Mokre sestavine vlijemo k suhim, zmešamo in zgnetemo v testo. Po potrebi dodamo še malo bele moke. Testo oblikujemo v kroglo in jo položimo v pomokano skledo. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem 60 do 90 minut.

Testo položimo na dobro pomokano površino, razvaljamo na velikost cca 45×35 cm in premažemo z nadevom. Testo zavijemo in oblikujemo rolo, ki jo previdno prenesemo v pekač za potico, prepikamo in pečemo 45 minut na 180°C.

 

2. Veganska potica s tremi nadevi

Avtorica: Tajda Šrot in Tamara Šrot // The Vegan Harmony

Okusna potica s kar tremi različnimi nadevi: makom, orehi in marmelado.

Sestavine:

Testo:

500 g polbele moke
7 g suhega kvasa
ščepec soli
30 g kokosovega sladkorja
30 g mandljevega masla
270 ml rastlinskega napitka

Nadevi:

Makov nadev:
100 g mletega maka
30 g kokosovega sladkorja
1 majhna žlička cimeta
150 ml rastlinskega napitka
1 žlička vanilijevega ekstrakta

Marmeladni nadev:
150 g marelične marmelade

Orehov nadev:
120 ml rastlinskega napitka
125 g orehove moke
15 ml ruma
15 g kokosovega sladkorja
1 majhna žlička vanilijevega ekstrakta

Priprava:

Testo:
V posodo damo moko, kvas, sol in sladkor ter premešamo. Dodamo mlačen rastlinski napitek in mandljevo maslo, zmešamo ter pregnetemo. Testo pokrijemo in pustimo počivati na toplem vsaj 45 minut.

Nadevi:
Za makov nadev v posodi zmešamo mak, kokosov sladkor in cimet. Nato dodamo topel rastlinski napitek, vanilijev ekstrakt in rum ter dobro premešamo. Za orehov nadev zmešamo orehovo moko in kokosov sladkor, nato prelijemo z vrelim rastlinskim napitkom, dodamo rum in vanilijev ekstrakt ter premešamo.

Potica:
Testo razdelimo na 3 dele in vsakega razvaljamo v pravokotnik. Razvaljano testo položimo na peki papir, celotno površino premažemo z orehovim nadevom in nanj položimo še eno plast testa. Premažemo z makovim nadevom in prekrijemo z drugo plastjo testa. Premažemo z marelično marmelado, zavijemo in oblikujemo rolo, ki jo previdno prenesemo v pekač in pustimo počivati 15 minut. Pečemo 45 minut v predhodno segreti pečici na 180°C. Ohlajeno potico posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo na kose in postrežemo.

 

3. Veganska orehova potica (model za potice premera 24 cm)

Avtorica: Nina Bavdek

Sestavine:

Testo:

520 g bele moke
2 ščepa soli ali 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
2 veliki žlici rjavega sladkorja
1-2 ščepa kurkume (za barvo)
25 g kokosovega olja
300 ml rastlinskega napitka
naribana lupinica 1 limone

Orehov nadev:

400 g mletih orehov
200 ml rastlinskega napitka
100 lm rastlinske smetane za stepanje
30 ml ruma
20 g vaniljevega sladkorja + 30 g rjavega sladkorja
50 g rozin (opcijsko: rozine namočene v rumu)

Priprava:

Pripravimo kvasec z nadrobljenim svežim kvasom, 2 žlicama rjavega sladkorja, žlico moke in z mlačnim rastlinskim napitkom (ne sme biti vroč, saj lahko ubije kvasovke in ne bo vzhajalo) ter postavimo na toplo za 15 minut. Moko presejemo v večjo skledo in naredimo vdolbino, po zunanjem robu pa posujemo sol, kurkumo in limonino lupinico. Vzhajan kvasec vlijemo v vdolbino in dodamo 2 žlici stopljenega kokosovega olja. Vse dobro premešamo s kuhalnico in ko postane testo bolj povezano, nadaljujemo z rokami. Če se nam preveč lepi na roke, postopoma dodamo še žlico moke. Zgnetemo le toliko, da se testo poveže v homogeno kepo. Testo v skledi pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 1 uro v toplem prostoru.

Med tem pripravimo orehov nadev. Zavremo rastlinski napitek in z njim prelijemo mlete orehe, dodamo sladkor, rum in rastlinsko smetano. Vse skupaj premešamo in pustimo v pokriti posodi.

Pomokamo delovno površino in razvaljamo kvašeno testo v velik pravokotnik. Namažemo z orehovim nadevom in potresemo z rozinami. Počasi zvijemo v veliko rulado in položimo v namaščen in pomokan model za potico. Potico na različnih koncih prebodemo z leseno palčko za ražnjiče (ali s termometrom za peko) in pustimo vzhajati na toplem še 15–20 minut. Ko potico zadnjič vzhajamo, pečico segrejemo na 180 °C (statična peka) ali 160 °C (ventilacijska peka), saj mora biti ogreta pred peko.

Po 1 uri peke z leseno palčko za ražnjiče (ali termometrom za peko) preverimo, če je testo dovolj pečeno. Če sta palčka ali termometer suha, je peka končana, v nasprotnem primeru pustimo še nekaj minut v pečici. Po končani peki potico pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo v modelu 20 minut, da se ohladi. Ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

 

4. Kvašeni velikonočni zajčki (za 6 zajčkov)

Avtorica: Tajda Šrot in Tamara Šrot // The Vegan Harmony

Sestavine:

250 g moke
1 ščepec soli
4 g suhega kvasa
15 g kokosovega sladkorja
5 g pomarančne lupine
150 ml riževega napitka
15 g kokosovega olja
rozine (za oči)
sladkor v prahu (za posip)

Priprava:

Zmešamo moko, sol, suh kvas, kokosov sladkor in pomarančno lupino. Dodamo kokosovo olje, rižev napitek ter dobro pregnetemo. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem vsaj 30 minut. Nato testo razdelimo na šest delov in iz vsakega oblikujemo zajčka. Iz enega dela oblikujemo dolg svaljek, ga zvijemo v obliko polžka in na koncu zarežemo, da dobimo tačke. Za glavo oblikujemo majhno kroglo, jo rahlo sploščimo, zarežemo do polovice na sredini in oblikujemo ušesa. Dodamo rozino za oko in iz majhnega kosa testa naredimo rep, ki ga pritrdimo na telo. Zajčke zložimo na pekač in jih na 180° pečemo 15 minut.

 

5. Veganski korenčkov kolač

Avtorica: Eva Sušin // Eva-licious.com

Sestavine:

2 naribana korenčka srednje velikosti
75 g zlatih rozin
55 g orehov

240 ml mandljevega napitka
100 g kokosovega mleka iz konzerve (samo trdi del na vrhu)
1 velika žlica jabolčnega kisa
1 majhna žlička vanilijevega ekstrakta

200 g pirine moke
100 g rjavega sladkorja (ali kokosovega)
1 zavitek (12 g) pecilnega praška
½ majhne žličke sode bikarbone
1 majhna žlička cimeta
½ majhne žličke ingverja v prahu
½ majhne žličke mletih klinčkov
½ majhne žličke mletega muškatnega oreščka

Priprava:

Pečico segrejemo na 180°C. V posodi zmešamo vse mokre sestavine – mandljev napitek, kokosovo mleko, vanilijev ekstrakt in kis. V ločeni posodi zmešamo vse suhe sestavine – moko, sladkor, cimet, ingver, klinčke, muškatni orešček, pecilni prašek in sodo. Z žlico naredimo jamico v sredini suhih sestavin in vanjo vlijemo mokro mešanico. Premešamo, dodamo rozine, sesekljane orehe in naribano korenje.

Maso prenesemo v pekač obložen s peki papirjem in pečemo na 180°C približno 30 do 40 minut. Kruh vzamemo iz pečice, popolnoma ohladimo, okrasimo in narežemo.

 

6. Kremna veganska čokoladna torta

Avtorica: Jelena Cvetković Šarkanović // BITE with ZEST

Sestavine:

Osnova:

50 g kokosovega olja
200 g mandljev (namočenih čez noč)
3 žlice agavinega sirupa

Krema:

350 g temne veganske čokolade
5 jabolk
3 žlice agavinega sirupa

Priprava:

Mandlje namočimo čez noč in jih olupimo. V mešalniku jih zmeljemo v fino, rahlo lepljivo maso. Dodamo stopljeno kokosovo olje in agavin sirup ter dobro premešamo. Maso enakomerno razporedimo po dnu tortnega modela (s premerom približno 18 cm) in jo močno pritisnemo, da nastane gladka plast.

Jabolka olupimo in sesekljamo, nato jih približno 20 minut kuhamo v vodi, da se zmehčajo. Dobro jih odcedimo (tekočine ne zavržemo – iz nje lahko pripravimo odlično osnovo za sok ali smoothie). Čokolado stopimo nad vodno kopeljo. Kuhana jabolka, stopljeno čokolado in agavin sirup zmešamo v gladko kremo. Kremo prelijemo čez mandljevo osnovo in jo po vrhu zgladimo.

Torto postavimo v hladilnik za 4–5 ur (ali čez noč), da se strdi. Po želji okrasimo s svežim sadjem ali naribano čokolado. Postrežemo ohlajeno.

 

Več receptov:

– Recepti v sodelovanju s slovenskimi ustvarjalci kuharskih receptov: Veganski velikonočni recepti 2024
– Knjižica brezplačnih receptov: Veganske velikonočne dobrote
– Video recepti: Recepti za vegansko velikonočno pojedino
– Video recept (Klepet ob kavi): Veganska velikonočna pečenka
– Članek z recepti (Žurnal24): Velikonočne veganske dobrote

DELI STRAN: