Search
Close this search box.

Živali, izkoriščane za mlečne izdelke

Mleko in mlečni izdelki

mleko_1.jpgV mlečni industriji se tako kot v vsaki drugi industriji vse vrti okoli maksimiranja dobička in vprašanja, kako “pridobiti” čim več mleka ob čim manjših stroških, pri čemer dobrobit živali ne igra velike – če sploh kakšno – vlogo. Kljub intenzivni propagandi s strani mlečne industrije je kravje mleko podobno (ne)potrebno za zdravje ljudi kot slonje ali pasje mleko. Ali ste vedeli, da smo ljudje edina živalska vrsta, ki pije mleko še po odstavitvi od matere – in to mleko druge živalske vrste?

Telička ločijo od krave, ko je star tri dni, da le ne bi popil preveč mleka in da bi se čim hitreje navadil na drugo hrano, saj je njegova potrebna nam. Vsak dan se na stotisoč teličkov odvede od njihovih mater zato, ker morajo ljudje zadovoljiti svojo nenaravno in nezdravo željo po kravjem mleku. Po približno mesecu dni intenzivnega pitanja končajo v klavnici.

Ljudje ponavadi ne vedo, da so za proizvodnjo mleka, sira, masla in jogurta, krave podvržene vsakoletni nosečnosti. Vsako leto 7-10 mesecev. Ob rojstvu telička je močna materina vez med kravo in njenim novorojenim teličkom prekinjena že v nekaj dneh; teličku dajo nadomestno mleko, sicer bi materino mleko sesal 6 mesecev. Krava mora proizvesti 10-krat več mleka kot bi ga popil njen teliček in to je namenjeno molži, med tem ko se njen teliček prehranjuje z nadomestnim mlekom.

Samo 20-25 odstotkov teličkov nadaljuje svoje življenje v proizvodnji mleka, ostale po dveh tednih odvedejo in namenijo za proizvodnjo mesa, sirišča za proizvodnjo sira in zaradi njihove kože.

Teleta pogosto živijo v izolaciji, v lesenih zabojih, v katerih se ne morejo upogibati in obračati, v katerih sproščajo svoje iztrebke na tla, kjer živijo, krmijo jih z nezdravo tekočino brez železa, da bi meso ostalo roza barve, saj imajo potrošniki takšno meso radi. Po 3-5 mesecih gredo v zakol, a do takrat so že tako nezdravi, da če jih ne bi zaklali, bi umrli zaradi različnih bolezni, povezanimi s prehrano.

Zastrašujoče statistike:

 • 60-75 odstotkov krav je umetno oplojenih (nova tehnologija omogoča vnos celotnega zarodka, ne samo semena);
 • krave se molze 2-3 krat dnevno in 7-10 mesecev v letu, tudi med nosečnostjo;
 • namesto da krava proizvede 3 litre mleka na dan za svojega telička, mora proizvesti 30 litrov dnevno;
 • teža kravjega vimena je lahko tudi 50 kg;
 • krave so krmljene s koncentriranimi beljakovinami, da se poveča proizvodnja mleka;
 • naravna življenjska doba krave traja približno 20 let, vendar s pretirano aktivnostjo prek njenih zmožnosti, izčrpana in bolna (36 odstotkov), z nizko proizvodnjo mleka (28 odstotkov), nesposobna za brejost (36 odstotkov), konča v zakolu, ko je stara približno 5 let;
 • zaradi slabih higienskih razmer in slabega nadzora, ki ga povzroča hitrost proizvodnje in številčnost krav, kovinske cevi, ki sesajo mleko, pogosto prenašajo različne okužbe, pogosto pa krave tudi poškodujejo;
 • 25 odstotkov krav v mlečni industriji vsakodnevno trpi zaradi lenobe, medtem ko jih 25 odstotkov trpi zaradi bolezni kot so vnetje vim (mastitis);
 • odpadni produkt, ki ga ustvarijo krave, je glavni vzrok za onesnaževanje voda: krava izpusti približno 200 litrov metana, ki je eden od glavnih povzročiteljev globalnega segrevanja.

O kravah

mleko_2.jpgKrave so inteligentne živali, ki sklepajo doživljenjske medsebojne vezi, njihova naravna življenjska doba pa je 25 let. Krave, ki se jih izkorišča zaradi mesa, ubijejo po enem ali dveh, krave, ki se jih izkorišča za mleko pa po treh letih življenja. Življenja krav so polna bede. Rutinsko jim odstranijo razmnoževalne organe, rogove in jih označujejo z vročimi železnimi palicami brez kakršnikoli sredstev za lajšanje bolečin. Krave na farmah so velikokrat prostorsko omejene in živijo v lastnih iztrebkih ali pa v prašnih prostorih, polnih muh ali/in na neznosni vročini sonca. Pot, ki jo živali prestanejo na poti v klavnico, je dolga in travmatična. Biti morajo brez vode in hrane. V vrsti za zakol se popolnoma zavedajo, kaj jih čaka in zato prestrašeno brcajo in tulijo. Ko klavec nameri med njihove oči, se od strahu začnejo peniti. Krave, ki so preveč poškodovane ali bolne, da bi lahko stale na nogah, odvlečejo z verigami ali pa pustijo, da počasi umirajo.

Viri in literatura

 • http://www.veganstvo.net/ali-ves/mleko/ (Dostopano pred letom 2015)
 • http://www.facebook.com/NeMleku (Dostopano pred letom 2015)
 • http://www.alv.org.au/vegan-easy-challenge-welcome-pack/1-bodi-kar-si-bodi-vegan-vegan-booklet.pdf (Dostopano pred letom 2015)
 • http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=260 (Dostopano pred letom 2015)
 • http://www.notmilk.com/ (Dostopano pred letom 2015)
 • http://www.milkdocumentary.com/ (Dostopano pred letom 2015)
DELI STRAN: