Search
Close this search box.

O siru

Zakaj se ne morete upreti siru?

Se nikakor ne morete upreti siru? Ste kdaj pomislili, da je sir kot droga? Niste se motili, kajti že v 80. letih prejšnjega stoletja so znanstveniki v siru našli opiat morfij.

Leta 1981 je Izraelec Eli Hazum s svojimi kolegi pri Wellcome Research Laboratories poročal o sledeh kemičnega morfija, opijata, ki povzroča odvisnost. Izkazalo se je, da se morfij nahaja v kravjem, pa tudi v človeškem mleku. Tam je zato, da se teliček oziroma dojenček naveže na mamo in s tem zagotovi, da dobi dovolj hranil za rast in razvoj.

Poleg tega so raziskovalci v mleku našli protein kazein, molekule katerega se razgradijo v kazomorfine, ki prav tako povzročajo odvisnost. V siru so prisotne večje koncentracije kazeina in kazomorfina, zaradi česar je po njegovem uživanju občutek zadovoljstva še večji. Doktor medicine Neal Barnard pravi: »Ker se pri proizvodnji sira izloči praktično vsa tekočina in so vsebnosti opiatov izjemno visoke, mu lahko rečemo kar mlečni ‘krek’ (prečiščen heroin, op. prev.)«. Znanstveni članek iz Univerze Illinois Extension pa navaja, da so kazomorfini opiati, ki delujejo pomirjajoče, uspavalno in depresivno.

Opiati pa niso edino »zlo«, ki ga najdemo v siru. Ta vsebuje velike količine nasičenih maščob in holesterola, ki je glavni povzročitelj bolezni srca in ožilja. Te so na vrhu lestvice najpogostejših vzrokov smrti, na ravni Evropske unije so razlog skoraj polovice vseh smrti. A kot rečeno, se je siru zaradi opiatov, ki jih vsebuje, kljub tem zastrašujočim podatkom težko upreti.

Chandra Moskowitz, avtorica knjig Veganomicon in Vegan with a Vengeance, je o boju proti odvisnosti od sira povedala: »Potrebovali boste nekaj mesecev, da bodo vaše brbončice sledile etičnim razlogom in se navadile na življenje brez sira. Najprej boste čutili pomanjkanje, a telo se bo privadilo. Kmalu boste lahko na primer okusili razliko med nepraženimi in praženimi bučnimi semeni. Ko boste k vsem jedem prenehali dodajati sir, boste postali strokovnjak za okušanje«.

Izvirni prispevek: Addicted to Cheese? Here’s Why
Prevod in priredba: Slovensko vegansko društvo

Objavljeno: 24. junij 2014

 

DELI STRAN: