Search
Close this search box.

Neveganski dodatki v hrani

Za vas smo pripravili seznam neveganskih dodatkov v hrani. Z rdečo so napisani tisti dodatki, ki so zagotovo živalskega izvora, s sivo pa tisti, ki so lahko živalskega izvora.

RDEČA – Ni vegansko
ČRNA – Možno živalskega izvora

E-številoIme aditiva
101Riboflavin – običajno veganski aditiv, a ne vedno
120Kohineal, karminska kislina – naravno rdeče barvilo 4 (karmin)
E160a(i) in E160a(ii)Mešani karoteni in beta karoten – običajno veganski aditivi, le redko pa ne
270Mlečna kislina – običajno veganski aditiv, a ne vedno
304Estri askorbinske kisline z maščobnimi kislinami – običajno veganski aditiv, a ne vedno
322Lecitini – običajno veganski aditivi, a ne vedno
325Natrijev laktat – je sol mlečne kisline (E270) – običajno veganski aditiv, a ne vedno
326Kalijev laktat – je sol mlečne kisline (E270) – običajno veganski aditiv, a ne vedno
327Kalcijev laktat – je sol mlečne kisline (E270) – običajno veganski aditiv, a ne vedno
422Glicerol/glicerin – običajno veganski aditiv, a ne vedno
430-436Polioksietileni – običajno veganski aditivi, a ne vedno
441Želatina pridobljena je iz živalske kože in kosti; najdemo jo v različnih slaščicah, žele bombonih in ostalih sladkarijah
442Amonijev fosfatid – lahko je pridobljen iz glicerola (E422) – običajno veganski aditiv, a ne vedno
470Soli maščobnih kislin – običajno veganski aditivi, a ne vedno
471Mono- in digliceridi maščobnih kislin – običajno veganski aditivi, a ne vedno
472Različni estri – družina aditivov E472 je izpeljana iz glicerina (E422) – običajno veganski aditivi, a ne vedno
473Saharozni estri maščobnih kislin – običajno veganski aditivi, a ne vedno
474Saharozni gliceridi – običajno veganski aditivi, a ne vedno
475Poliglicerolni estri maščobnih kislin – običajno veganski aditivi, a ne vedno
477Propan-1, 2-diolni estri maščobnih kislin – običajno veganski aditivi, a ne vedno
479Termično oksidirano sojino olje z mono- in digliceridi maščobnih kislin – običajno veganski aditivi, a ne vedno
481Natrijev stearoil-2-laktilat – običajno veganski aditiv, a ne vedno
482Kalcijev stearoil-2-laktilat – običajno veganski aditiv, a ne vedno
483Stearil tartrat – maščobne kisline so lahko rastlinskega ali živalskega izvora
491-495Sorbitani – sestavljeni so iz sorbitola in maščobnih kislin, te pa so lahko rastlinskega ali živalskega izvora
542Kostni fosfat – sredstvo proti sprijemanju
570Maščobne kisline – največkrat so rastlinskega izvora, lahko pa so živalskega izvora
631Dinatrijev inozinat – največkrat proizveden iz mesa, lahko pa je proizveden na veganski način
635Dinatrijevi 5′-ribonukleotidi – največkrat proizvedeno iz mesa, lahko pa je proizvedeno na veganski način
901Čebelji vosek – beli in rumeni – sredstvo za glaziranje
904Šelak – sredstvo za glaziranje iz smole, ki jo izločajo žuželke ščitaste uši
913Lanolin – ovčji vosek, ki ga izloča koža ovc in ovčja volna
920L-cistein – običajno veganski aditiv, a ne vedno
966Laktitol – sladilo, proizvedeno iz laktoze, pridobljene iz sirotke
1105Lizocim – encim iz jajc
Vir

The Vegetarian Society of the United Kingdom. E numbers. Dostopano: 15. 12. 2023.
https://vegsoc.org/info-hub/veggie-need-to-know/e-numbers/

DELI STRAN: