Search
Close this search box.

Koristne povezave

Kazalo povezav

Delo v društvu

Spletne strani

Veganski recepti

Facebook skupine za vprašanja in izmenjavo idej

Nakupovanje in popusti

Veganstvo in šport

Tuje spletne strani

Filmi in dokumentarni filmi

The game changers (2019)

Dokumentarni film The Game Changers spremlja zgodbo Jamesa Wilksa, trenerja v ameriških posebnih vojaških enotah in tekmovalca v mešanih borilnih veščinah. Wilks se je med enim od dvobojev poškodoval, nato pa na svoji poti iskanja čim hitrejšega okrevanja spoznal prednosti prehranjevanja z vegansko prehrano. Wilks nam predstavi zastarele mite o nujnosti prehranjevanja s hrano živalskega izvora in jih s pomočjo svetovno priznanih zdravnikov ter znanstvenikov ovrže.  V filmu gosti tudi mnoge profesionalne športnike, ki so s pomočjo veganske prehrane dosegli rezultate svoje kariere. Med drugimi lahko vidimo Arnolda Schwarzenegerja, Lewisa Hamiltona in Patrika Baboumiana.

Cowspiracy (2014)

Cowspiracy je okoljevarstveni dokumentarni film neustrašnega režiserja Kipa Andersena, ki razkriva vpliv reje živali na naše okolje in raziskuje, kako in zakaj največje svetovne okoljevarstvene organizacije ta problem ignorirajo.
https://www.youtube.com/watch?v=2SRPk6gB3g0

Zemlja – Naš dom (Home, 2009)

Dokumentarni film Yanna Arthus-Bertranda, ki je skoraj v celoti sestavljen iz zračnih posnetkov različnih krajev na Zemlji. Film prikazuje raznolikost življenja na planetu in kako človeštvo ogroža njegovo ekološko ravnovesje.
http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU&feature=youtu.be&hd=1

Neprijetna resnica o mesu (Meat the Truth, 2007)

Ta film, ki so ga posneli v znanstvenem biroju Stranke za živali, ki je poznana tudi kot Ustanova Nicolaasa G. Piersona, razkriva, da sta mesna in mlečna industrija največja povzročitelja podnebnih sprememb, saj ustvarjata več izpustov kot ves transportni sistem na svetu. V filmu nastopajo priznani nizozemski igralci, pisatelji in politiki, ki delijo svoje poglede na vegetarijanstvo. Predstavljeni so tudi znanstveni podatki organizacije Združenih narodov FAO (Food and Agricultural Organization).
http://www.youtube.com/watch?v=2uTJsZrX2wI (slovenski podnapisi)

Neprijetna resnica (An Inconvenient Truth, 2006)

V tem dokumentarnem filmu, ki je dobil nagrado ameriške Akademije, bivši podpredsednik Združenih držav Al Gore seznanja gledalce, da globalno segrevanje predstavlja resnično in aktualno nevarnost. Film na osnovi vodilnih raziskav najpomembnejših znanstvenikov na svetu opisuje, kako bi lahko človeške aktivnosti preteklega stoletja povzročile uničenje našega domačega planeta in da imamo ozko časovno okno za preusmeritev tega uničujočega trenda, da preprečimo velike svetovne katastrofe, kot so vremenske skrajnosti, poplave, suše, epidemije in vročinski vali, kakršnih še nismo doživeli. Ta film nas vse poziva, naj prevzamemo odgovornost in ukrepamo.

A Delicate Balance: the Truth (2007)

Ta film gre še dlje kot Al Gorova Neprijetna resnica, saj pravi, da je edino upanje za planet, ce se bodo ljudje odpovedali mesu in mlečnim izdelkom.

Enajsta ura (The 11th Hour, 2007)

Dokumentarni film, katerega pisec, režiser in pripovedovalec je Leonardo DiCaprio, opisuje stanje naravnega okolja in seznanja gledalce, da je sedanji čas obenem zadnji trenutek, v katerem lahko še naredimo spremembo. Film nam daje upanje in ponuja možne rešitve za okoljske probleme za preoblikovanje in spremembo svetovnih človeških aktivnosti, ki vključujejo tehnologijo, družbeno odgovornost in ohranitev.

Zemljani (Earthlings, 2005)

Ta film, v katerem je pripovedovalec kandidat za oskarja Joaquin Phoenix, opisuje odvisnost človeštva od živali, ki nam služijo za hrano, obleko, zabavo in uporabo v raziskavah, prikazuje pa tudi naše popolno nespoštovanje do živali. Preko poglobljenega raziskovanja trgovin z živalmi, pasjih farm, živalskih zavetišc, industrijskih farm, trgovine z usnjem in krznom, športov, zabaviščne industrije, medicine in znanosti, Zemljani prikazujejo vsakodnevne aktivnosti nekaterih izmed največjih poslov na svetu, katerih dobiček je odvisen od živali.
https://www.zemljani.si/

Priča (The Witness, 2000)

Priča je večkrat nagrajeni dokumentarni film skupine Tribe of Heart. Predstavi zgodbo posameznika (Eddie Lama), ki se je večino svojega življenja bal in izogibal živali, potem pa mu je ljubezen do muce odprla srce in ga navdihnila k reševanju zapuščenih živali in širjenju svojega sporočila o sočutju po ulicah New Yorka. Eddiejeva pripoved o izjemni spremembi zavedanja je prežeta s humorjem in iskrenostjo.
http://www.tribeofheart.org/sr/sr_witscreeningroom_slovenian.htm (slovenski podnapisi)

Povezovanje dejstev (Making the connection, 2010)

“Povezovanje dejstev” je britanski dokumentarni film, ki vas vabi na potovanje – skupaj s kuharjem, kmetom, članico parlamenta, z atletinjo, dietetinjo in s pesnikom – da bi raziskali poživljajoč način življenja, ki združuje odlično zdravo hrano z reševanjem mnogih globalnih izzivov, ki so danes pred nami.
http://www.youtube.com/watch?v=QdOQQ2ooFs0 (slovenski podnapisi)

Predavanja

Drugi priporočeni videoposnetki

Nazaj na vrh

DELI STRAN: