Search
Close this search box.

Sodeluj

Kaj lahko naredite sami?

Postanite vegan

Najenostavnejši, najhitrejši in hkrati zelo učinkovit način je, da se odločite postati vegan. Biti vegan pomeni živeti v skladu s svojimi prepričanji in v sozvočju z lastnimi (in družbenimi) moralnimi vrednotami; s tem vsak dan prispevate k pravičnejšemu svetu in preprečujete nadaljnje izkoriščanje živali – vse to v vsakdanjih aktivnostih, kot so prehranjevanje, tuširanje in celo umivanje zob. Ne le, da s svojimi dejanji prihranite življenja živali; hkrati tudi ozaveščate druge o možnosti drugačnega načina dojemanja živali in načina življenja ter dajete zgled, da veganstvo in pravice živali nista zgolj teoretična termina, temveč ju lahko vsak posameznik privzame in uporabi v vsakodnevnem življenju.

Nekateri uspejo preiti na drug način prehranjevanja tako rekoč čez noč, spet drugim pa prehod na veganski način življenja predstavlja malo večji začetni zalogaj (iskanje etičnih alternativ, odkrivanje načina uporabe nekaterih izdelkov, iskanje nutricionističnih informacij in podobno). Ko se z vsem tem seznanite, postane veganstvo vaš novi modus vivendi –način življenja, ki redko, če sploh, terja več časa, energije in denarja kot drugi načini prehranjevanja.

Informirajte se in delite informacije naprej

Raziskujte, berite in zbirajte informacije s področja pravic živali, prehrane in zdravja, narave. Poiščite na spletu informacije o življenju na živalskih farmah, poglejte navdihujoče zgodbe veganov športnikov, pozanimajte se, zakaj se praznijo oceani.

Delite informacije v družinskem krogu, s prijatelji in znanci. Z argumenti jim dokažite, da je veganstvo prihodnost človeštva in zemlje.

Posvojite žival

S tem, ko brezdomni živali ponudite hrano, dom in pozornost, naredite veliko razliko v očeh te živali, hkrati pa si pridobite simpatičnega družabnika. V mnogih primerih jo s tem rešite gotove smrti. Če nimate prostora, vam finančni položaj ne omogoča ali zaradi katerega drugega razloga živali ne morete sprejeti v vaš dom, jo lahko posvojite na daljavo in jo hodite obiskovat v bližnje zavetišče.

Postanite aktivist

Udeležite se protestnega shoda, delite letake, od lokalnih oblasti zahtevajte spremembe zakonodaje na področju pravic živali, zdravstva, ekologije. Organizirajte degustacijo veganskih jedi, projekcijo filma ali predavanje. V restavracijah in lokalih zahtevajte veganske izbire. Pišite spletni blog in objavljajte veganske recepte.

Bodite dober zgled

Dober zgled ni le ena od možnosti, da vplivamo na druge ljudi. To je edina možnost.
– Albert Schweitzer

DELI STRAN: