Search
Close this search box.

Postani vegan zaradi živali

Živali so na tak ali drugačen način stalno prisotne v naših življenjih. Z nekaterimi si delimo dom, dojemamo jih kot družinske člane. Imajo drugačne spretnosti in način življenja kot ljudje in ne znajo uporabljati istega jezika kot mi, a vendar jih globoko cenimo. Z njimi se sporazumevamo in se včasih celo zatečemo k njim po čustveno podporo. Ob njihovi smrti žalujemo. Niti malo ne dvomimo, da rade živijo in da so rade v naši družbi.

Vendar z nekaterimi živalmi ravnamo povsem drugače: v njihova telesa zabadamo vilice in nože, njihove kože imamo za obleke. V tej rubriki so podane določene informacije o nekaterih oblikah izkoriščanja živali zaradi različnih namenov.

Število ubitih živali mesne, jajčne in mlečne industrije odkar ste odprli to stran:
0 morskih živali
0 piščancev
0 gojenih rib
0 rac
0 prašičev
0 zajcev in kuncev
0 gosi
0 puranov
0 ovc
0 koz
0 krav in telet
0 glodavcev
0 golobov in drugih ptic
0 bivolov
0 konjev
0 oslov in mul
0 kamel

Številke ne vključujejo živali ubitih v laboratorijih, ne vključujejo živalih ubitih v zavetiščih, ne vključujejo živalih ubitih v živalskih vrtovih, cirkusih in akvarijih, ne vključujejo živali ubitih v bikoborbah in živalskih bojih in drugih »športih«.

Podatki temeljijo na statistiki Organizacije za prehrano in kmetijstvo pri Združenih narodih iz leta 2013, po katerih je letno ubitih 69,4 milijard kopenskih živali in po ocenah organizacije fishcount.org.uk, po katerih je letno ubitih med 900 milijardami in 2,7 bilijona rib in drugih morskih živali. Potrebno je dodati, da je številka v realnosti še večja, saj nekatere države niso prispevale podatkov, poleg tega pa se je v zadnjih nekaj letih zaradi odprtja in rasti nekaterih svetovnih gospodarstev (Kitajska, Indija,…) močno povečala potreba po hrani in izdelkih živalskega izvora.

Zakaj imaš enega rad, drugega pa ješ?

DELI STRAN: