Velika noč je eden od praznikov, kjer so na mizi izključno živila živalskega izvora (izjema je hren ). Zakaj bi bili vsi ostali, ki teh živil ne jemo, za to prikrajšani, ko pa si lahko vse te jedi prilagodimo in v njih še naprej uživamo?!
Preverite velikonočne recepte, ki so jih pripravili slovenski ustvarjalci vsebin z veganskimi recepti:
– VEGANSKA WELLINGTON PEČENKA
– VEGANSKA KUHANA “JAJČKA”
– PRESNI KORENČKOV CHEESECAKE (brez glutena)
– VELIKONOČNI PIŠKOTI
– VEGANSKA POTICA Z MAKOVIM NADEVOM
Spodaj vas čaka še več veganskih receptov za pravo velikonočno pojedino!
VEGANSKA WELLINGTON PEČENKA
Avtor: BITE with ZEST @bitewithzest
Sestavine za pečenko:
2 jž olja
½ čebule
3 stroke česna
2 čž timijana
2 čž mletega rožmarina
2 čž mlete kumine
80 g sončničnih semen
170 g kuhane pese (1 srednje velikosti)
200 g dimljenega tofuja
1 čž mlete dimljene paprike
1 čž balzamičnega kisa
2 jž koruznega škroba
sol in poper po okusu
Sestavine za gobji nadev:
500 g gob (šampinjoni)
2 šalotki (srednji)
2 stroka česna
2 jž olja
1 čž timijana
sol in poper po okusu
Sestavine za ovoj:
1 paket listnatega testa
2 čž olja
črna kumina za dekoracijo
Postopek:
Pečenka:
1. V ponvi segrejemo olje, nasekljamo čebulo in česen ter ju popražimo. Odstranimo z ognja in prestavimo v skledo multipraktika in dodamo preostale sestavine. Miksamo do fine strukture. Solimo in popramo po okusu.
2. Pečenko položimo na prozorno folijo (za lažje oblikovanje) in oblikujemo valjasto obliko, dolgo približno 15 centimetrov. Preložimo na pekač, obložen s peki papirjem in prestavimo v predhodno ogreto pečico ter pečemo 30 minut na 180°C.
Gobji nadev:
1. Šampinjone očistimo in drobno nasekljamo.
2. Drobno nasekljamo tudi šalotki in česen.
3. V ponvi segrejemo olje, na katerem rahlo prepražimo šalotko in česen, nato dodamo šampinjone.
4. Vse skupaj začinimo s timijanom, solimo in popramo po okusu ter pražimo toliko časa, da šampinjoni spustijo vodo.
5. Pustimo, da se masa za gobji nadev popolnoma ohladi. Lahko jo prestavimo tudi v hladilnik.
Sestavljanje:
1. Listnato testo razpremo in na sredino namažemo gobji nadev v velikosti pečenke.
2. Pečenko postavimo na nadev, nato pa celotno površino pečenke obložimo s preostalim gobjim nadevom. Nadev pritisnemo, da se lepo oprime pečenke.
3. Pečico ogrejemo na 200°C.
4. Ob straneh pečenke zdaj testo narežemo na približno 2 cm široke trakove. Zarežemo jih rahlo diagonalno.
5. Zgornji in spodnji rob testa zavihamo čez pečenko, stranske trakove pa prepletemo tako, da bodo med njimi tanjše špranje, skozi katere bo med peko lahko uhajala vlaga.
6. Ostanke testa lahko porabimo za dekoracijo ali pa se kar lotimo peke.
7. Na koncu testo premažemo z oljem, posujemo s črnim sezamom in postavimo v pečico.
8. Pečemo 25 minut pri 200°C, da testo dobi zlato-rjavo barvo.
9. Pečenko ohladimo in postrežemo skupaj s pečenim krompirjem ali drugo zelenjavno prilogo.
VEGANSKA KUHANA “JAJČKA”
Avtor: Tjaša Ribič @goingplant
Sestavine za “beljak”:
250 ml sojinega mleka
1 2/3 čž agar agarja v prahu
1 čž kvasnih kosmičev
1/4 čž črne soli*
ščepec soli
Sestavine za “rumenjak”:
120 g kuhanega krompirja
1/2 čž gorčice
1 čž kvasnih kosmičev
1/4 čž črne soli*
1/4 čž kurkume v prahu
1 jž masla/margarine
1-2 jž sojinega mleka
ščepec soli
Postopek:
1. Za beljak v eni kozici zmešamo vse sestavine, počakamo, da zmes zavre in na nizki temperaturi kuhamo 2 minuti.
2. Tekočino precedimo in jo prelijemo v modelčke za jajčka. Postavimo v hladilnik za približno 1 uro ali dlje.
3. Medtem pripravimo rumenjak. V večji posodi pretlačimo kuhan krompir in vse ostale sestavine ter dobro premešamo.
4. Ko je beljak strjen, ga damo iz modelčka in z manjšo žličko naredimo v sredini luknjico in vanjo dodamo maso za rumenjak.
5. In to je to, jajčka so pripravljena. Shranimo jih v tesno zaprti posodi do 3 dni.
Jemo jih lahko samostojno, iz njih naredimo namaz, dodamo na kos kruha ali v solato.
PRESNI KORENČKOV CHEESECAKE (brez glutena)
(za 12 manjših rezin)
Avtor: Tjaša Ribič @goingplant
Sestavine za podlago:
100 g orehov
55 g ribanega kokosa
135 g sončničnih semen
ščepec soli
100 g korenja
2 jž mandljevega/lešnikovega masla
1 jž chai začimbne mešanice*
200 g datljeve paste ali datljev
1 jž javorjevega sirupa
*Sestavine za chai spice mix:
(vse začimbe naj bodo v prahu)
1 čž cimeta
1 čž kokosovega sladkorja
1/2 čž klinčkov
1 čž ingverja
1 čž kardamoma
Če nimaš vseh začimb, lahko uporabiš tudi samo 1čž cimeta
Sestavine za kremo:
140 g indijskih oreščkov
120 g kokosove kreme
2 jž limoninega soka
1 čž vanilijega ekstrakta ali paste
3 jž javorjevega sirupa
Postopek:
Če uporabimo cele datlje, jih je priporočljivo najprej namočiti v vodi, najboljše čez noč ali za vsaj 1h v vroči vodi in jih dobro odcedimo.
1. Vse oreščke in semena zmiksamo v multipraktiku, prav tako korenje ali pa ga naribamo na drobno.
2. V multipraktiku najprej zmiksamo vse suhe sestavine in šele nato dodamo nasekljano korenje, mandljevo osnovo, agavin sirup in ponovno zmiksamo. Na koncu dodamo datlje. Če je masa preveč mokra in se lepi, dodamo še malo kokosa ali mletih semen.
3. Maso pretlačimo po dnu pekača (18x11cm).
4. Kremo pripravimo, tako da zmiksamo vse sestavine v blenderju, do gladkega. Po vrhu podlage prelijemo kremo in položimo cel pekač v hladilnik za 3 ure ali še boljše v zamrzovalnik za 1-2 uri.
5. Ko je krema ohlajena in lepo strjena, rezine narežemo na poljubne koščke, posipamo s cimetom in na vrhu okrasimo s koščkom oreha ali pekana.
VELIKONOČNI PIŠKOTI (brez glutena)
Avtor: Eva Sušin @susiiiiin
Sestavine:
170 g veganskega masla (sobne temperature)
125 ml agavinega sirupa
35 g kokosovega sladkorja (ali drugega sladkorja po želji)
1 čž vanilijevega ekstrakta
1 čž pomarančne lupinice
195 g jedilnega škroba
160 g razmaščene moke iz oreščkov po izbiri (mandljeva, orehova, lešnikova)
3-4 jž marmelade (pomarančna se odlično poda k velikonočni mizi)
sladkor v prahu za dekoracijo
Postopek:
1. Z mešalnikom dobro vmešamo maslo, agavo, sladkor in vanilijo.
2. Moko in škrob presejemo in dodamo k masi. Zgnetemo v enotno maso.
3. Pečico segrejemo na 180 °C.
4. Maso med dvema kosoma peki papirja razvaljamo na približno 5 mm debeline. Nato oblikujemo piškote – v parih, enega z luknjo in drugega brez (jaz sem za luknje uporabila kar zamašek od plastenke).
*Če se masa preveč lepi, jo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
5. Da piškote čim manj premikamo, samo odstranimo odvečno maso okoli piškotov in jih pečemo kar na istem peki papirju, na katerem smo razvaljali maso.
6. Pečemo 8-9 minut in nič dlje. Tudi če se zdi, da piškoti še niso gotovi, se bodo še strdili ko se ohladijo!
7. Ohlajene piškote z luknjo potresemo s sladkorjem v prahu.
8. Vsak piškot brez luknje namažemo z marmelado in nanj položimo piškot z luknjo.
Piškote shranjujemo v nepredušni posodi do 14 dni.
VEGANSKA POTICA Z MAKOVIM NADEVOM (brez glutena in sladkorja)
Avtor: Darja Cotar Seibert (Zdravo in slastno z Darjo) @zdravoinslastno_z_darjo
Testo
Suhe sestavine:
500 g brezglutenske moke
1 suhi kvas
1/2 čž sode bikarbone
1 čž mletih lanenih semen/ chia semen
vanilija v prahu
limonina lupinica
1/2 čž sol
Mokre sestavine:
60 g izkoščičenih datljev
2 dl rastlinskega napitka
1 dl sojine smetane za kuhanje/ kokosove smetane
2 jž repičnega/sončničnega olja
100 g veganske margarine
Postopek za testo:
1. Vse suhe sestavine zmešamo skupaj.
2. V mešalnik damo vse mokre sestavine in jih zblendamo do gladkega.
3. K suhim sestavinam prilijemo tekočo maso ter dodamo 100 g veganske margarine (rast. napitka).
4. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo vzhajati 1 uro (posodo s testom pokrijemo s folijo).
Makov nadev
Sestavine:
500 g maka
400 izkoščičenih datljev
1 čž sode bikarbone
4 dl rastlinskega napitka
vanilija v prahu
Postopek za nadev in sestavljanje:
1. Mak in datlje dodaj v mešalnik in zmelji. Ker je velika količina lahko zmeljemo v dveh delih.
2. Makovi mešanici dodamo vanilijo v prahu, rastlinski napitek ter dobro premešamo.
3. Površino, na kateri bomo razvaljali testo, dobro pomokamo.
4. Testo razvaljamo na 0,5 cm debel pravokotnik, ga namažemo z makovim nadevom in čvrsto zvijemo.
5. Potico nadevamo v poljuben pekač in pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C približno 40 minut.
*Uporabimo lahko poljuben rastlinski napitek (npr. sojin, ovsen, rižev).
*V primeru, da uporabimo glutensko moko dodamo manj rastlinskega napitka.
*Vse maščobe lahko nadomestimo s poljubnim rastlinskega napitkom.
Več receptov:
– Knjižica brezplačnih receptov: Veganske velikonočne dobrote
– Video recepti: Recepti za vegansko velikonočno pojedino
– Video recept (Klepet ob kavi): Veganska velikonočna pečenka
– Članek z recepti (Žurnal24): Velikonočne veganske dobrote