Naj bo letošnja Velika noč prijazna do živali, okolja in našega zdravja!
Za vas smo pripravili 3 najbolj iskane recepte za pripravo veganske šunke, veganske smetanove omake s hrenom in veganskih trdokuhanih jajčk.
Poglej si postopek priprave iz osnovnih sestavin le v 12 minutah!
Veganska šunka
Sestavine:
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 1 korenje
- 1 steblo zelene
- 1 rdeča paprika
- 500 g kuhane čičerike
- 1/4 skodelice rdečega vina
- 1 zelenjavna kocka
- 1 skodelica vode
- 1 žlica tapiokine moke
- 1 žlica dimljena paprika
- sol, poper (po okusu)
- 2 žlici agar agarja
- 200 ml hladne vode
Priprava:
Sesekljano čebulo in česen popražimo na dveh žlicah kokosove maščobe. Dodamo korenček in zeleno narezano na kocke. Vse skupaj pražimo približno 10 minut. Praženi zelenjavi dodamo 500 g kuhane čičerike, papriko narezano na kocke in zalijemo z 1/4 skodelice rdečega vina. Dodamo 1 žlico tapiokine moke, 1 žlico dimljene paprike v prahu, 1 zelenjavno kocko in 1 skodelico vode. Solimo in popramo po okusu. Pražene sestavine v ponvi zblendamo s paličnim mešalnikom. Nato pripravimo mešanico agar agarja in vode. V 200 ml hladne vode vmešamo 2 žlici agar agarja in segrevamo do vretja. Zmes agar agarja odstavimo in takoj vlijemo v zblendano mešanico zelenjave, čičerike in začimb. Zmes se bo začela hitro strjevati, zato celotno maso prelijemo v namaščeni model za vegansko šunko. Model postavimo v hladilnik čez noč, da se zmes strdi in lepo poveže.
Veganska smetanova omaka s hrenom
Sestavine:
- 100 g indijskih oreščkov ali sončničnih semen
- 100 ml nesladkanega rastlinskega mleka
- 1 žlica limoninega soka1 žlica jabolčnega kisa
- 1 žlica gorčice
- sol, poper
- 2 cm korenine hrena (po okusu)
Priprava:
100 g indijskih oreščkov namočimo v vreli vodi za 15 minut ali v hladni vodi za 2 uri. Namesto indijskih oreščkov lahko uporabimo tudi sončnična semena. Rastlinskemu mleku dodamo 1 žlico limoninega soka, 1 žlico jabolčnega kisa, 1 žlico gorčice, sol in poper ter 2 cm korenine hrena. Vse skupaj zmiksamo v mešalniku.
Veganska jajčka
Sestavine za veganski beljak:
- 1/4 200 g kompaktnega tofuja3/4 skodelice vode
- 1 žlička prehranskega kvasa
- 3/4 žličke agar agarja
- 1/4 vulkanske soli
Priprava:
Vse sestavine zblendamo v visoki posodi s paličnim mešalnikom ali v blenderju. Gladko zmes prelijemo v posodico in segrevamo približno 2 minuti, dokler se agar ne začne zgoščevati. Maso prelijemo v modelčke in jo za 2-3 ure pustimo v hladilniku.
Sestavine za veganski rumenjak:
- 1 velik krompir
- 1 žlica veganske margarine
- 1 žlica prehranskega kvasa
- 1/4 žlička vulkanske soli
- 1/4 žlička kurkume
- 1/4 žličke česna v prahu
Priprava:
Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo. Kuhanemu krompirju dodamo 1 žlico veganske margarine, 1 žlico prehranskega kvasa, 1/4 žličke vulkanske soli, 1/4 žličke kurkume in 1/4 žličke česna v prahu. Vse sestavine zblendamo v visoki posodi s paličnim mešalnikom ali v blenderju. Masa bo nekoliko bolj gosta.
Ko sta obe masi pripravljeni lahko rumenjak napolnimo v blizgo za okraševanje tort. Z njo oblikujemo lepo rožico na beljaku, kjer sodi rumenjak.