Center za veterinarsko medicino, ki deluje v sklopu FDA (Food and Drug Administration), je leta 2011 opravil analizo vzorcev surovega mesa iz ameriških supermarketov. Glavni namen raziskave je bil nadzor protimikrobne odpornosti bakterij salmonele, kampilobakterjev, bakterij Enterococcus faecalis in E. Coli v surovem, neprocesiranem mesu v prodaji na drobno. Rezultate je agencija objavila 5. februarja 2013. Organizacija Environmental Working Group (EWG) je poudarila pomembnost dobljenih rezultatov ter analizirala nekaj podatkov, pridobljenih z omenjeno raziskavo. Rezultati so v analiziranih vzorcih pokazali presenetljivo visoko vsebnost bakterij, odpornih na antibiotike.
Bakterije, odporne na antibiotike, t. i. superbakterije, lahko povzročijo resne bolezni in infekcije, ki jih je zelo težko zdraviti.
ENTEROCOCCUS FAECALIS
Bakterijo Enterococcus faecalis običajno najdemo v človeškem in živalskem črevesju. Ne samo, da njena prisotnost v mesu pomeni, da je prišlo meso v kontakt z živalskimi iztrebki, pač pa gre za bakterijo, ki zelo hitro razvije in prenaša pridobljeno odpornost na antibiotike. Ugotovili so, da je zaskrbljujoče visok odstotek mesa iz supermarketov okužen z njenimi na antibiotike odpornimi oblikami.
Tabela 1: Vzorci mesa iz maloprodaje, okuženi z bakterijo Enterococcus faecalis
puran | svinjina | govedina | piščanec | |
Št. testiranih vzorcev | 480 | 480 | 480 | 480 |
Št. vzorcev, okuženih z Enterococcus faecalis | 392 | 334 | 269 | 186 |
Št. vzorcev, okuženih z Enterococcus faecalis, odporno na najmanj 1 antibiotik | 389 | 332 | 263 | 185 |
% vzorcev, ki so vsebovali na antibiotike odporno Enterococcus faecalis | 81 % | 69 % | 55 % | 39 % |
Vir: Izračuni EWG na osnovi podatkov iz Poročila o mesu v prodaji na drobno; National Antimicrobial Resistance Monitoring System 2011, objavljenega 5. februarja 2013 (http://www.ewg.org/meateatersguide/superbugs/; 14. 5. 2013)
E. COLI
Znanstveniki so odkrili, da je bilo 53 % vzorcev surovega piščančjega mesa okuženih z na antibiotike odporno obliko bakterije E. coli (običajno jo najdemo v iztrebkih). Določene vrste bakterije E. coli povzročajo diarejo, vnetje sečil in pljučnico. Delež na antibiotike odpornih bakterij E. coli je alarmanten; odkrili so namreč, da je pridobljena odpornost na antibiotike že vključena v njihovo gensko zasnovo.
SALMONELA
Salmonelo pogosto najdemo v piščančjem in puranjem mesu, ki je prišlo v stik z živalskimi iztrebki. Zaradi bolezni, povezanih z okužbo s salmonelo, v ZDA na leto umre 400 ljudi, 23.000 ljudi je hospitaliziranih. Porast na antibiotike odporne salmonele povečuje tveganje resnih okužb, hospitalizacij ali celo smrti. V manj kot desetletju se je količina na antibiotike odporne salmonele v surovem piščančjem mesu močno povečala – z 48 % leta 2002 na 74 % leta 2011. Od tega je bilo približno 20 % bakterij salmonele na vzorcih iz leta 2002 odpornih na najmanj 3 antibiotike. Do leta 2011 se je ta delež zvišal na 45 %. Delež na antibiotike odporne salmonele v puranjem mesu se je z 62 % leta 2002 povečal na 78 % leta 2011.
KAMPILOBAKTER
Kampilobakterji(1) so v ZDA najpogostejši vzrok bolezni, povezanih z diarejo. Prav tako lahko sprožijo Guillain-Barrov sindrom, avtoimunsko bolezen, ki običajno zahteva intenzivno nego in lahko povzroči paralizo. Kampilobakterji so odgovorni tudi za 2,4 milijona obolelih zaradi bolezni, povezanih s hrano, ter 124 smrti na leto
Najnovejši testi so pokazali, da je bilo 26 % surovega piščančjega mesa okuženega z na antibiotike odporno vrsto kampilobakterja. Od tega je bilo 58 % odpornih na najmanj en antibiotik in 14 % na več antibiotikov. Najbolj alarmantno je dejstvo, da so bili vsi mikrobi vrste kampilobakter, najdeni v puranjem mesu, odporni na vsaj en antibiotik.
Razlog za visoko odpornost superbakterij gre iskati v pretirani in nepotrebni uporabi antibiotikov s strani mesne industrije. Rejci velikokrat uporabljajo farmacevtske izdelke brez ustreznega veterinarskega nadzora in pogosto brez recepta samo zato, da pospešijo rast živali in preprečijo infekcije v prenatrpanih in sanitarno neustrezno opremljenih prostorih.
Po drugi strani farmacevtske družbe zaradi finančnih koristi spodbujajo zlorabo antibiotikov v živinoreji. Po poročilih organizacij FDA (Food and Drug Administration) in Animal Health Institute se je leta 2011 prodaja antibiotikov v živinoreji povečala za 22 % v primerjavi z letom 2005. Kar 80 % v ZDA proizvedenih antibiotikov porabi mesna industrija. Po podatkih kampanje v zvezi z zdravjem ljudi in industrijskim kmetijstvom, ki jo izvaja organizacija Pew (Pew Campaign on Human Health and Industrial Farming), je poraba antibiotikov za zdravljenje ljudi bolj ali manj nespremenjena.
Ameriška vladna služba za preučevanje antimikrobne odpornosti (Interagency Task Force on Antimicrobial Resistance) je lansko leto opozorila, da je postala izbira zdravil za zdravljenje infekcij zelo omejena. V nekaterih primerih znana zdravila za zdravljenje infekcij sploh ne učinkujejo več.
Dr. Margaret Chan, generalna direktorica Svetovne zdravstvene organizacije, pa je opozorila, da lahko povsem običajni stvari, kot sta infekcija žrela ali odrgnjeno koleno, ponovno postaneta smrtno nevarni – tako kot pred odkritjem antibiotikov -, če bodo pomembni antibiotiki postali neuporabni.
(1) http://www.bolezen.si/ostale-zdravstvene-teme/mikroorganizmi/1386-kampilobakter (Dostopano: 2013)
Avtorji prispevka: Dawn Undurraga, Johanna Congleton in Renee Sharp
Izvirni prispevek: Superbugs Invade American Supermarkets
Povzela in prevedla: Špela Matko
Jezikovni pregled: Jerneja Faletič