Najuglednejša prehranska organizacija na svetu – Academy of Nutrition and Dietetics – o veganski in vegetarijanski prehrani:
V osemdesetih letih 20. stoletja so v Ameriškem dietetičnem združenju upravičeno dvomili v prehransko zadostnost in zdravstvene prednosti vegetarijanske prehrane, saj takrat študij o vegetarijanski in veganski prehrani še ni bilo dovolj. Njihovo stališče se je spremenilo že leta 1993. Pomembno vlogo so pri spreminjanju stališča imele predvsem študije o ameriških adventistih, saj je v tej populaciji visok delež vegetarijancev in veganov. V devetdesetih letih 20. stoletja je v literaturi že bilo podrobno opisano kako dobro načrtovati vegetarijansko in vegansko prehrano pri otrocih.
Letos so izdali dokument, ki bo v naslednjih letih v pomoč zdravstvenim delavcem pri prehranskih nasvetih za vegetarijance in vegane.
Podobno kot vsejedi prehranjevalni vzorci bi moral biti uravnotežen vegetarijanski ali veganski prehranjevalni vzorec usklajen s prehranskimi smernicami in osredotočen na:
- polnovredne, čim manj predelane vire ogljikovih hidratov, ki vsebujejo veliko fitokemikalij in veliko vlaknin (npr. sadje, zelenjava, polnozrnata žita, stročnice);
- vire beljakovin iz različnih rastlinskih živil (npr. tofu, fižol, leča, oreščki, semena, polnozrnata žita);
- ter živila rastlinskega izvora (npr. oreščki, semena, avokado) in olja (npr. laneno, oljčno), ki zagotavljajo nenasičene maščobne kisline.
Vitamin B12: Uporaba prehranskih dopolnil z vitaminom B12 je najlažji in najzanesljivejši način za zagotavljanje ustrezne koncentracije vitamina B12 pri vseh vegetarijancih, zlasti pri veganih.
Vitamin D: Čeprav so mnogi rastlinski “mlečni” izdelki obogateni z vitaminom D, je malo verjetno, da bo priporočen dnevni vnos za vitamin D dosežen z običajnim vnosom teh izdelkov. Priporoča se dopolnjevanje prehrane s prehranskim dopolnilom z vitaminom D v hladni polovici leta (priporočilo velja tudi za vsejedce).
Kalcij: Da bi zagotovili zadosten vnos kalcija, bi morali vegetarijanci in zlasti vegani 2- do 3-krat dnevno zaužiti hrano, bogato s kalcijem in z dobro biorazpoložljivostjo tega kalcija, kar so na primer s kalcijem obogateno sojino mleko in drugi s kalcijem obogateni rastlinski mlečni nadomestki, temnozelena zelenjava iz križnic (kot je recimo ohrovt) in s kalcijem obogaten tofu.
Stališče prehranske organizacije Academy of Nutrition and Dietetics: https://www.jandonline.org/article/S2212-2672(25)00042-5/fulltext
Vir fotografije: Freepik