Search
Close this search box.

Hvala za 5000 podpisov!

Peticija Slovenskega veganskega društva z naslovom ‘Možnost izbire veganskega obroka v javnih ustanovah’ je na portalu Peticija.online ena najbolj priljubljenih peticij v letu 2022!

Zbrali smo že več kot 5300 podpisov v podporo uzakonitvi možnosti izbire veganskega obroka v vseh javnih ustanovah, ki nudijo hrano – v šolah, univerzah, vrtcih, domovih za starejše, bolnišnicah, zavodih za prestajanje kazni in v javnem sektorju. Naj spomnimo, da so prav na tem portalu podpise zbirali tudi organizatorji peticije ‘Vpis neodtujljive pravice do vode v Ustavo’ in so uspeli doseči spremembo Ustave.

Za pravice veganov v Sloveniji še nikoli nismo uspeli zbrati tako zavidljivega števila podpisov. Podobna peticija je na Portugalskem pripeljala do uzakonitve možnosti izbire veganskega obroka v vseh javnih ustanovah. Portugalci so pri približno 10 milijonih prebivalcev zbrali 15000 podpisov podpore, kar pomeni, da je peticijo podpisal približno vsak sedemstoti državljan Portugalske. Mi pa smo pri približno 2 milijonih prebivalcev zbrali 5200 podpisov podpore, kar pomeni, da je peticijo podpisal približno vsak štiristoti državljan Slovenije. Relativno gledano smo torej zbrali mnogo več podpisov kot že uspešni Portugalci, ki jih smatramo za odličen primer dobre prakse!

S podobno peticijo želijo enako doseči tudi v Veliki Britaniji. Pri približno 67 milijonih prebivalcev želijo zbrati vsaj 100000 podpisov, kar pomeni, da ciljajo na to, da bo peticijo podpisal približno vsak sedemstoti državljan Velike Britanije. To jim bo omogočilo razpravo v parlamentu. Peticiji na to temo imajo tudi na Hrvaškem in v Srbiji.

peticija_pic_1.jpg

Kaj sledi peticiji Slovenskega veganskega društva?

  • Peticijo bomo vložili v Državni zbor – na Komisijo za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Komisija vlogo pregleda ter po potrebi pristojne organe zaprosi za dodatna pojasnila ali za seznanitev z odločitvami organa v navedeni zadevi in vlagatelju posreduje odgovor. Komisija lahko vlogo posreduje tudi pristojnim javnim organom v mnenje oziroma v pristojno reševanje.
  • Ugotovili bomo, katere politične stranke podpirajo uzakonitev možnosti izbire veganskega obroka v vseh javnih ustanovah, ki nudijo hrano.
  • Pripravili bomo zakonodajni predlog, ki bo v primeru sprejetja v državnem zboru omogočil možnost izbire veganskega obroka v vseh javnih ustanovah, ki nudijo hrano.
  • Slovensko vegansko društvo bo s strokovnimi prehranskimi nasveti in s kuharskimi delavnicami vedno pripravljeno pomagati javnim ustanovam, ki si želijo vpeljati tudi veganske obroke.

Preberite si še, kaj so o peticiji in sorodnih temah imeli za povedati pravnica Veronika Cukrov, magister inženir prehrane Matevž Jeran, magistrica inženirka prehrane Janja Kogovšek, doktor znanosti s področja prehrane Boštjan Jakše,  diplomirana dietetičarka Jana Levec, diplomirana kinezologinja in osebna trenerka Lara Šušmelj ter dr. Zdenka Čebašek-Travnik, nekdanja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in nekdanja varuhinja človekovih pravic:

 

Pripravil: Matevž Jeran
Objavljeno: 11 avgust 2022

DELI STRAN: