IZOBRAŽEVANJE Z OKUSOM IN ZNANJEM
Slovensko vegansko društvo je v drugi polovici letošnjega aprila v Centru Rog uspešno izvedlo izobraževanje Zeleni jedilnik za šolske kuharje, ki je bilo namenjeno tako šolskim kuharjem kot tudi organizatorjem prehrane. V okviru 5-urnega programa so udeleženci pridobili dragocena znanja o prednostih rastlinsko-bazirane prehrane, vplivu prehrane na okolje ter praktične kuharske veščine za pripravo okusnih veganskih jedi.
48 ŠOLSKIH KUHARJEV V DVEH TEDNIH
Izobraževanje je potekalo v obliki štirih kuharskih delavnic, kjer so udeleženci spoznali pripravo domačega sejtana (pšeničnega mesa), umešanega tofuja, čičerikine omlete, lazanje s sojinimi koščki in veganskega biskvita. Ob pripravi teh jedi je vodja izobraževanja Maja Hrovat predstavila vse posebnosti in enostavne trike, ki se jih poslužujemo v veganski kuhinji.
V le dveh tednih smo tako izobrazili kar 48 kuharjev in načrtovalcev šolske prehrane, ki so se izobraževanja tokrat udeležili brezplačno. Prisotni so bili udeleženci iz vrtcev, osnovnih šol, srednjih šol, dijaških domov in višjih šol iz kar 9 od 12 slovenskih regij.
OD NAVDUŠENJA DO TRAJNOSTNIH REŠITEV
Udeleženci so izobraževanje ocenili kot zelo koristno in navdihujoče. Pri tem so posebej izpostavili praktični del v obliki kuharske delavnice ter teoretični del, kjer so največ zanimanja izkazali za nutricionistični vidik Zelenega jedilnika in rastlinsko-bazirane prehrane pri otrocih. Čeprav so nekateri že prej vključili rastlinsko-bazirane obroke v jedilnike, so po izobraževanju izrazili večjo pripravljenost za pogostejše uvajanje takšnih jedi.
Presenetilo jih je dejstvo, da analiza jedilnika v napovedanem priročniku ni pokazala primanjkljaja makrohranil in mikrohranil, kljub pogostim nasprotnim trditvam v slovenskih strokovnih krogih. V primerjavi z dobro načrtovanim vsejedim šolskim jedilnikom namreč vsebuje podobno vsebnost kalorij, beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob kot tudi več kot zadostno vsebnost železa, kalcija, cinka in joda. Ključni prednosti zelenega jedilnika sta nižja vsebnost nasičenih maščobnih kislin in letno okoli 800 kg izpustov toplogrednih plinov manj na posameznega otroka.
IZ IZZIVOV V PRILOŽNOSTI
Kljub navdušenju se kuharji še vedno soočajo z izzivi pri uvedbi rastlinskih obrokov, kot so pomanjkanje znanja in receptov, odpor otrok do brezmesnih jedi že pred pokušanjem, prenašanje nezdravih navad in predsodkov s strani družinskih članov ter težavna dobavljivost nekaterih sestavin preko javnih naročil. Številne od navedenih težav bodo začele reševati vsebine priročnika Zeleni jedilnik za šolske kuharje. V našem društvu pa si seveda želimo, da bomo lahko podobna izobraževanja nadaljevali tudi v bližnji prihodnosti in jih kasneje celo dopolnili z nadaljevalnimi tečaji. Želimo si tudi dialoga z odločevalci v naši državi, ki so peticijo Možnost izbire veganskega obroka v javnih ustanovah v letu 2023 kljub več kot 5700 podpisom in strokovni argumentaciji prezrli.
NA POTI DO ZELENEGA JEDILNIKA
Z veseljem napovedujemo izid priročnika Zeleni jedilnik za šolske kuharje, ki bo izšel v mesecu maju 2025. V priročniku bodo zbrani teoretični podatki o prednostih rastlinsko-bazirane prehrane, podprti s strokovno literaturo, skupaj s praktičnimi osnovami za kuhanje z rastlinskimi sestavinami, 6-tedenskim jedilnikom, recepti in nasveti za uspešno vključevanje trajnostnih jedi v vrtce in šole. Vključene jedi bodo nutricionistično in okoljsko ovrednotene, rezultati pa bodo podani v primerjavi s trenutnim referenčnim dobro načrtovanim šolskim jedilnikom.
Vabljeni k spremljanju naših prihodnjih aktivnosti na tem področju in deljenju vsebin, saj lahko skupaj hitreje vzpodbudimo premik k bolj trajnostnim in etičnim prehranskim praksam!
Projekt ste sofinancirali člani in podporniki našega društva, saj brezplačnega izobraževanja šolskim kuharjem ne bi mogli ponuditi brez vaše pomoči. Projekt je bil pokrit s strani letnih članarin, donacij posameznikov, našemu društvu namenjenih 1% dohodnine, podpore ProVeg International in Thrive Philanthropy. Če bi tudi sami želeli podpreti nadaljevanje projekta, nam lahko namenite donacijo z namenom ‘Donacija – Zeleni jedilnik za šolske kuharje’ na TRR društva:
Podatki za nakazilo donacije (dodatne informacije):
TRR: SI56 6100 0000 5496 464, odprt pri Delavski hranilnici
Prejemnik: Slovensko vegansko društvo, Berčičeva 6a, 1000 Ljubljana
BIC/SWIFT: HDEL SI 22
Koda namena: CHAR
Namen: Donacija – Zeleni jedilnik za šolske kuharje
Sklic: SI99