Search
Close this search box.

Zdrava rastlinska prehrana lahko znatno zmanjša tveganje za razvoj Parkinsonove bolezni

Raziskovalci iz Queen’s University v Belfastu so v novi študiji, objavljeni v znanstveni reviji Movement Disorders, prišli do ugotovitev, da lahko zdrava rastlinska prehrana, bogata z zelenjavo, oreščki in čajem, znatno zmanjša tveganje za razvoj Parkinsonove bolezni.

V študijo so raziskovalci preko UK Biobank – velike biomedicinske zbirke podatkov in raziskovalnega vira v Združenem kraljestvu – vključili 126.283 udeležencev.

Po malo manj kot 12 letih spremljanja so 577 udeležencem diagnosticirali Parkinsonovo bolezen. Ugotovljeno je bilo, da so imeli udeleženci, ki so dosegli višje rezultate pri indeksu zdrave rastlinske prehrane (polnozrnate žitarice, sadje, zelenjava, oreščki, stročnice, vegetarijanske beljakovinske alternative ter čaj in kava), od 22 do 25 odstotkov manjše tveganje za razvoj te bolezni, odvisno od genetskih dejavnikov tveganja. Uživanje srednje zdrave rastlinske prehrane je tveganje zmanjšalo za 18 odstotkov. Tisti, ki so uživali bolj nezdravo rastlinsko hrano, kot so rafinirana žita, sladke pijače, sladkarije in sladice, pa so za razvoj bolezni imeli od 38 do 41 odstotkov večje tveganje.

Ugotovili so še, da večji vnosi oreščkov in čaja zmanjšajo tveganje za 31 oziroma 25 odstotkov. Uživanje več zelenjave, zlasti paradižnika, solate, korenja in križnic, kot sta brokoli in ohrovt, pa je bilo povezano z 28-odstotnim zmanjšanjem tveganja.

Raziskovalci so zaključili, da so ti rezultati pomembni za izboljšanje in dopolnitev javno zdravstvenih sporočil o rastlinski prehrani, saj dokazujejo, da lahko preprosta sprememba prehranjevalnih navad zmanjša tveganje za razvoj Parkinsonove bolezni.

Parkinsonova bolezen po ocenah vpliva na življenja 1,2 milijona prebivalcev EU. V Sloveniji pa je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v letu 2018 vsaj en recept za zdravila za zdravljenje omenjene bolezni in nekaterih drugih simptomov, povezanih z boleznijo, prejelo 15.505 oseb.

Avtor: Matic Završnik

Viri:

Slika: Freepik

Datum objave: 16. 10. 2023

DELI STRAN: