Search
Close this search box.

Z veganstvom proti lakoti

Zaradi naraščanja svetovnega prebivalstva, povečane proizvodnje biodizla in sprememb v prehranjevalnih navadah ljudi se globalno povpraševanje po poljščinah naglo povečuje. Kako zagotoviti zadostne količine hrane in preprečiti sedanje ter prihodnje pomanjkanje, je tako vprašanje, s katerim se bo moralo človeštvo prej ali slej odločneje soočiti. Na dan prihajajo nove ideje in predlogi, enega izmed njih pa je ponudila tudi raziskava Inštituta za okolje na Univerzi v Minnesoti, ki je pokazala, da bi se pomanjkanju hrane brez težav izognili, če bi povsem prenehali jesti hrano živalskega izvora.

Raziskovalci so izračunali, da bi s popolno ustavitvijo pridelave krme za živali in proizvodnje biodizla zagotovili količino kalorij, ki bi zadostovala za dodatne štiri milijarde ljudi.

V raziskavo je bilo vključenih 41 območij ali 90 odstotkov celotne svetovne pridelave poljščin. Ugotovljeno je bilo, da le 59 odstotkov pridelkov konča kot hrana za ljudi. Do največjih izgub pride, ker je kar 36 odstotkov vseh proizvedenih kalorij namenjenih hranjenju živali, pri čemer ljudje nato iz hrane živalskega izvora dobijo le tretjino teh kalorij (12%). Dodatne 4 odstotke užitnih kalorij gre za proizvodnjo biodizla.

 

Vir: http://iopscience.iop.org/1748-9326/8/3/034015

DELI STRAN: