Search
Close this search box.

Vpliv veganske prehrane v kalifornijskem zaporu

V 90-ih letih prejšnjega stoletja je industrija privatnih zaporov zaradi naraščanja stopnje kriminala in omejenega prostora v zaporih predstavljala dobro poslovno priložnost za vsakogar, ki jo je bil pripravljen izkoristiti. Potem ko so od podjetja Rosser International Inc. iz George, ki se ukvarja s konstrukcijo zaporov, prejeli strašljivo poročilo, so na območju San Bernardina do leta 2020 pričakovali primanjkljaj zaporniških postelj in podvojitev števila obsojencev. Posledično je bila sprejeta odločitev, da sprejmejo ponudbe za ustanovitev zasebnega zapora, ki bi sprejel 500 zapornikov.

Eden izmed posameznikov, ki so se zanimali za zapore, je bil Terry Moorelan, vodja podjetja Maranatha Private Corrections LLC. Njegova ponudba je vključevala zahtevo, da zapornikom v njegovem objektu ponudijo vegansko prehrano.

Moorelandova ponudba je bila sprejeta in leta 1997 je začel v Adelantu v Kaliforniji, mestu, ki se nahaja približno 200 km severovzhodno od Los Angelesa, z gradnjo zapora Victor Valley Medium Community Correctional Facility. Zapor je sedem let dosegal neverjetne rezultate. Vendar pa je Kalifornija zaradi stroškov telefonskih klicev zapornikov preklicala pogodbo z Moorelandom.

Dejstvo, da je zvezna država zaradi nečesa tako neumnega, kot so stroški telefonskih klicev, prekinila enega izmed najbolj uspešnih zaporniških programov v državi, v katerem so zaporniki po prestani zaporni kazni tudi v prihodnje ostajali na prostosti, je neverjetno. V tistem času se je v zvezni državi Kaliforniji 95 % zapornikov ponovno znašlo v zaporu. Odstotek zapornikov, ki so se po prestani kazni v zaporu Victor Valley ponovno morali vrnili v zapor, pa je bil manjši od 2 %.

Kaj je bil torej glavni dejavnik, ki je pripomogel k takšnemu uspehu? To je bila veganska prehrana.

Po prihodu v zapor so imeli zaporniki na voljo dve možnosti: ali življenje v delu zapora po običajnih smernicah organizacije California Department of Corrections (CDC) in običajne menije ali pa življenje v delu zapora, kjer je potekal program ¨NOV ZAČETEK¨, ki je vseboval vegansko prehrano, študije Biblije, izobraževanje za delo in izobraževanje, kako obvladovati jezo.

V intervjuju, ki ga je naredil Vegetarian Spotlight, je Julianne Aranda, koordinatorka prehrane v zaporu Victor Valley, razložila: ¨Hrana, s katero se prehranjujemo, ne vpliva na nas le fizično, temveč vpliva tudi na našo mentaliteto, agresivnost in sposobnost sprejemanja dobrih odločitev.¨ Po opravljenem intervjuju je bilo jasno, da se osebje strinja s trditvijo, da morata biti za pozitivne vedenjske spremembe zapornikov um in telo očiščena.

Čeprav je Zvezna država Kalifornija izkazala podporo konceptu ¨NOV ZAČETEK¨, je bilo Moorlandu rečeno, da so sprva menili, da se za tovrstno prehrano ne bo odločilo niti 5 zapornikov (vseh zapornikov v zaporu je bilo 500). Bili so celo mnenja, da bodo zaporniki najverjetneje ¨požgali zapor, preden bodo postali vegetarijanci¨. Potem pa so rezultati bili ravno nasprotni. V povprečju se je 85 % zapornikov odločilo za ¨NOV ZAČETEK¨, medtem ko se je le 15 % zapornikov odločilo za CDC program.

Neverjetne spremembe v vedenju zaporniku so bile opažene celo na zaporniškem dvorišču. Po besedah tamkajšnjih zapornikov nihče ni nadziral in si ¨lastil¨ dvorišča. Sicer običajne meje med črnci, belci, latinoameričani, pripadniki tolp in drugimi skupinami tu niso obstajale. V delu zapora, kjer se je izvajal program ¨NOV ZAČETEK¨, so zaporniki skupaj igrali košarko in razvili prijateljstvo, v CDC delu zapora pa se je obdržala ista rasna porazdelitev kot v preostalih zaporih.

Po pričanju zapornikov je uživanje presenetljivo dobre hrane pripomoglo k njihovemu boljšemu počutju, energičnosti, povišani vzdržljivosti in zmanjšanju problema z aknami. Učinkovitost veganske prehrane pri rehabilitaciji je bila znanstveno potrjena.

Kljub temu da so zvezni državi Kalifornija očitno bolj kot ponovna socializacija zapornikov pomembni stroški telefonskih klicev, se lahko zamislimo nad uspehom zapora Victor Valley. Postavi se nam vprašanje: bi lahko tovrstna prehrana pomagala pri vzgoji naših otrok?

Izvirni prispevek: Vegan Diet Impacts California Prison
Prevod: Ana Aškerc
Lektura: Katjuša Tomažič

DELI STRAN: