Noč čarovnic ali Halloween, ki je vedno bolj priljubljena tudi v Sloveniji, predstavlja čas zabavnih preoblek, strašljivih zgodb in seveda – okusnih prigrizkov. Prvotno izvira iz keltske tradicije, ki so jo sčasoma prevzeli Angleži in Irci ter jo prenesli tudi na ameriško celino. Ta praznik je danes znan po prepoznavnih simbolih, kot so buče 🎃, duhci 👻 in čarovnice 🧙, ki jih najdemo povsod – tudi na krožnikih!
Za vse navdušence nad tem večerom, ki bi se radi izognili podpiranju najhujše grozljivke našega sveta – dejanskim kosom živali na vašem krožniku, smo zbrali strašljive veganske recepte, ki bodo navdušili tako mlade kot starejše! Naj bo letošnja Noč čarovnic zdrava in okusna z veganskimi dobrotami, ki niso le prigrizki, ampak prava mala umetniška dela.
1. Halloween čokoladni mafini (za 12 mafinov)
Avtorica: Tjaša Ribič // Going Plant
Sestavine:
Čokoladni mafini:
- 150 g bele pšenične (ali pirine) moke
- 50 g kakava v prahu
- 130 g kokosovega sladkorja
- 2 mali žlički pecilnega praška
- 1 mala žlička sode bikarbone
- 1 ščep soli
- 230 ml rastlinskega mleka
- 2 mali žlički jabolčnega kisa
- 60 g sojinega ali kokosovega jogurta
- 85 g bučnega pireja (tudi jabolčna čežana ali pretlačena banana)
Čokoladna krema:
- 150 g kokosovega mleka
- 150 g veganske čokolade za peko
- dekorativna veganska sladkorna očesa
Priprava:
Pripravimo čokoladno kremo tako, da segrejemo kokosovo mleko do vretja in ga prelijemo čez nasekljane koščke čokolade. Dobro premešamo, da se vsa čokolada stopi. Nato kremo postavimo v hladilnik za eno uro in mešamo le vsakih 15 minut.
V kozarcu premešamo rastlinsko mleko z jabolčnim kisom in pustimo stati 5 minut. V večji posodi zmešamo moko, kakav, sladkor in sol. Dodamo bučni pire, veganski jogurt ter pripravljeno mešanico rastlinskega mleka in kisa. Vse skupaj zmešamo v gladko maso. Z njo napolnimo modelčke za mafine in jih pečemo 25–30 minut pri 180°C.
Kremo damo v dekorirno vrečko in jo v krožnih gibih nanesemo na ohlajene mafine. Na koncu damo na kremo še očesca iz sladkorja, čokolade ali samo dekorativna.
2. Temačne testenine “Bloody Mary”
Avtor: Roman Jerše // Vegan.si
Sestavine:
- 60 g črnega riža
- 80 g rezancev iz črnega fižola
- 20 g črnih kitajskih gob (judova ušesa)
- 20 g črnega sezama
- 300 g tofuja
- 1 mala žlička limoninega soka
- 25 ml rdečega vina
- 4 velike žlice oljčnega olja
- 4 velike žlice sojine omake
- 500 ml pasiranega paradižnika
- 2 veliki žlici paradižnikovega koncentrata
- 1 mala žlička origana
- ¼ male žličke česna v prahu
- 2 veliki žlici sesekljanega peteršilja
- 2 veliki žlici mletih praženih bučnih semen
- sol in poper po okusu
- sveža zelenjava za okras (rukola ali kalčki)
Priprava:
Riž speremo in ga damo kuhati. Po 10 minutah dodamo rezance in gobe ter kuhamo dodatnih 15 minut (odvisno od izbranih testenin). Ko je vse skupaj kuhano, vsebino posode odcedimo in na hitro speremo s hladno vodo. Judova ušesa odstranimo in narežemo na tanke trakove. Kak kos pustimo za dekoracijo.
Na olju popražimo sezam, dodamo na kocke narezan tofu in pražimo do zlato rjave barve, da pridobi srednje trdo skorjo. Dodamo sojino omako, začimbe, limonin sok, rdeče vino in narezana judova ušesa ter pražimo, dokler voda ne izhlapi. Zalijemo s pasiranim paradižnikom in kuhamo tako dolgo, da se omaka malo zgosti, nato jo vmešamo v riž s testeninami. Del omake lahko pustimo za dekoracijo. Okrasimo s svežo zelenjavo (rukola ali kalčki) in mletimi praženimi bučnimi semeni.
3. Malinove mumije iz listnatega testa
Avtorici: Tajda Šrot in Tamara Šrot // The Vegan Harmony
(Več Halloween receptov najdeš v njunem prispevku: Ideje za Noč čarovnic)
Sestavine:
- 250 g listnatega testa (1 list) + 30 g za trakce
- 200 g svežih ali zamrznjenih malin
- 35 g agavinega sirupa
- 20 g koruznega škroba
- 50 ml vode
- čokolada za oči
Priprava:
Maline zmešamo z vodo, agavinim sirupom in v posodi počasi segrevamo in stalno mešamo. Ko masa zavre, dodamo koruzni škrob in ob mešanju kuhamo še 2-3 minute, da se zgosti. Nato odstavimo in pustimo, da se masa ohladi.
Listnato testo narežemo na 9 pravokotnikov, jih obložimo z nadevom in preko malinove mase položimo trakce testa, da spominjajo na mumije. Pečemo 10-15 minut pri 200°C. Ko se ohladijo, dodamo še čokoladna ali sladkorna očesca.
4. Mini presne bučke
Avtorici: Tajda Šrot in Tamara Šrot // The Vegan Harmony
(Več Halloween receptov najdeš v njunem prispevku: Ideje za Noč čarovnic)
Sestavine:
- 100 g suhih datljev
- 110 g ovsene moke (mletih ovsenih kosmičev)
- 1 mala žlička začimb za medenjake
- 30 g suhega tropskega sadja
- 7 indijskih oreščkov za pecelj
Priprava:
Datlje čez noč namočimo v hladni vodi (ali pa za 30 minut v vroči vodi), da se zmehčajo. Zmiksamo jih v gladko pasto, dodamo ovseno moko, začimbe in sadje ter v multipraktiku zmešamo v enotno maso.
Maso razdelimo na 14 enakih delov. Vsak del oblikujemo v kroglico in z zobotrebcem naredimo črte, tako da izgleda kot buča. Na koncu v vsako kroglico dodamo polovico indijskega oreščka, da izgleda kot pecelj.
5. Veganski Halloween toasti
Avtorja: Jelena Cvetković Šarkanović in Bor Cvetković Šarkanović // Bite with Zest
Frankenstein toast z avokadovim namazom, algami in olivami
Sestavine:
- 1 zrel avokado
- 1 velika žlica limoninega soka
- 1 ščep česna v prahu
- sol in poper po okusu
- 1 list nori alge (dekoracija)
- nekaj črnih oliv (dekoracija)
- 4 rezine polnozrnatega kruha (ali drugega po izbiri)
Priprava:
Avokadu odstranimo koščico in lupino ter dodamo limonin sok, česen v prahu, sol in poper. Z vilico ali paličnim mešalnikom vse skupaj zmešamo v gladek namaz. Nori algo s škarjami narežemo na pravokotnik za lase in črto za usta, olive pa na kolobarje za oči. Kruh rahlo popečemo, premažemo z namazom in dodamo algaste lase, olivne oči in algasta usta.
Krvavi toast s paradižnikovim pestom in pajkovo mrežo
Sestavine:
- 2 veliki žlici paradižnikovega koncentrata
- 2 veliki žlici paradižnikovega soka
- 100 g tofuja
- 6 suhih paradižnikov (predhodno namočenih)
- 10 svežih listov bazilike (ali 1 mala žlička suhe bazilike)
- 1 velika žlica sesekljanega peteršilja (ali 1 mala žlička suhega peteršilja)
- 50 g indijskih oreščkov (predhodno namočenih)
- 2 veliki žlici oljčnega olja
- sol in poper po okusu
- 1 navaden veganski jogurt (dekoracija)
- nekaj črnih oliv (dekoracija)
- 4 rezine polnozrnatega kruha (ali drugega po izbiri)
Priprava:
Suhe paradižnike in indijske oreščke 2 uri pred pripravo namočimo. Vse sestavine za pesto v blenderju zmešamo do gladkega. Po potrebi dodamo malo več paradižnikovega soka ali vode, da dosežemo želeno teksturo. Kruh rahlo popečemo in enakomerno premažemo s pestom.
Veganski jogurt vlijemo v majhno vrečko za dekoriranje in z njo narišemo kroge po namazu – začnemo v sredini in nadaljujemo proti robu. Z zobotrebcem ali palčko nežno povlečemo črte iz sredine kroga proti robovom, da ustvarimo vzorec pajkove mreže. Olive narežemo na polovice. Eno polovico uporabimo kot telo pajka, iz manjših koščkov pa naredimo noge in jih razporedimo okoli “telesa”. Toast z mrežo poselimo s poljubnim številom pajkov (po okusu).
Strašljivo okusni duhci z mandljevo-tofujevim namazom
Sestavine:
- 50 g namočenih mandljev (vsaj 4 ure)
- 100 g svilnatega tofuja
- 1 velika žlica limoninega soka
- 1 velika žlica oljčnega olja
- 1 strok česna (količino lahko prilagodimo)
- sol in poper po okusu
- 1 list nori alge (dekoracija)
- 4 rezine belega kruha (ali drugega po izbiri)
Priprava:
Namočene mandlje odcedimo, olupimo in skupaj s svilnatim tofujem, limoninim sokom, česnom, oljem, soljo in poprom zmešamo v krmeast in gladek namaz. Če je masa pregosta, dodamo žlico vode, da dosežemoe želeno teksturo. Iz kruha izrežemo obliko duhca, ga rahlo popečemo in enakomerno premažemo z namazom. Nori algo narežemo v obliki zabavnih oči in ust, ki jih nato položimo na toast, da duhcem pričaramo zadovoljen nasmešek ali grozljivo grimaso.