Recepti in foto poročilo: Veganska kuharska delavnica – Praznična pojedina

V soboto, 25. novembra smo organizirali praznično kuharsko delavnico, na kateri smo se naučili priprave prave pravcate božične pojedine – VEGAN STYLE. To pomeni, da so bili vsi postopki priprave, sestavine in končne jedi ekstra prijazne do živali in naših brbončic.

Preverite recepte več kot 5-ih jedi in presenetite svojo družino ter prijatelje z božično večerjo:
1. Veganski “jajčni” liker + domače rastlinsko mleko
2. Tris predjedi: tatarski biftek, lešnikova pašteta in francoska solata
3. Veganska “mesna” štruca s prilogo rebrastega krompirja in polivke
4. Božični tiramisu

Naj bo praznični čas poln miru, zdravja in sreče, za VSE.

Vse slike s kuharske delavnice si lahko ogledate v Facebook albumu.

NAPITEK: Veggnog ali veganski »jajčni« liker iz indijskih oreščkov

Sestavine (za 4 osebe):

  • 1 skodelica namočenih indijskih oreščkov
  • 3 skodelice rastlinskega mleka (z okusom kokosa ali vanilije)
  • 1 pločevinka polnomastnega kokosovega mleka
  • 4 izkoščičeni datlji
  • 1/4 skodelice javorjevega sirupa
  • 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta (ali borbonske vanilije)
  • 1 žlička cimeta
  • 1/4 žličke nageljnovih žbic v prahu
  • 1/4 žličke muškatnega oreščka
  • opcijsko: 1dl ruma ali primerna količina rumovega ekstrakta, špec vulkanske soli

Priprava:

Oreščke namočimo preko noči ali pa jih za za 15 min zalijemo z vročo vodo. Po namakanju jih odcedimo, damo v blender in ob blendanju postopoma dodajamo skodelice rastlinskega mleka. Na koncu dodamo še ostale sestavine in spet dobro premešamo. Dobljeno tekočino prelijemo v posodo in segrevamo do vretja, dokler ne dosežemo primerne zgostitve. Po želji dodamo tudi rum. Napitek postrežemo topel ali ohlajen.

PREDJED: TRIS NAMAZOV

Domača veganska majoneza iz aquafabe

Sestavine (za 500 ml majoneze):

  • 100 ml čičerikine aquafabe ali sojinega mleka (ohlajeno!)
  • 400 ml rastlinskega olja (ohlajeno!)
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • 1 žlica gorčice
  • 1/4 žličke rjavega sladkorja
  • 1/2 žličke soli
  • nekaj ščepov popra (po okusu)

Priprava:

V ozki posodi zmešamo čičerikino aquafabo ali sojino mleko in vse naštete sestavine razen olja. Olje počasi dolivamo v zmes ob intenzivnem mešanju s paličnim mešalnikom. Olje prenehamo dolivati, ko se zmes dovolj zgosti.

Francoska solata

Sestavine (za 4 osebe):

  • 500-650 g mešanice za francosko solato
  • (ali 250 g krompirja, 150 g korenja in 150 g graha)
  • 4 večje kisle kumarice
  • 150-250 ml majoneze

Priprava:

Kumarice narežemo na drobne koščke in odcedimo zelenjavno mešanico za francosko solato (ali pa skuhamo na kocke narezano korenje, krompir in grah ter vse sestavine ohladimo). Oboje zmešamo skupaj z domačo vegansko majonezo.

Veganski tatarski biftek

Sestavine (za 4 osebe):

  • 140 g suhih paradižnikov v olju (1 kozarček)
  • 240 g kuhane rjave ali zelene ali rdeče leče (1 konzerva)
  • 1/4-1/2 manjše čebule
  • 1-2 stroka česna
  • 1-2 žlički kaper
  • 1 manjša kisla kumarica
  • 2 žlički gorčice
  • 1 žlički veganske majoneze (opcijsko)
  • 1 žlička sladke rdeče paprike v prahu
  • 1-2 žlici olivnega olja (lahko izpustimo, če paradižnike manj odcedimo)
  • 1 žlica svežega peteršilja
  • 1 ščep mlete kumine
  • poper

Priprava:

Če uporabljaš suho lečo, jo najprej skuhaj (približno 20 minut). Konzervirano lečo dobro splaknemo s hladno vodo in odcedimo. Čebulo in česen očistimo in nasekljamo. Paradižnike narežemo na manjše koščke. Vse sestavine damo v multipraktik in zmeljemo do željene teksture. Soli ne dodajamo, saj so paradižniki in kapre že precej slane. Tatarski biftek je najbolj okusen dobro ohlajen na kosu popečenega kruha.

Lešnikovo-bučna pašteta

Sestavine (za 4 osebe):

  • 100 g čebule
  • 1 strok česna
  • 100 g bučnih semen
  • 100 g lešnikov
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 žlica gorčice
  • 2 žlici sojine omake
  • 4 žlice sojine smetane za kuhanje ali sojinega jogurta (lahko izpustimo)
  • 1/4 žličke sladke paprike v prahu
  • 1/2 žličke majarona
  • 1 ščep popra

Priprava:

Čebulo in česen nasekljamo in prepražimo na oljčnem olju, pustimo ohladiti. Na ponvi brez maščobe ali v pečici suho prepražimo lešnike in bučna semena (oboja rahlo porjavijo in zadišijo), pustimo ohladiti. Vse sestavine zmešamo z multipraktikom v rahlo zrnato ali gladko maso. Mazljivost mase uravnavamo s sojino smetano. Postrežemo namazano na kruhu z dodatkom sveže zelenjave.

GLAVNA JED: Lečina veganska pečenka

Sestavine:

  • 1 skodelica suhe rjave leče
  • 3 žlice lanenih semen
  • 1 manjša čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 korenja
  • 1 manjša rdeča paprika
  • 1 skodelica ovsenih kosmičev
  • 3 žlice paradižnikove mezge
  • 2 pesti orehov
  • brusnice (opcijsko)
  • timijan, sol, poper
  • olje za praženje

Premaz:

  • 3 žlice paradižnikovega koncentrata
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 1 žlica sojine omake
  • 3 žlice vode
  • sol in poper po okusu

Priprava:

Rjavo lečo skuhamo po navodilih. Lanena semena zmeljemo v mlinčku za kavo ter jih namočimo v 6 žlicah vode. V multipraktiku zmeljemo tudi ovsene kosmiče in jih prihranimo za kasneje. Nasekljamo čebulo, česen ter papriko. Korenje naribamo. Brusnice in orehe narežemo na manjše koščke. Narezano zelenjavo in orehe prepražimo na olju. Začinimo s soljo, poprom in timijanom. Kuhano lečo pretlačimo s tlačilko za krompir. Dodamo prepraženo zelenjavo, laneno seme, ovsene kosmiče, brusnice ter ter paradižnikov koncentrat. Maso prestavimo na pekač obložen s peki papirjem in oblikujemo štruco. Ki jo premažemo z mešanico paradižnikovega koncentrata, javorjevega sirupa, sojine omake in začimb. Pečemo okoli 30 minut na 200°C.

PRILOGE:

Nakolobarjen krompir

Sestavine (za 4 osebe):

  • 8 srednje velikih ali 12 manjših krompirjev
  • 2-4 žlice repičnega olja
  • ½ žličke česna v prahu
  • ½ žličke čebule v prahu
  • ½ žličke soli
  • ¼ žličke mletega popra
  • nekaj ščepov suhih ali svežih začimb po izbiri (origano, timijan, rožmarin)

Priprava:

Vsak krompir postavimo med 2 jedilni paličici (ali ročaja kuhalnice) in vanj zarežemo čim več enakomernih zarez. Zaradi paličic bodo kolobarji krompirja ostali na dnu sprijeti. Olje zmešamo z začimbami in nakolobarjene krompirje pomažemo s pripravkom. Pečemo 40-60 minut na 180-200°C, odvisno od velikosti krompirja in širine rezin.

Veganska polivka za pečenko

Sestavine:

  • 2 skodelici zelenjavne jušne osnove
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 2 korenčka
  • 2 stebli zelene
  • ⅓ pora
  • 1 skodelica svežih šampinjonov ali ½ skodelice suhih jurčkov/šitak
  • 50 ml rdečega vina
  • 1 žlička temne sojine omake
  • 2 žlici koruznega škroba
  • ¼ žličke timijana
  • ¼ žličke rožmarina
  • poper
  • lovorov list
  • poljubno: balzamični kis, paradižnikov koncentrat

Hitra varianta:

  • 2 skodelici zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlička temne sojine omake
  • 1 žlička gorčice
  • 1 žlička čebule v prahu
  • 2 žlici prehranskega kvasa
  • 2 žlici koruznega škroba

Priprava:

Vso svežo zelenjavo in gobe narežemo na manjše kose. Če uporabljamo suhe gobe, jih rehidriramo in odcedimo. Na oljčnem olju nekaj minut pražimo čebulo, česen in por, nato pa dodamo še preostanek zelenjave in gobe. Pražimo 5 minut, nato dodamo začimbe, vino in jušno osnovo. Pustimo vreti 10 minut, nato odstranimo lovorov list, dodamo koruzni škrob in zblendamo v gladko omako. Kuhamo še 5 minut na nižji temperaturi.

SLADICA:

Božični tiramisu #1

Sestavine:

  • paket speculaas piškotov
  • 500 g veganskega mascarpona
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 200 ml veganske smetane za stepanje
  • 2 žlici limoninega soka
  • rumova aroma ali rum po okusu
  • vanilijeva esenca
  • kava za pomakanje piškotov
  • kakav v prahu za posip

Priprava:

Skuhamo kavo in jo ohladimo. Dodamo rum po okusu. Mascarpone in ostale sestavine za kremo z metlicami stepemo v gladko maso. Piškote pomakamo v kavo ter jih zlagamo v pekač. Nanje damo polovico kreme. Nadaljujemo s piškoti in drugo polovico kreme. Posujemo s kakavom in pustimo nekaj ur v hladilniku.

Božični tiramisu #2

Sestavine:

Domači veganski maskarpone:

  • 2 L sojinega mleka
  • 120 ml limoninega soka
  • 240 ml kokosove kreme (trdi del iz pločevinke kokosovega mleka) ali veganske sladke smetane
  • 1 skodelica sladkorja v prahu
  • 2 žlici vanilijevega ekstrakta
  • ščep soli

Domači ‘baby’ piškoti s prazničnim pridihom:

  • 120 ml aquafabe (1 odcejena 400 g konzerva čičerike)
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • 140 g pšenične bele moke (tip 500)
  • 70 g koruznega škroba
  • 100 g sladkorja
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/4 žličke sode bikarbone
  • 2 žlici olja
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • ½ žličke cimeta
  • ½ žličke pimenta
  • ¼ žličke ingverja

Ostalo:

  • 2-4 žlice kakava v prahu
  • 2 skodelici kave (ali veganskega kakava)
  • rum ali esenca ruma
  • 200 ml veganske sladke smetane za stepanje

Priprava:

V manjši skledi zmešamo moko, sodo bikarbono in pecilni prašek. V večji skledi pripravimo aquafabo, ji dodamo jabolčni kis in stepamo dokler ne dobimo ‘snega’. Stepanje lahko traja do 10 minut. Nato vmešamo sladkor, dodamo še olje in vanilijo. Vzamemo spatulo in v maso nežno, s privzdigovanjem, postopoma vmešamo še moko s sodo bikarbono in pecilnim praškom. Mešamo samo tako dolgo, da ni več vidne moke. Maso z brizgo za okraševanje nanesemo na pladenj s papirjem za peko v obliko “prstov” in hitro damo v pečico na 180-200°C, pečemo 10-15 minut (blago porjavijo).

Sojino mleko z limoninim sokom kuhamo okoli 5 minut, da se kosmičasto speni in izgleda, kot da bo prekipelo. Dobljeno zmes zlijemo v mrežico za pripravo rastlinskega mleka in jo pustimo 10 minut, da se ohladi, nato iz nje iztisnemo preostanek tekočine. Tekočino zavržemo, masi pa dodamo še kokosovo kremo (ali vegansko smetano) in jo s paličnim mešalnikom ali multipraktikom mešamo še 2 minuti na visoki hitrosti. Postavimo v hladilnik.

Popolnoma ohlajene piškote pomakamo v kavni napitek in z njimi zapolnimo dno pladnja z višjim robom. Ohlajeni maskarpone razdelimo na 3-4 dele in po vsaki od 3-4 plasti piškotov namestimo plast maskarpona. Na koncu okrasimo s kopicami veganske sladke smetane in potresemo s kakavom v prahu. Postavimo v hladilnik za 3-4 ure ali čez noč.

DELI STRAN: