Search
Close this search box.

V Ugandi se je odprla prva veganska šola

V vasi Rwamagabo v okrožju Kassanda v Ugandi se je odprla šola ‘Atlas Vegan Community School‘, ki jo je dobrodelna organizacija ‘LUV4ALL: Uganda‘ ustanovila s ciljem, da se njeni učenci naučijo zdravega načina prehranjevanja, pa tudi spoštovanja živali in okolja. Prehranjevanje na rastlinski osnovi učence obenem ščiti pred zoonozami. Prebivalci Ugande se namreč pogosto okužijo z njimi predvsem zaradi proizvajanja in uživanja živalskih produktov.

»Če ne moremo pripraviti ljudi – ne le naše lastne skupnosti, ampak celega sveta – do tega, da razumejo, da je treba živinorejo odpraviti, potem teh kriz ne bo nikoli konec,« je zapisano na spletni strani šole. »Iz leta v leto se moramo soočati z novimi nalezljivimi boleznimi zaradi praks vzreje in klanja živali, ki generirajo zoonoze.«

Drugi pomemben razlog za ustanovitev veganske šole je želja po sodelovanju v boju proti podnebnim spremembam. Strokovnjaki se strinjajo, da je živinoreja eden največjih vzrokov za vse manjšo biotsko raznovrstnost, krčenje gozdov, suše, onesnaževanje voda, porabo pitne vode in mrtve cone v oceanih. Živinoreja je takoj za energetsko industrijo tudi drugi največji povzročitelj podnebnih sprememb.

Kot je zapisano na spletni strani šole, živinoreja ogroža tudi prehransko varnost države: »Vegansko ekološko kmetijstvo lahko v povprečju pridela 14,665 kg hrane na aker (36238 kg/ha), medtem ko lahko kmetijstvo, ki temelji na živinoreji, v povprečju pridela le 349 kg hrane na aker (862 kg/ha).”

Učenci se v šoli prehranjujejo s hranljivimi obroki rastlinskega izvora, ki pripomorejo k njihovemu zdravemu telesnemu in duševnemu razvoju. Kot piše na spletni strani šole, je njen namen tudi, da bo sčasoma prehransko samooskrbna, zaradi česar so v zadnjih mesecih posejali 0.2 hektarja fižola.

Medtem, ko je veganstvo v Ugandi manj priljubljeno v primerjavi z ostalimi afriškimi državami, si ‘Atlas Vegan Community School‘ in druge organizacije – med njimi Ugandsko vegansko društvo (‘Uganda Vegan Society‘) – želijo to spremeniti.

Ugandsko vegansko društvo se osredotoča predvsem na promocijo ter spodbujanje posameznikov, da sprejmejo veganski način življenja kot strategijo za odpravo mučenja živali in spodbujanje sočutja do živali ter za boljši nadzor nad zoonozami. Prav tako si želijo zagotoviti, da je možnost izbire obroka na rastlinski osnovi dostopna za vse Ugandčane in Afričane.

Objavljeno: 3. 3. 2023
Pripravil: Žiga Hančič
Povzeto po:

DELI STRAN: