Search
Close this search box.

Šola brez mesa in mlečnih izdelkov

Suzy Amis Cameron in njen mož, režiser in trikratni Oskarjevec James Cameron sta se za veganski način prehranjevanja odločila, ko sta si leta 2012 ogledala dokumentarni film Forks over knives, v katerem so poudarjene prednosti rastlinske prehrane. To ju je spodbudilo, da sta s polic in hladilnika odstranila vse mlečne in mesne izdelke. Zelo pomembno vlogo pri tej odločitvi je igrala povezava med hrano in okoljem. “Tako midva kot najini otroci z rastlinsko prehrano veliko pridobimo, v središču naše pozornosti pa je še vedno okoljevarstvo,” pravi Cameronova.

Cameronova je bila še posebej osupla nad tem, koliko vode in žit je potrebnih za pridelavo mesa in mlečnih izdelkov. Pri tem prihaja do emisije toplogrednih plinov, proizvajajo pa tudi velike količine odpadkov, kar močno onesnažuje okolje. “Ne moreš se imeti za naravovarstvenika, če še vedno uživaš živali. Enostavno ne moreš,” je prepričana Cameronova.

Svojo skrb za naravovarstvo je prenesla tudi v šolo. Skupaj s sestro je leta 2006 ustanovila šolo, kjer si prizadevajo za varovanje okolja ter za prehrano, ki bi bila izključno rastlinskega izvora. Šola ima program, kjer vseh 140 učencev skrbi za pridelavo sadja in zelenjave. Pri tem jih vodi šolski vrtnar in vzgojitelj, skupaj pa so postavili 28 gredic, kjer gojijo papriko, zelenje, paradižnike, zelišča, rože ter ostale užitne rastline. Delež tega pridelka bodo učenci poleti prodajali lokalnim restavracijam. Na ta način že zdaj pridobijo petino celotne šolske prehrane, dosegli pa bi lahko tudi do 50% samooskrbo. “Postopoma se pomikamo k rastlinski prehrani, saj se pojmujemo za naravovarstveno šolo. Izključno na rastlinski hrani zasnovane jedilnike nameravamo doseči v naslednjem letu in pol,” pravo Cameronova.

Poleg tega Cameronova piše tudi knjige o vplivu mesne proizvodnje na okolje ter predava o veganskem načinu življenja ter o skrbi za okolje. Kljub svoji prepoznavnosti in vplivu, ki ga ima pa priznava, da je težko prepričati ostale starše o umiku mesnih izdelkov z jedilnika. S tem namenom na šoli MUSE izvajajo izobraževalne programe, ki so namenjeni tako otrokom in staršem in osveščajo o vplivu prehrane na ljudi in okolje.

Da je veganska prehrana primerna za otroke, se strinja tudi Ameriška Akademija za nutricionistiko in dietetiko, saj otroci s pravilno vegansko prehrano pridobijo vse potrebne hranilne snovi za rast in razvoj.

Izvirni prispevek: James Cameron-Backed School To Terminate Meat And Dairy
Prevod in priredba: Katja Kristan

DELI STRAN: