Sladki in slani recepti za valentinovo

Poišči recept za svojega Valentinčka!

1. Irka (za 2 porciji)

Avtorica: Barbara Kokelj // Veganski priročnik

Sestavine:

  • ½ skodelice irske ovsene kaše
  • 1 ½ skodelice vode
  • ¼ majhne žličke soli, malo popra
  • ¼ majhne žličke kurkume
  • ¼ majhne žličke cimeta
  • ¼ majhne žličke dimljene paprike
  • 1 ščep mletega čilija (po želji)
  • ½ majhne žličke limonske trave & timijan
  • 1 velika žlica kvasnih kosmičev
  • 2 nasekljana zelenja mlade čebule
  • 6 cvetov brokolija
  • ½ skodelice edameme (zamrznjen)
  • 1 paket dimljenega tofuja
  • 2 veliki žlici oljčnega olja
  • 1 velika žlica olja pomaranče (ali sok ½ pomaranče + 1 majhna žlička oljčnega olja)
  • 1 rdeča paprika
  • 1 korenje
  • ⅓ skodelice pireja buče hokaido (ali maslenke)

Priprava:

Irsko kašo prelijemo z vodo in jo solimo in popramo. Kuhamo jo 20 minut, medtem pa vmešamo prej pripravljen pire buče ter začimbe – cimet, kurkumo in čili. Ko je kaša kuhana, jo pustimo ob strani, da nekoliko počiva. Za dodaten okus in hranilno vrednost vmešamo še 1 veliko žlico kvasnih kosmičev in na olivnem olju popraženo mlado čebulo.

Brokoli in edamame kuhamo v slanem kropu 5 minut. Nato ju splaknemo pod hladno vodo, da ohranita svežo zeleno barvo. Začinimo s kombinacijo timijana, limonske trave in pomarančnega olja. Papriko, korenje in dimljen tofu pokapamo z oljem ter začinimo z dimljeno papriko in soljo. Pečemo v Air Fryerju 10 minut na 180°C, da postanejo lepo hrustljavi. Lahko jih popečemo tudi v ponvi ali pečici.

Jed serviramo s kalčki brokolija, ki dodajo pikantnost in kalčki rdeče redkve za svežino ter potresemo s črnim ali belim sezamom. Irka je okusna tudi hladna in je odlična malica za s seboj.

 

2. Veganski pistacijevi krofki z belo čokolado (za 12 krofkov)

Avtorica: Nina Bavdek

Sestavine:

Krofki:

  • 200 g pirine polnozrnate moke
  • 25 g nasekljanih pistacij
  • 1 majhna žlička sode bikarbone
  • 20 g vanili sladkorja (ali 1 majhna žlička vanilijevega ekstrakta)
  • 50-60 g rjavega sladkorja
  • 150 g jabolčne čežane
  • 150 g ovsenega napitka
  • 60 g sončničnega olja
  • 3 ml jabolčnega kisa
  • 2-3 majhni žlički pistacijeve paste

Glazura:

  • 1 velika žlica kokosovega olja
  • 200 g nasekljane bele veganske čokolade

Priprava:

Pečico segrejemo na 180 °C. V eni posodi zmešamo suhe sestavine, v drugi pa mokre. Nato mokre sestavine postopoma primešamo suhim in zmes prelijemo v modelčke za krofe. Pečemo 15–20 minut. Po 15 minutah preverimo s pomočjo zobotrebca ali so krofki pečeni. Preden jih vzamemo iz modelčkov, jih pustimo, da se ohlajajo približno 30 minut.

Medtem pripravimo glazuro iz bele čokolade in dekoracijo (npr. sesekljane pistacije in liofilizirane maline). V loncu zavremo malo vode in na vrh položimo kovinsko skledo, ki se tesno prilega loncu (vodna kopel). V skledo damo belo čokolado in kokosovo olje ter ves čas mešamo, dokler zmes ne postane gladka. Ohlajene krofe potopimo v glazuro in jih po želji okrasimo. Krofe postavimo v hladilnik, da se glazura strdi.

 

3. Veganske vrtnice

Avtorica: Tajda Šrot in Tamara Šrot // The Vegan Harmony

Sestavine:

Testo:

  • 200 g moke
  • 20 g kokosovega sladkorja
  • 1 ščep soli
  • 1 majhna žlička cimeta
  • 100 ml hladne vode
  • 15 g kokosovega olja

Nadev:

  • 2 do 3 jabolka
  • 1 velika žlica javorjevega sirupa
  • sok ½ limone

Priprava:

Skupaj zmešamo suhe sestavine, dodamo kokosovo olje ter vodo in dobro pregnetemo. Testo pokrijemo in damo v hladilnik za pol ure. Jabolka oz. jagode narežemo na zelo tanke lističe. Testo razdelimo na 8 enakih delov v dolg pravokotnik. Jabolka razporedimo v vrsto in jih premažemo z malce javorjevega sirupa in pokapljamo z limoninim sokom. Prepognemo testo in zvijemo v vrtnico ter damo v pekač za mafine. Pečemo 25 minut v predhodno ogreti pečici na 180°C.

 

4. Jagodni srčki na podlagi iz ajdove moke z limeto

Avtorica: Darja Cotar Seibert // Zdravo in Slastno z Darjo

Sestavine:

Testo:

  • 150 g celih mandljev
  • 70 g ajdove moke
  • 100 g izkoščičenih datljev
  • 100 ml riževega ali sojinega napitka

Krema:

  • 200 g indijskih oreščkov
  • 100 g kokosovega olja
  • 200 g jagod (sveže ali zamrzjene*)
  • 110 g izkoščičenih datljev
  • 250 ml riževega ali sojinega napitka
  • 1 mala žlička soka limete (ali limone)
  • 1 ščep soli

Dodatno:

  • 200 g svežih jagod
  • rastlinski napitek za navlažitev biskvita (po želji)
  • košček sveže rdeče pese ali prah rdeče pese**

Priprava:

Najprej pripravimo testo. V mešalnik damo mandlje, ajdovo moko in datlje ter jih zmeljemo. Zmes prestavimo v skledo, vlijemo napitek in dobro premešamo. Testo razporedimo po dnu naoljenega ali s papirjem za peko obloženega pekača velikosti 20 x 20 cm. Pečemo v ogreti pečici na 180°C, 10 do 12 minut.

Biskvit ohladimo na sobni temperaturi in ga navlažimo z rastlinskim napitkom. Sveže jagode narežemo na kocke ali rezine ter jih razporedimo po biskvitu.

Vse sestavine za jagodno kremo zmiksamo v gladko kremo. Kremo prelijemo po biskvitu z jagodami ter postavimo v hladilnik za 24 ur, da se strdi. S piškotnim modelom v obliki srca izrežemo mini tortice in jih po želji dekoriramo.

Jagodne srčke hranimo v hladilniku.

* Zamrznjene jagode rahlo odtajamo, da se lažje miksajo.
** Polovico skodelice kreme lahko prihranimo, ji dodamo košček sveže pese ali peso v prahu
ter zmiksamo. Na ta način dobimo temnejši odtenek rožnate barve, s katero okrasimo sladico.

 

5. Valentinovi piškoti

Avtorica: Eva Sušin // Eva-licious.com

Sestavine:

Masa za piškote:

  • 250 g moke
  • 2 veliki žlici jedilnega škroba (“gustin”)
  • ½ majhne žličke pecilnega praška
  • 1 ščep soli
  • 1 majhna žlička rdeče pese v prahu, ali soka rdeče pese
  • 115 g rastlinskega masla
  • 100 g sladkorja, lahko rjavega ali belega
  • 3 velike žlice rastlinskega napitka
  • opcijsko: nekaj kapljic jagodnega ekstrakta ali “flavor dropsov”

Dekoracija:

  • čokolada
  • liofilizirane jagode
  • pistacija

Postopek:

Pečico segrejemo na 180°C in pekač za peko obložimo s peki papirjem. V večji posodi zmešamo moko, škrob, pecilni prašek, sol in rdečo peso v prahu. Z mešalnikom ali robotom stepemo maslo in sladkor. Ko je mešanica puhasta dodamo rastlinski napitek in ekstrakt ter ponovno stepemo. Počasi dodajamo suhe sestavine, da nastane enotna masa (pazimo, da ne mešamo predolgo, le toliko, da se vse sestavine povežejo). Maso prenesemo na rahlo pomokano površino (ali med 2 kosa peki papirja), dobro razvaljamo in oblikujemo piškote. Piškote pred peko za 10 minut postavimo v hladilnik (ali na balkon, če so zunanje temperature dovolj nizke). Nato jih pečemo neposredno iz hladilnika 12–14 minut, odvisno od debeline. Ta čas stopimo čokolado, sesekljamo pistacije in zdrobimo liofilizirane jagode. Pečene in ohlajene piškote okrasimo.

 

6. Pistacijini rogljički

Avtorica: Anja Geč // No smoothies, please.

Sestavine:

Testo:

  • 1 zavitek listnatega testa
  • 12 koščkov temne cokolade
  • sladkor v prahu

Krema:

  • 100 g pistacijine paste
  • 100 g veganske smetane za stepanje

Postopek:

Listnato testo narežemo na trikotnike in na vsak trikotnik položimo dva koščka čokolade. Trikotnike zvijemo v rogljičke in jih pečemo približno 25 minut pri 180°C, dokler niso zlato zapečeni. Ohlajene posujemo s sladkorjem v prahu. Medtem stepemo sladko smetano in ji dodamo pistacijevo pasto, da nastane gladka krema. Rogljičke okrasimo s pistacijevo kremo in jih po želji posujemo z nasekljanimi pistacijami.

 

Več receptov najdeš na: www.izziv.si in www.vegan.si.

DELI STRAN: