Search
Close this search box.

RECEPTI ZIMSKE VEGANSKE KUHARSKE DELAVNICE 2023

V sklopu velikega januarskega Veganskega izziva, ki je samo letos z veganstvom seznanil že več kot 1600 udeležencev, smo izvedli tudi vegansko zimsko kuharsko delavnico. Ker smo na njej pripravili kar nekaj jedi in se ob tem precej zabavali, bomo recepte podelili tudi z vami. Vse slike s kuharske delavnice si lahko ogledate v Facebook albumu.

DSC_6451.jpg

DSC_6470.jpg

DSC_6179.jpg

Kakav z domačim rastlinskim mlekom

Sestavine (za 4 osebe):

  • 1 skodelica lešnikov
  • 4 skodelice vode
  • 4 datlji Drobtinka (po okusu)
  • ščep soli
  • 2 žlici kakava Drobtinka
  • vanilijev ekstrakt ali burbonska vanilija

Priprava:

Lešnike čez noč namočimo v vodi. Zjutraj jih odcedimo in skupaj z eno skodelico vode, datlji in soljo zmiksamo v blenderju ali drugem mešalcu. Postopoma dodajamo posamezne skodelice vode in miksamo. Dobljeno mešanico precedimo skozi mrežico. Pripravljeno lešnikovo mleko segrejemo na štedilniku in vanj vmešamo kakav ter ščepec vanilije. Kuhamo približno 2 minuti (do željene temperature kakava).

DSC_6333.jpg

 

Čičerikina omleta

Sestavine (za 2 osebi):

  • 2 žlici sončničnega olja Mir Grünt
  • 1 1/2 skodelice čičerikine moke
  • 1 1/2 skodelice vode
  • 4 žlice žlahtnega prehranskega kvasa
  • 2 žlici mletih lanenih semen Drobtinka
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/2 skodelice sušenih paradižnikov v olju Natureta
  • 1 šopek drobnjaka (manjši)
  • 1/2 žlička kurkume
  • 1/3 žlička soli
  • 1/4 žlička vulkanske soli
  • 1 ščep kumine
  • 1 ščep črnega popra
  • polnilo po izbiri (npr. tempeh Kis in kvas, lečin bolognese Natureta, sojini koščki, veganski sir ali popečena zelenjava)

Priprava:

Sušene paradižnike narežemo na drobne koščke in nasekljamo drobnjak. Vse ostale sestavine zmešamo v gladko maso, ki ji na koncu dodamo še pripravljene paradižnike in drobnjak. Če je masa pregosta (podobna mora biti masi za palačinke), dodamo še malo vode.

Ponev dobro segrejemo, vanjo vlijemo 1/4 mase in jo enakomerno razporedimo po površini ponve. Pokrijemo s pokrovko in pečemo, dokler zgornja stran ne izgubi mokrega izgleda, spodnja pa zlato porjavi. Omleto obrnemo in zapečemo še na drugi strani. Postopek ponovimo z drugimi tremi omletami. Med peko omlet pripravimo nadev – npr. popečemo mešano zelenjavo z malo začimb (sol, origano, timijan). Nadev razporedimo po polovici posamezne omlete in jo prepognemo.

DSC_6460.jpg

 

Mini sejtanova pečenka s kremno omako

Sestavine (za 2 osebi):

Mokre sestavine:

  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 4 žlice rastlinskega olja Mir Grünt
  • 400 g kuhane čičerike Natureta ali rjave leče (skupaj z aquafabo)
  • 1/2 skodelice ovsenega ali sojinega mleka
  • 1/2 skodelice belega vina
  • 2 žlici gob v prahu (zmlete suhe mešane gobe)
  • 1 žlica čičerikine miso paste Kis in kvas
  • 1 žlica javorjevega sirupa
  • 1/2 žličke pehtrana
  • 1/2 žličke timijana
  • 1/2 žličke majarona
  • 1/2 žličke rožmarina
  • 1/4 žličke mletega črnega popra
  • 1 žlička soli

Suhe sestavine:

  • 3 skodelice glutenske moke
  • 1/2 skodelice koruzne moke Mir Grünt ali čičerikine moke
  • 4 žlice žlahtnega prehranskega kvasa

Marinada:

  • 1/2 skodelica sojine omake
  • 1 1/2 skodelice belega vina
  • 8 skodelic zelenjavne jušne osnove (lahko tudi 2 zelenjavni jušni kocki in 8 skodelice vode)
  • 4 suhe šitake (ali ½ skodelice suhih mešanih gob)
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 4 lovorjevi listi
  • 1 ščep rožmarina
  • 1 ščep timijana
  • 1 ščep popra
  • + 4 žlice koruznega škroba ali pšenične moke
  • + 200 ml sojine smetane za kuhanje (ni obvezno)

Priprava:

Čebulo in česen za pečenko na drobno sesekljamo in prepražimo na olju. Prestavimo v skledo ali posodo z visokim robom ter dodamo preostale mokre sestavine. S paličnim mešalnikom zmešamo v gladko pasto. V multipraktiku (lahko tudi v večji skledi) zmešamo glutensko, koruzno moko in prehranski kvas. Ob počasnem mešanju vlijemo prej pripravljeno pasto iz mokrih sestavin za pečenko. Če imamo multipraktik z nastavkom za gnetenje, uporabimo to funkcijo in maso gnetemo 12-15 minut. Sicer maso pregnetemo na roke in oblikujemo v željeno velikost.

Po kuhinjski površini potresemo malo začimb (opcijsko: timijan, rožmarin, solni cvet, rdeča paprika v prahu, poper) in pečenko povaljamo v njih, nato pa jo zavijemo v kuhinjsko servieto za kuhanje in povežemo s sukancem.

V posodi pripravimo marinado za kuhanje in v njej pečenko kuhamo cca 30 minut.

Marinadno polivko pripravimo iz marinade tako, da marinadi odstranimo lovorjeve liste, dodamo 4 žlice koruznega škroba in jo s paličnim mešalnikom zmešamo v gostljato polivko. Kuhane kose pečenke damo v pekač in zalijemo z delom polivke. Pečemo cca 30 minut pri 200°C, vmes lahko še dodatno zalijemo s polivko.

V preostanek marinadne polivke zamešamo smetano za kuhanje in jo uporabimo kot omako.

Pečenka je odlična glavna jed, k kateri se priležejo priloge kot npr. pire krompir in zelenjavna omaka (špinačna, bučkina, kumarična, …), pečen krompir in kuhana zelenjava (brstični ohrovt v drobtinah, solata iz kuhanega stročjega fižola, …), pečena zeliščna polenta in gobova omaka ter zelenjavna rižota in mešana solata.

DSC_6448.jpg

Veganski ‘skutini’ štruklji

Sestavine:

Vlečeno testo:

  • 650-680 g bele pšenične moke
  • 400 ml mlačne vode
  • 2 veliki žlici sončničnega olja Mir Grünt
  • 1 velika žlica NoEgg (ni obvezno)
  • 1/3 kocke svežega kvasa
  • 3/4 male žličke soli

Nadev1:

  • 600 g tofuja Evergreen
  • 6-8 velikih žlic vanilijevega sladkorja
  • 2 veliki žlici vanilijevega pudinga v prahu
  • 300 ml veganske sladke smetane
  • pest sesekljanega pehtrana (ni obvezno)

Nadev2: Mandljeva skuta (poglej spodnji recept)

Polivka:

  • nekaj velikih žlic krušnih drobtin
  • nekaj velikih žlic sončničnega olja Mir Grünt

Priprava:

Iz navedenih sestavin zgnetemo mehko vlečeno testo. Pomembno je, da testo dobro pregnetemo (min. 10 minut). Testo oblikujemo v kepo in ga pustimo počivati (ni obvezno, priporočeno 60 minut). Položimo ga na pomokan prt in rahlo raztegnemo s pomočjo valjarja. V nadaljevanju ga s prsti na tanko razvlečemo, tako da dobimo čim bolj enakomeren in dolg pravokotnik. Pripravimo čim večji (daljši) lonec z vodo in poskrbimo, da bo voda zavrela v času, ki ga bomo potrebovali za pripravo štruklja.

V multipraktiku zmešamo tofu, dokler ne dobimo enotne mase. Lahko ohranimo rahlo grudičasto strukturo (podobno skuti) ali pa mešamo, dokler masa ni popolnoma gladka. Z žlico v maso vmešamo še ostale sestavine, razen pehtrana. Maso pomažemo po celotni površini vlečenega testa, z izjemo 2 cm zgornjega roba. Pehtran potresemo po nadevu.

Štrukelj zavijemo čim bolj na tesno in ga preložimo na čisto kuhinjsko krpo ustrezne dolžine, katero smo pred tem zmočili, dobro oželi in potresli s krušnimi drobtinami. Ovijemo ga v kuhinjsko krpo in jo prevežemo s sukancem. Štrukelj lahko tudi prerežemo na 2 dela, če ga ne moremo zaviti v eno samo kuhinjsko krpo. Zvitek s štrukljem pazljivo položimo v vrelo vodo in kuhamo 40-50 minut, odvisno od debeline štruklja.

Štrukelj pazljivo vzamemo iz vrele vode in ga položimo na desko za rezanje. Pustimo ga kakih 5 minut, da se rahlo ohladi. Vmes v ponvi pripravimo polivko, pri čemer pazimo, da se drobtine ne zapečejo preveč. Štrukelj nato odvijemo in razrežemo na 2 cm debele rezine. Pokapamo jih s polivko in postrežemo.

DSC_6483.jpg

 

Mandljeva skuta

Sestavine (450-500 g skute):

  • 200 g oluščenih mandljev v lističih
  • 600 ml vode
  • 6-8 žlic limoninega soka
  • 1 žlička soli soli

Priprava:

Mandljeve lističe namočimo za 6-8 ur ali več (lahko čez noč). Po namakanju jih odcedimo in dobro speremo. V blenderju jih zmešamo v gladko maso skupaj z vodo in soljo. Zmes prelijemo v lonec za kuhanje in jo zavremo. Odstavimo jo takoj, ko se pojavijo mehurčki. Vroči zmesi dodamo limonin sok in previdno premešamo s kuhalnico (le 4-5 potegov!). Pustimo 1 uro, da se ohladi in nato prelijemo v vrečko za odcejanje, ki jo postavimo na cedilo nad loncem, v kateri smo kuhali zmer. Pustimo 6-8 ur ali več (lahko čez noč).

Mandljevo skuto uporabimo za pripravo veganskih različic skutine torte, gratiniranih palačink, sirovega bureka, skutinega štrudlja, potratne potice, skutinih štrukljev, njokov…

 

Veganski biskvit z ‘aquafabo’

Sestavine:

  • 3/4 skodelice aquafabe (cca. 1 odcejen 300 g kozarec čičerike Natureta)
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • 1 1/2 skodelice pšenične bele moke (tip 500)
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/4 žličke sode bikarbone
  • 3/4 skodelice sladkorja
  • 2 žlici sončničnega olja Mir Grünt
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta

Priprava:

V skledi zmešamo moko, sodo bikarbono in pecilni prašek. V drugi večji skledi si pripravimo aquafabo, ji dodamo jabolčni kis in začnemo stepati na nižji hitrosti. Ko se začne aquafaba peniti, povišamo hitrost stepanja in stepamo dokler ne dobimo ‘snega’ (ang. ‘peaks form’ – ko dvignete metlice iz posode, bo krema na njih oblikovala nežno konico). Stepanje lahko traja do 10 minut.

Nato med stepanjem vmešamo sladkor, ki ga dobro umešamo, masa pa postane svetleča. Dodamo še olje in vanilijo, ki ju prav tako dobro umešamo. Vzamemo spatulo in v maso nežno, s krožnimi gibi, postopoma umešamo še moko s sodo bikarbono in pecilnim praškom. Mešamo samo tako dolgo, da ni več vidne moke. Maso vlijemo v tortni pekač in pečemo 20-25 minut pri 180°C oziroma dokler zobotrebec ob preverjanju ne ostane čist, nato biskvit ohladimo in kasneje še okrasimo.

DSC_6395.jpg

 

Čokoladni ‘ganache’

Sestavine:

  • 250 g veganske temne čokolade (‘za peko’)
  • 500 ml veganske sladke smetane za stepanje
  • po okusu lahko dodate še malo soli in vanilijeve esence

Priprava:

Čokolado narežemo na majhne koščke in jo damo v večjo skledo. Sladko smetano segrejemo do vrelišča in ševročo prelijemo čez čokolado. Zmešamo in ohladimo. Maso z mešalnikom stepemo v kremasto peno.

Višnjev preliv

Sestavine:

  • 1 kozarec vloženih višenj Natureta
  • 2 žlici koruznega škroba
  • sladkor (po okusu)

Priprava:

Višnjev sok odcedimo in ga segrejemo do vrelišča. Koruzni škrob zmešamo z malo vode in ga postopoma vmešamo v višnjev sok. Po želji dodamo sladkor. Mešamo dokler se ne zgosti, nato dodamo še višnje.

DSC_6452.jpg

Zahvala vsem podpornikov zimske veganske kuharske delavnice, ki so nam z donacijami izdelkov omogočili, da smo v dobri družbi pripravili vse veganske dobrote: NaturetaDrobtinkaEvergreenMir GrüntKis in kvas.

DELI STRAN: