Search
Close this search box.

Recepti in foto poročilo: Veganska kuharska delavnica Zimska kuhinja 2024

Tudi letošnje leto smo prvo kuharsko delavnico pripravili v sklopu Velikega Veganskega izziva. Namenjena je bila tako udeležencem Izziva kot tudi vsem ostalim.

Zabavali smo se ob veganski molži (t.i. pripravi mandljevega mleka), toplenju čokolade in mikastenju sejtana. Tokrat so nas še dodatno razveselili sončni žarki, ki so vzdušje v kuhinji naredili še bolj razigrano in pozitivno. Vse jedi smo pripravili s skupnimi močmi in se na koncu dodobra najedli. Udeležence smo domov poslali obtežene z dobrim obrokom in ‘goodie bag’-om z izdelki Podpornikov izziva, ki so nam omogočili vse priboljške in nagrade za udeležence tekom meseca. mežik

Spodaj lahko ujamete nekaj prikupnih trenutkov s kuharske delavnice, celoten album pa si lahko ogledate na našem FB profilu. Spodaj smo z vami delili tudi vse recepte iz delavnice! kul

5.5.5 5 – kopija 570.jpg

4.4.4 4 – kopija 570.jpg

3.3.3 3 – kopija 570.jpg

2.2.2 2 – kopija 570.jpg

1.1.1 1 – kopija 570.jpg

RECEPTI

Svoje recepte vedno z veseljem delimo, tako da vabljeni k pripravi tega okusnega menija:

  1. Shake iz domačega mandljevega mleka
  2. Veganski ‘tunin’ namaz
  3. Umešani tofu
  4. Domači seitanovi trakci
  5. Polentina pica z veganskim sirnim prelivom
  6. Čokoladni tart

1. NAPITEK: Shake iz domačega mandljevega mleka

Avtorica: Maja Hrovat

Mandljev napitek

Sestavine (1 liter):

  • 1 skodelica namočenih mandljev (okoli 100 g suhih mandljev)
  • 4 skodelice vode
  • ščep sladkorja
  • ščep soli
  • + vrečka za pripravo rastlinskega mleka ali vrečka za pranje občutljivega perila

Priprava:

Oreščke namočimo preko noči ali pa jih za 15-30 min zalijemo z vrelo vodo. Po namakanju jih odcedimo, damo v blender in ob blendanju postopoma dodajamo skodelice vode. Na koncu dodamo še ostale sestavine (po okusu / odvisno od namena priprave). Dobljeno tekočino precedimo preko vrečke za pripravo rastlinskega mleka. Tekočino shranimo s čisti steklenici do 3 dni, pulpo pa tudi v 3 dneh uporabimo za pripravo kakšne druge jedi (pecivo, omake, smutiji).

Imunski shake

1.2 Imunski shake – kopija.jpg

 

Sestavine (za 2 osebi):

  • 4 banane
  • 400 ml vanilijevega sojinega ali mandljevega mleka (NE riževo!)
  • sok polovice limone
  • nekaj ščepov cimeta
  • nekaj ščepov kurkume
  • ena velika kocka svežega ingverja

Proteinski shake

1.1 Proteinski shake – kopija.jpg

 

Sestavine (za 2 osebi):

  • 4 banane
  • 400 ml sojinega ali mandljevega mleka
  • 1 žlica arašidovega masla
  • 4 izkoščičeni datlji
  • 1/2 žličke kakava v prahu

Priprava (obe različici):

Sestavine zmešamo v mešalniku in postrežemo. Končna konsistenca mora biti konsistence milkshake-a (gladka in kremasta).

2. PREDJED: Tunin namaz

Avtorica: Maja Hrovat

2. Veganski tunin namaz – kopija.jpg

Sestavine (za 4 osebe):

  • 240 g kuhane čičerike (1 konzerva čičerike)
  • 60 g koruze
  • 2 žlici sezamovih semen
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 kisli kumarici ali 1 žlica kaper
  • 1 žlička limoninega soka ali tekočine od kumaric (izpustimo v primeru uporabe sojinega jogurta)
  • 1 žlica prehranskega kvasa
  • 2 žlici veganske majoneze ali sojinega jogurta
  • 1-2 žlički gorčice
  • ½ stebla sveže zelene (lahko izpustimo)
  • ½ žličke česna v prahu ali 1 strok česna
  • ¼ manjše čebule
  • ½ lista posušene nori alge
  • 1 žlica sojine omake
  • sol (po potrebi)
  • beli ali črni poper (po okusu)

Priprava:

Čičeriko in koruzo z vilico pretlačimo do željene strukture. Prepražimo sezam, v mlinčku zmeljemo liste nori alge v prah ter na drobno nasekljamo čebulo, zeleno in kisle kumarice. Vse sestavine vmešamo v pretlačeno čičeriko in pustimo stati v hladilniku 1h preden postrežemo.

3. GLAVNA JED: Umešani tofu

Avtorica: Maja Hrovat

3. Umešani tofu – kopija.jpg

 

Različica A: po navdihu Vegan with a Vengeance

Sestavine (za 2 osebi):

  • 2 žlici oljčnega olja
  • ½ čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 manjša bučka
  • 250 g svežih šampinjonov ali 1 konzerva šampinjonov v slanici
  • 200-300 g paket tofuja
  • ⅛ žličke mlete kumine
  • ¼ žličke timijana
  • ½ žličke mlete rdeče paprike
  • 1 žlička mlete kurkume
  • črni poper po okusu
  • (vulkanska) sol po okusu
  • 2 žlici prehranskega kvasa
  • nekaj kapljic limoninega soka

Različica B: po navdihu Vegansko.si

Sestavine (za 2 osebi):

  • 1 skodelica sušenih paradižnikov v olju
  • 1 manjši por
  • 6 listov blitve
  • 160-200 g paket veganskih kebab koščkov
  • 200-300 g paket tofuja
  • ¼ žličke česna v prahu
  • ¼ žličke mlete dimljene rdeče paprike
  • 1 žlička mlete kurkume
  • 1 žlica svežega peteršilja
  • 1 žlica sojine omake
  • črni poper po okusu
  • (vulkanska) sol po okusu
  • čili omaka po okusu

Priprava:

V srednje veliki posodi na oljčnem olju prepražimo na drobno nasekljano čebulo in česen (ali por), dodamo na kocke narezano zelenjavo in morebitne dodatke ter pražimo še 5 minut. Vsebini posode dodamo nadrobljen tofu (odcejen tofu s prsti nadrobimo na koščke približnega premera 1 cm) in začimbe ter pražimo 2 minuti. Dolijemo okoli ¼ skodelice vode in med občasnim mešanjem kuhamo 10 minut, po potrebi dodamo še malo vode. Na koncu potresemo s prehranskim kvasom, vulkansko soljo in limoninim sokom, dobro premešamo in postrežemo.

4. GLAVNA JED: Seitan trakci

Avtorica: Maja Hrovat

4. Domači seitan – kopija.jpg

 

Sestavine (za 6-8 oseb):

  • 400 g kuhane čičerike (+ aquafaba)
  • 200 g dimljenega tofuja
  • 1 žlička česna v prahu
  • 2 žlički čebule v prahu
  • 2 žlici prehranskega kvasa
  • 2 žlici sojine omake
  • 1 žlička soli
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička bacon veganske začimbe (ali ½ žličke vegete in ½ žličke mlete dimljene rdeče paprike)
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • ¼ žličke belega popra
  • 2 skodelici glutenske moke

Priprava:

V multipraktiku zmešamo mokre sestavine, nato v gladko maso vmešamo še gluten. Pustimo na visokih vrtljajih 5 minut, nato naj masa 20 minut počiva. Maso damo na pol in posamezno polovico gnetemo še 5 minut (na roke ali z multipraktikom). Raztegnemo in čim bolj zvozlamo. Povijemo v peki papir in aluminijevo folijo ter parimo 90-120 min. Ko se ohladi, z vilicami natrgamo na posamezne vlaknate koščke, ki jih lahko uporabimo za pripravo različnih jedi kot beljakovinski del obroka.

5. GLAVNA JED: Polentina pica z veganskim sirnim prelivom

5. Polentina pica s sirnim polivom – kopija.jpg

Polentina pica

Avtorica: Maja Hrovat

Sestavine (1 velik pladenj):

  • 1.5 L vode
  • 320 g polente
  • 1 žlica origana
  • 1 žlica vegete
  • 1 žlička soli (po okusu!)
  • ½ žličke česna v prahu
  • 1 žlica oljčnega olja (za pomaz pladnja)

Priprava:

Polento skuhamo po navodilih iz embalaže in ob kuhanju vmešamo začimbe. Takoj po zaključku kuhanja prelijemo v namaščen pladenj in maso enakomerno razporedimo ter pogladimo. Pustimo stati okoli 20 minut in nato pripravimo kot običajno pico. Pečemo 10-20 minut pri 180-200°C (odvisno od nadeva).

Sirna omaka iz indijskih oreščkov

Avtorica: Nina Močnik

Sestavine:

  • 200 g indijskih oreščkov
  • 2 skodelici sojinega mleka
  • 2 žlici koruznega škroba (lahko tudi tapiokinega škroba)
  • 4 žlice kvasnih kosmičev
  • 4 žlice limoninega soka
  • ⅛ žličke mlete kurkume
  • sol, poper in bazilika v prahu po okusu

Priprava:

Vse sestavine zmiksamo do gladkega. Predevamo v lonec in ob stalnem mešanju kuhamo 5-10 minut, da nastane zelo gosta masa. Uporabimo namesto sira na pici.

6. SLADICA: Čokoladni tart

Avtorica: Nina Močnik

6. Čokoladni tart – kopija.jpg

Sestavine:

Spodnja plast:

  • 2 skodelici mletih mandljev
  • 2 skodelici mletih ovsenih kosmičev
  • 2 žlički vanilijeve paste
  • ščep soli
  • ⅓ skodelice javorjevega sirupa
  • 2 žlici nesladkanega kakava v prahu
  • 2 žlici kokosovega olja
  • sok polovice pomaranče

Zgornja plast:

  • trdi del 1 pločevinke kokosovega mleka
  • 210 g veganske jedilne čokolade
  • ščep soli
  • 2 žlički vanilijeve esence

Za okrasitev: sveže sadje (maline ali jagode)

Priprava:

Vse sestavine za spodnjo plast zmešamo skupaj (lahko tudi v multipraktiku), da se vse suhe sestavine sprimejo skupaj. Maso razporedimo po modelu za pito. Nato zavremo kokosovo mleko in ga prelijemo čez na koščke narezano čokolado. Premešamo, dodamo vanilijo in sol ter prelijemo čez spodnjo plast. Postavimo v hladilnik za nekaj ur. Ohlajeno okrasimo in postrežemo.

DELI STRAN: