Ni božiča brez potice, tako tudi pusta ni brez sladkih dobrot! Med najbolj znanimi sodijo krofi, ocvrti, pečeni, mehki, hrustljavi in polnjeni z marmelado ali drugimi sladkimi nadevi.
Veselo ustvarjanje!
1. Veganski krofki iz listnatega testa
Avtorica: Tajda Šrot in Tamara Šrot // The Vegan Harmony
Sestavine:
- 250 g (1 list) listnatega testa
- marmelada
- veganska sladka smetana
- sladkor v prahu za posip
Postopek:
Listnato testo razvaljamo in izrežemo kroge. Položimo jih na pekač obložen s papirjem za peko in pečemo 10 minut na 200°C. Ko so pečeni jih damo na mrežo za hlajenje in pustimo, da se čisto ohladijo. Na polovico kroga namažemo marmelado, nanjo stisnemo sladko smetano in pokrijemo z drugo polovico ter posujemo s sladkorjem v prahu.
2. Veganski pustni krofi
Avtorica: Tajda Šrot in Tamara Šrot // The Vegan Harmony
Sestavine:
- 1000 g moke
- 60 ml kokosovega olja
- 1 kocka kvasa (42 g)
- 500 ml riževega mleka
- 120 g kokosovega sladkorja
- 35 g agavinega sirupa
- limonina lupina
- 2 veliki žlici ruma
- ščepec kurkume za barvo (po želji)
- sončnično olje (za cvrtje)
- marelična marmelada (za polnilo)
- sladkor v prahu s katerim posujemo krofe
Postopek:
Za mehke in rahle krofe je ključen topel prostor, zato pred začetkom izdelave krofov dobro segrejemo prostor. Zmešamo kvas, žlico moke, 6 žlic tople vode in majhno žličko sladkorja in pustimo na toplem dokler mešanica ne naraste. Mleko malce pogrejemo in dodamo ostale mokre sestavine. V drugo posodo presejemo moko, dodamo sol, limonino lupino, kurkumo in kokosov sladkor.
Združimo suhe in mokre sestavine in dobro gnetemo 10 minut, lahko tudi dlje. Pokrijemo in na toplem vzhajamo pol ure. Testo razrežemo na približno 16-20 kosov, katere oblikujemo v kroglice, pokrijemo ali damo v ogreto pečico (30°C), da še malce narastejo.
Segrejemo olje in z zobotrebcem preverimo, ali je dovolj vroče (okoli zobotrebca se morajo pojaviti majhni mehurčki). Če jih je preveč, je olje prevroče. Ko doseže primerno temperaturo, krof nežno položimo v olje, pokrijemo s pokrovom in cvremo približno 3 minute. Nato ga obrnemo in cvremo še 3 minute na drugi strani, tokrat brez pokrova.
Ocvrte krofe odcedimo na mreži, napolnimo z marmelado in okrasimo s sladkorjem v prahu.
3. Miške z lešnikovim namazom
Avtorica: Anja Geč // No smoothies, please.
Sestavine:
- 200 g moke (pšenična ali univerzalna brezglutenska)
- ½ pecilnega praška
- limonina lupinica
- 180 g vanilijevega gostega jogurta
- 100 g jabolčne čežane
- 40 g sladkorja
Postopek:
Vse sestavine zmešamo. Z dvema žlicama oblikujemo miške in jih ocvremo v vročem sončničnem olju do zlato rjave barve. Pečene lahko pomočimo v lešnikov namaz in povaljamo v zdrobljenih pistacijah ali pa jih preprosto posujemo s sladkorjem v prahu.
4. Pečeni čokoladni krofi
Avtorica: Jelena Cvetković Šarkanović // BITE with ZEST
Sestavine:
Testo:
250 g gladke moke
100 g sladkorja
40 g vanilijevega sladkorja
40 g pecilnega praška
½ majhne žličke sode bikarbone
½ majhne žličke soli
250 ml rastlinskega mleka (mandljevo, ovseno ali sojino)
5 velikih žlic kokosovega olja (ali drugega rastlinskega olja)
1 majhna žlička jabolčnega kisa
Preliv:
100 g temne veganske čokolade
1 velika žlica kokosovega olja
barvni posipi, sesekljani oreščki ali kokosova moka za dekoracijo (po želji)
Postopek:
V veliki skledi zmešamo suhe sestavine, nato dodamo mokre in mešamo, dokler ne dobimo enotne zmesi. Testo enakomerno razporedimo v model za krofe (modelčke napolnimo do približno ¾).
Krofe pečemo 12–15 minut v predhodno segreti pečici na 180 °C, dokler niso zlato rjavi in puhasti. Po peki jih pustimo v modelu 5 minut, nato jih prestavimo na rešetko, da se popolnoma ohladijo.
Medtem nad vodno kopeljo stopimo čokolado s kokosovim oljem. Ohlajene krofe pomočimo v čokolado in posujemo z izbranimi dodatki.
Več receptov najdeš na: www.izziv.si in www.vegan.si.