1. Praznična kroglica z granatnim jabolkom
Avtorica: Jasmina Drolc
Sestavine:
- 100 g indijskih oreščkov
- 100 g dimljenega tofuja
- 30 g orehov
- 25 g kokosovega olja
- česen v prahu
- sol
- granatno jabolko
Priprava:
Indijske oreščke za 10 minut namočimo v vrelo vodo, da se zmehčajo. V blenderju zmiksamo skupaj indijske oreščke, dimljeni tofu, stopljeno kokosovo olje in orehe. Dodamo začimbe. Po želji lahko dodamo tudi kvasne kosmiče za bolj sirast okus ali pa dimljeno papriko.
Namaz v obliki kroglice zavijemo v prozorno folijo in jo postavimo čez noč v hladilnik, da se strdi. Kroglico ‘povaljamo’ v semenih granatnega jabolka in po želji dodamo kovinski del iz novoletne bučke. Našo bučko serviramo na pladenj skupaj z ostalimi prigrizki in krekerji. Prepričana sem, da bo bučka zvezda mize tako po videzu, kot tudi po okusu!
2. Hrustljava “pohana” čajota iz pečice
Avtorica: Eva Sušin // Eva-licious.com
Sestavine:
- 1 čajota
- 3 velike žlice moke
- ½ skodelice čičerikine moke
- ½ skodelice vode
- 1 majhna žlička česna v prahu
- 1 majhna žlička čebule v prahu
- ½ majhne žličke dimljene paprike
- ½ majhne žličke soli
- 120 g prestic
- opcijsko: mešanica semen
Priprava:
Čajoto narežemo na rezine in jih povaljamo v moki. Prestice zdrobimo, jih prenesemo v globok krožnik in po želji vmešamo semena. V drugem globokem krožniku zmešamo vse sestavine iz drugega stolpca. Vsako rezino najprej namočimo v mokro mešanico in nato povaljamo v drobtinah iz prest. Polagamo na pekač obložen s peki papirjem. Rezine pokapamo z oljem in pečemo v pečici na 180°C 45 minut. Postrežemo z mešanico veganske majoneze in sweet chili omake.
3. Jackfruit mesna štruca Wellington s kostanjevo polivko
Avtorica: Eva Sušin // Eva-licious.com
Sestavine:
‘Mesna’ štruca:
- 200 g tofuja
- 200 g jackfruita iz konzerve
- 2 veliki žlici olja
- 3 velike žlice kvasnih kosmičev
- 1 majhna žlička česna v prahu
- 1 majhna žlička čebule v prahu
- ½ majhne žličke popra
- 1 velika žlica sojine omake
- opcijsko: 2-3 velike žlice rdeče pese v prahu
- ½ velike žlice posušenega peteršilja
- 3 velike žlice drobtin
- 1 zavitek listnatega testa
Premaz:
30 g veganskega masla ali margarine (ali rastlinskega napitka)
Kostanjeva polivka:
- 500 ml vode
- zelenjavna jušna kocka
- 2-3 velike žlice kvasnih kosmičev
- ½ majhne žličke čebule v prahu
- ½ majhne žličke gorčice
- 1 velika žlica svetle miso paste
- 30 g moke
- 2 veliki žlici kuhanega kostanja, mletega (Lahko naredimo gravy tudi brez kostanja. Kuhan kostanj se kupi v večjih trgovinah na oddelku z oreščki, je v vrečkah. Zmlela sem ga kar v sekljalniku.)
Priprava:
Pečico segrejemo na 180°C. Tofu, jackfruit in olje stresemo v multipraktik in zblendamo. Prenesemo v večjo skledo in dodamo vse ostale sestavine (brez listnatega testa). Zmešamo v enotno maso. Listnato testo prerežemo na pol, da imamo dva dolga pravokotnika. Na enega zvrnemo maso in jo oblikujemo v kvader. Po vrhu položimo drug kos listnatega testa in zapognemo robove. Po vrhu z nožem narišemo mrežo in vse skupaj premažemo s stopljenim maslom ali margarino. Pečemo 15 minut, nato povišamo temperaturo na 200°C in pečemo še toliko, da se vrh lepo zapeče.
Med peko vse sestavine za gravy stresemo v kozico in z metlico dobro premešamo. Pristavimo na ogenj, da zavre. Zmanjšamo temperaturo na rahlo vrenje in med občasnim mešanjem kuhamo 15 minut, da se polivka lepo zgosti. Postrežemo s poljubnimi prilogami.
4. Barviti slani grižljaji
Avtorica: Jelena Cvetković Šarkanović // Bite with Zest
Sestavine:
Biskvit:
- 2 skodelici moke
- 4 velike žlice koruznega škroba
- 2 mali žlički pecilnega praška
- ½ male žličke sode bikarbone
- 2 mali žlički kisa
- ½ skodelice rastlinskega olja
- ½ skodelice tekočine iz pločevinke čičerke
- 500 ml mineralne vode
- sol
- rdeči del: 2 mali žlički mlete dimljene paprike in 1 velika žlica ajvarja
- zeleni del: 100 g mlade špinače
Veganski ‘skutin’ nadev:
- 300 g veganske skute ali veganskega namaza po želji
- začimbe po okusu (odvisno od vrste veganske skute – če smo jo pripravili doma in namočenim mandljev ali iz zblendanega tofuja, lahko dodamo malo limoninega soka, česna v prahu, soli in popra)
Priprava:
Zmešamo vse suhe sestavine za biskvit. Dodamo mokre sestavine in vse skupaj dobro premešamo. Zmes razdelimo na dva dela. Špinačo na hitro blanširamo in jo zblendamo z 2 žlicama vode. Sestavine za rdeči del vmešamo v polovico mase, v drugo polovico mase pa pripravljeno špinačo. Pečico segrejemo na 190 °C. Pekač obložimo s papirjem za peko in enakomerno razporedimo rdečo zmes. Pečemo 15 minut in nato postopek ponovimo še z zeleno mešanico. Pečene plasti pokrijemo z vlažno krpo in jih pustimo, da se ohladijo.
Ohlajene biskvitne plasti razrežemo na tri enake dele. Zelena torta: prvo plast namažemo z namazom, pokrijemo z drugo plastjo biskvita, ponovno namažemo z namazom in pokrijemo z zadnjo plastjo biskvita. Enako storimo z rdečimi biskvitnimi ploščami. Zloženki postavimo v hladilnik za vsaj eno uro. Narežemo ju na kocke in okrasimo s svežo zelenjavo in vložninami.
5. Veganska orehova potica (model za potice premera 24 cm)
Avtorica: Nina Bavdek
Sestavine:
Testo:
- 520 g bele moke
- 2 ščepa soli
- 21 g svežega kvasa ali 1 zavitek suhega kvasa
- 2 veliki žlici rjavega sladkorja
- 1-2 ščepa kurkume (za barvo)
- 25 g kokosovega olja
- 300 ml rastlinskega napitka
- naribana lupinica 1 limone
Orehov nadev:
- 400 g mletih orehov
- 200 ml rastlinskega napitka
- 100 ml rastlinske smetane za stepanje
- 30 ml ruma
- 20 g vaniljevega sladkorja + 30 g rjavega sladkorja
- 50 g rozin, namočenih v rum (po želji)
Priprava:
Pripravimo kvasec z nadrobljenim svežim kvasom, rjavim sladkorjem, žlico moke in z mlačnim rastlinskim napitkom (ne sme biti vroč, saj lahko ubije kvasovke in ne bo vzhajalo) ter postavimo na toplo za 15 minut. Moko presejemo v večjo skledo in naredimo vdolbino, po zunanjem robu pa posujemo sol, kurkumo in limonino lupinico. Vzhajan kvasec vlijemo v vdolbino in dodamo 2 žlici stopljenega kokosovega olja. Vse dobro premešamo s kuhalnico in ko postane testo bolj povezano, nadaljujemo z rokami. Če se nam preveč lepi na roke, postopoma dodamo še žlico moke. Zgnetemo le toliko, da se testo poveže v homogeno kepo. Testo v skledi pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 1 uro v toplem prostoru.
Med čakanjem pripravimo orehov nadev. Zavremo rastlinski napitek in z njim prelijemo mlete orehe, dodamo sladkor, rum in rastlinsko smetano. Vse skupaj premešamo in pustimo v pokriti posodi. Pomokamo delovno površino in razvaljamo kvašeno testo v velik pravokotnik. Namažemo z orehovim nadevom in potresemo z rozinami. Počasi zvijemo v veliko rulado in položimo v namaščen in pomokan model za potico. Potico na različnih koncih prebodemo z leseno palčko za ražnjiče (ali s termometrom za peko) in pustimo vzhajati na toplem še 15–20 minut.
Ko potico zadnjič vzhajamo, pečico segrejemo na 180 °C (statična peka) ali 160 °C (ventilacijska peka), saj mora biti ogreta pred peko.
Po 1 uri peke z leseno palčko za ražnjiče (ali termometrom za peko) preverimo, če je testo dovolj pečeno. Če sta palčka ali termometer suha, je peka končana, v nasprotnem primeru pustimo še nekaj minut v pečici. Po končani peki potico pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo v modelu 20 minut, da se ohladi. Ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
6. Cimetovi razpokančki (za 20 piškotov)
Avtorica: Nina Bavdek
Sestavine:
- 130 g rastlinskega masla ali margarine
- 50 g rjavega sladkorja
- 10 g vaniljevega sladkorja
- 1 zvrhana majhna žlička cimeta
- ½ majhne žličke sode bikarbone
- 80 g bele moke tipa 500
- 80 g pirine polnozrnate moke
- 50 g fino mletih ovsenih kosmičev
- 2 veliki žlici ovsenega napitka
- 2 majhni žlički jabolčnega kisa
- 3 velike žlice rjavega sladkorja + 1 majhna žlička cimeta za prekrivanje
Priprava:
Pečico segrejemo na 170 °C. Vse sestavine dobro zmešamo v posodi, najprej z žlico ali vilicami, nadaljujemo z rokami. Če se nam masa še vedno lepi na prste, dodamo še malo moke. Iz mase oblikujemo kroglice enakih velikosti (20 kroglic po 21 g) in vsako povaljamo v mešanici rjavega sladkorja in cimeta. Kroglice postavimo na peki papir na večji pekač, tako da je med njimi nekaj prostora, saj med peko narastejo. Pečemo 15 minut v predhodno ogreti pečici in piškote postrežemo ohlajene.
7. Čokoladni mousse z malinami (za 4 porcije)
Avtorica: Tjaša Ribič // Going Plant
Sestavine:
- 2 zrela avokada
- 1 zrela banana
- 25 g presnega kakava
- 45 g temne čokolade (70%)
- 60 ml sirupa (javorjev, agavin, datljev)
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- ščepec soli
- 60 ml kokosovega mleka
- 80 g malin (sveže ali zamrzjene)
Priprava:
V blenderju ali mikserju zmiksamo vse sestavine, razen malin. Temno čokolado stopimo v kozici nad parno vodno kopeljo. Maline pretlačimo z vilico. Na dno kozarca damo žlico malinove kašice in na vrh mousse. Okrasimo z malce naribane temne čokolade, svežimi malinami in listkom mete.
8. Domači Speculaas piškoti
Avtorici: Tajda Šrot in Tamara Šrot // The Vegan Harmony
Sestavine:
- 250 g moke
- 20 g javorjevega sirupa
- 150 g margarine sobne temperature
- 5 g začimb za medenjake
- 60 g kokosovega sladkorja
Priprava:
V posodi zmešamo moko, začimbe za medenjake in kokosov sladkor. Dodamo javorjev sirup in margarino sobne temperature. Margarino lahko nastrgamo s strgalnikom, da se lepše razporedi. Vse skupaj dobro pregnetemo, da se vse sestavine povežejo, oblikujemo v kroglo ter damo v hladilnik za vsaj eno uro.
Pomokamo delovno površino, nanjo položimo testo ter ga razvaljamo. Z modelčki izrežemo poljubne oblike, jih položimo na pekač prekrit s papirjem za peko in pečemo 8 do 10 minut na 180 °C. Ko so piškoti pečeni, jih odstranimo iz pekača in damo na mrežo za hlajenje, da ne postanejo mokri zaradi vlage, ki se nabere pod njimi. Hranimo jih v posodi, ki dobro tesni.
9. Biscoff ali Speculaas cheesecake
Avtorica: Eva Sušin // Eva-licious.com
Sestavine:
Testo:
- 260 g indijskih oreščkov
- 220 g veganskih Biscoff ali Speculaas piškotov
- 60 g veganskega masla ali margarine
Krema:
- 300 g tofuja (svilnati se najbolje obnese, lahko pa je tudi navaden)
- 120 ml agavinega sirupa
- opcijsko: 1 majhna žlička cimeta
- 80 g sojinega ali kokosovega jogurta
- 60 ml sojinega napitka
- sok pol limone
- 2 majhni žlički vanilijevega ekstrakta
- ščep soli
- 1 veliki žlici koruzega škroba
Topping:
- 180 g veganskega Biscoff ali Speculaas namaza
Priprava:
Indijske oreščke damo v kozico, zalijemo z vodo in zavremo. Zmanjšamo temperaturo na rahlo vrenje in kuhamo 15 minut. Odcedimo in speremo s hladno vodo. Piškote zdrobimo (lahko v multipraktiku) in zmešamo s stopljenim maslom. Prenesemo v manjši pekač za peko (cca 25×25) in s prsti pritisnemo ob dno, da se sprime v podlago. Vse sestavine za kremo in odcejene indijske oreščke damo v blender in zblendamo do gladkega. Prelijemo čez podlago in poravnamo. Pečemo 40-45 minut na srednji rešetki, zgornje in spodnje gretje – 180°C. Namaz za 30 sekund v mikrovalovko, nato premešamo. Če še ni tekoč, še v mikro za 5 sekund in to ponavljamo da se stopi. Ko je cheesecake pečen, počakamo da se ohladi in ga prelijemo s stopljenim namazom. Damo v hladilnik da se namaz strdi nato pa dekoriramo po želji.
10. Praznični kolački s Speculaas kremo (za 12 mafinov)
Avtorica: Jasmina Drolc
Sestavine:
Kolački:
- 240 g bele moke
- 80 g rjavega sladkorja
- 1 pecilni prašek
- 1 rumov sladkor
- ½ male žličke cimeta
- mleti zvezdasti janež (po okusu)
- ½ male žličke mešanice začimb za kekse (ingver, nageljnove žbice, janež)
- 100 ml sončničnega olja
- 80 g veganskega Biscoff ali Speculoos namaza
- 1 velika žlica jabolčnega kisa
- 2,5 dcl rastlinskega mleka (sama uporabljam sojino)
- 0,5 dcl ruma
Nadev:
- 300 ml veganske smetane za stepanje
- 2-4 velike žlive veganskega Biscoff ali Speculaas namaza
- opcijsko: jabolka (polnilo) in orehi (okras)
Priprava:
Pečico segrejemo na 175°C. V posodi zmešamo vnaprej presejane suhe sestavine. Začimbe dodamo po okusu, okoli 1 g vsake (½ male žličke). V drugi posodi zmešamo rastlinsko mleko in jabolčni kis ter pustimo stati 10 minut, da dobimo pinjenec (mleko bo zaradi kisline reagiralo in se rahlo sesirilo). Medtem na vodni kopeli segrejemo Speculoos namaz, da postane tekoč. Zmešamo ga skupaj z ostalimi mokrimi sestavinami in pinjencem. Mokre sestavine vmešamo v suhe. Mešamo le toliko časa, da postane masa homogena in brez grudic.
Z maso do ¾ napolnimo papirnate modelčke in jih pečemo cca 25min na 175°C. Smetano stepemo in na koncu vanjo vmešamo Speculoos namaz. Maso prestavimo v dresirno vrečko in okrasimo ohlajene mafine. Za dodaten praznični okus jih lahko napolnimo s praženimi jabolki s cimetom in posujemo z orehovim drobljencem.
11. Božična krema v kozarčkus cimetom in rahlim pomarančnim želejem
Avtorica: Darja Cotar Seibert // Zdravo in Slastno z Darjo
Sestavine:
Krema:
- 500 ml sojinega napitka
- 100 g izkoščičenih datljev
- 150 g indijskih oreščkov
- ¼ male žličke agarja
- cimet
- sol
Žele:
- 250 ml soka sveže iztisnjenih pomaranč (2 pomaranči)
- 1 mala žlička indijskega trpotca
Priprava:
V mešalnik vlijemo 3 dl sojinega napitka. Dodamo datlje, indijske oreščke, cimet in sol ter vse skupaj zmiksamo v gladko kremo.
Preostalih 2 dl sojinega napitka vlijemo v lonec, dodamo agar-agar in dobro premešamo, da se znebimo grudic (po potrebi uporabimo palični mešalnik). Segrevamo do vretja in nato kuhamo približno 2 minuti. Lonec odstavimo in agar-agar mešanico vmešamo v že pripravljeno kremo. Vse skupaj temeljito premešamo in razdelimo v kozarce.
V mešalniku zmešamo iztisnjen pomarančni sok in indijski trpotec. Mešanico pustimo stati 30 minut, nato jo še enkrat na hitro premešamo. Po vrhu kreme v kozarcih enakomerno razporedimo žele. Kozarce postavimo čez noč v hladilnik, da se žele in krema učvrstita.
Pred serviranjem kremo okrasimo z nasekljanimi in praženimi mandlji ter datlji, pomešanimi z začimbami za medenjake.