Ponovno v Ljubljani: Dogodki za zdravo in prijazno prihodnost

Slovensko vegansko društvo je to jesen znova oživilo priljubljen dogodek Zdravi, prijazni do živali in okolja, s katerim želijo prebivalcem Ljubljane predstaviti številne prednosti rastlinsko-bazirane prehrane. Prvi dogodek po daljšem premoru je potekal ta teden v čudovitem Centru Golovec v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana. Navdušeni obiskovalci so uživali v prijetnem vzdušju, koristnih informacijah o prehrani ter svežih idejah za bolj trajnostno prihodnost.

 

Zakaj rastlinska prehrana?

Dogodek je postregel z novimi spoznanji o tem, kako rastlinsko-bazirana prehrana koristi tako zdravju posameznika kot okolju. Predavatelj Dani Sušnik je predstavil glavne razloge za izbiro takšne prehrane in pojasnil, zakaj so strahovi odveč. Z uporabo najbolj priznane baze podatkov o hranilih USDA je prikazal, kako uravnotežena rastlinska prehrana zlahka zadostuje vsem prehranskim potrebam in je konkurenčna vsejedstvu, prav tako pa je podal izsledke znanosti glede številnih zdravstvenih prednosti takšne prehrane.

Zmanjšanje uživanja mesa in živalskih izdelkov ne vpliva le na naše zdravje, temveč tudi na zmanjšanje ogljičnega odtisa in obremenitve planeta. Raziskave namreč kažejo, da rastlinska prehrana bistveno zmanjša emisije toplogrednih plinov, potrebne za proizvodnjo hrane, obenem pa omogoča trajnostno upravljanje naravnih virov, kot sta voda in zemlja.

 

Zaščita živali in etični vidiki prehrane

Obiskovalci so bili povabljeni tudi k razmisleku o etičnih vprašanjih, povezanih s prehransko industrijo. Čeprav je živalska proizvodnja še vedno del vsakdana, vse več ljudi spoznava njeno temno ozadje in se odloča, da takšnega ravnanja z živalmi ne želijo podpirati. Ker vključevanje živalskih izdelkov v prehrano z zdravstvenega vidika ni potrebno, lahko sledimo svojim načelom in jasno ločimo čuteča bitja od vseh drugih živil na trgovskih policah in namesto svojih prijateljev izberemo rastlinske sestavine.

 

Praktični kulinarični nasveti in prijetno druženje

V drugem delu dogodka je Maja Hrovat predstavila pisani svet veganske kulinarike, ki mnogim odpre nove gurmanske obzorja. Ekipa Slovenskega veganskega društva, ki že od leta 2013 uspešno izvaja mentorski program Veganski izziv, je tudi tokrat poskrbela za navdušujoče začetne korake. Po nasvetih in slastnih fotografijah veganskih jedi se je dogajanje preselilo v družabni del večera s kratko kuharsko delavnico, kjer so se udeleženci naučili hitro in okusno pripraviti tofu ter se nato sproščeno pogovarjali o pravkar slišanih tematikah.

 

Pridružite se naslednjemu dogodku v novembru!

Če ste tokratni dogodek zamudili, brez skrbi – Slovensko vegansko društvo bo 20. novembra 2024 ob 18:00 priredilo naslednje srečanje v Četrtni skupnosti Center. Priložnost za pridobivanje koristnih informacij, odkrivanje novih okusov in poglobljen razmislek o lastnem vplivu na planet se vam torej znova ponuja. Pridružite se, pridobite nova znanja in morda boste tudi sami našli navdih za trajnostne in zdravju prijazne odločitve!

Album s fotografijami dogodka najdete na naši Facebook strani.

 

Dodatne informacije:
info@vegan.si

Organizator:
Slovensko vegansko društvo

Dogodek je omogočila Mestna občina Ljubljana.

DELI STRAN: