Search
Close this search box.

Okrepimo glas živali v Evropi

Prosimo, podpišite peticijo za evropskega komisarja za dobrobit živali!

Podpise zbiramo po celi Evropi, v Sloveniji potrebujemo tvoj glas do sredine oktobra 2023!

Evropejcem živali veliko pomenijo in raziskave kažejo, da si državljani želijo višjo raven zaščite živali v zakonodaji EU.

Kljub temu pa imajo gospodarski interesi pogosto prednost pred zahtevami državljanov in celo pred zahtevami Evropskega parlamenta, ki je že večkrat zahteval, da je treba uvesti zakonodajne spremembe za večjo zaščito živali v Evropski uniji.

Da bi omejili takšne težave, v nekaterih državah članicah odgovornost za dobrobit živali ni več v pristojnosti ministrstva za kmetijstvo. Takšne odločitve pozdravljamo in upamo, da jih bodo posnemali v vseh državah članicah.

Komisarka za zdravje in varnost hrane je odgovorna za dobrobit živali na ravni EU, vendar pa ta pristojnost trenutno ni zajeta v njenem nazivu delovnega mesta.

Predlagamo, da se izpostavi, kako pomembna je ta tematika, in poveča odgovornost, in sicer tako, da se v naziv delovnega mesta ustreznega komisarja vključi »dobrobit živali«.

V vsakem primeru mora ta pristojnost še naprej ostati ločena od tistih, ki jih ima komisar za kmetijstvo, četudi bo v prihodnje prišlo do sprememb v vlogah komisarjev.

Zaščita živali v EU se bo izboljšala, če bomo poudarjali to odgovornost, in ustreznega komisarja jasno pozvali, da izbere bolj proaktiven in progresiven pristop do dobrobiti živali v imenu celotne Evropske komisije ter se tako odzove na močen poziv evropskih državljanov.

EVROPEJCEM ŽIVALI VELIKO POMENIJO. MORALE BI TUDI INSTITUCIJAM EU.

 

Podpišite peticijo in pomagajte zbrati 300.000 podpisov!

DELI STRAN: