Search
Close this search box.

Nova študija dokazuje, da rastlinske beljakovine pospešujejo izgradnjo mišic enako dobro kot živalske beljakovine

Osrednji predmet študije, ki so jo izvedli raziskovalci na Univerzi v Exeterju v Združenem kraljestvu in na Medicinski podružnici Univerze v Teksasu, je bilo vprašanje, ali lahko veganska prehrana podpira vadbo v enaki meri kot vsejeda prehrana.

V prvi fazi študije je 16 zdravih mladih odraslih v treh dneh vsak dan imelo vadbo in visokobeljakovinsko prehrano, pri kateri so beljakovine pridobili bodisi iz rastlinske bodisi iz vsejede prehrane. Sledila je druga faza, v kateri je 22 zdravih mladih odraslih zaključilo 10-tedenski program intenzivne vadbe, ki je potekala petkrat na teden, medtem ko so uživali bodisi visokobeljakovinsko vegansko bodisi visokobeljakovinsko vsejedo prehrano.

Mišična masa udeležencev je bila ocenjena pred, med in po opravljeni raziskavi. Izkazalo se je, da so rezultati udeležencev, ki so bili na visokobeljakovinski veganski prehrani, ter teh, ki so bili na visokobeljakovinski vsejedi prehrani, enaki.

Raziskovalci so zaključili, da zdravi mladi odrasli, ki v obdobju vadbe uživajo prehrano z visoko vsebnostjo beljakovin, opažajo podobne rezultate pri izgradnji mišic, ne glede na to, ali je vir beljakovin rastlinski ali živalski: »Udeleženci obeh skupin v raziskavi so povečali mišično maso na primerljivo stopnjo,« je zapisano v študiji. »Zaradi tega je visokobeljakovinska veganska prehrana enako učinkovita za optimalen razvoj skeletnih mišic med intenzivnim treningom kot neveganska prehrana.«

Tudi sicer vse več študij dokazuje optimalno učinkovitost rastlinskih beljakovin pri izgradnji mišic. 

Pripravil: Žiga Hančič
Objavljeno: 5. 4. 2023

DELI STRAN: