Search
Close this search box.

Nemško združenje za prehrano (DGE) je posodobilo svoje uradno stališče o veganski prehrani

Nemško združenje za prehrano (DGE) je 13. junija 2024 spremenilo svoje uradno stališče o veganski prehrani in izjavilo, da je veganska prehrana izjemno prijazna do okolja in lahko koristi zdravju. Anna-Lena Klapp, strokovnjakinja za prehrano pri organizaciji ProVeg, je pohvalila večjo uravnoteženost novega stališča in ga opisala kot k rešitvam usmerjen preobrat.

DGE v svojem novem stališču o veganski prehrani prvič poleg zdravja kot cilje bolj trajnostne prehrane obravnava tudi okolje, dobro počutje živali in socialna vprašanja. To ima odločilne posledice: strokovna organizacija za prehrano, ki s svojimi priporočili v veliki meri oblikuje javno prehrano in prehranske nasvete v Nemčiji, se je odmaknila od svojega negativnega stališča. “V prehranski politiki doživljamo preobrat,” pravi Klapp. “Skupaj z nedavno posodobljenimi nacionalnimi prehranskimi smernicami nova stališča DGE jasno kažejo, da celoten spekter rastlinsko-bazirane prehrane, od fleksitarijanske do veganske, prispeva k reševanju naših prehranskih težav.”

Veganska prehrana varuje okolje

Meso in mlečni izdelki spadajo med živila, ki najbolj vplivajo na podnebje: v Nemčiji je živinoreja odgovorna za približno 70 odstotkov kmetijskih emisij toplogrednih plinov. To je zelo pomembno z vidika prehranske politike – in prvič je tudi združenje DGE prišlo do enakega zaključka: vegansko prehrano označujejo kot priporočljiv ukrep za zmanjšanje vpliva našega prehranskega sistema na okolje. “Po izračunih lahko veganska prehrana v primerjavi z mešano prehrano za več kot polovico zmanjša emisije, povezane s prehrano,” pojasnjuje Klapp.

Veganska prehrana spodbuja zdravje

Številne študije so prepričljivo pokazale preventivni potencial veganske prehrane za zdrave odrasle. Vse več prehranskih združenj po svetu jo zato uvršča med zdravo prehrano, ki lahko zmanjša tveganje za številne civilizacijske bolezni. “Veganska prehrana lahko med drugim pomaga preprečevati vsesplošno razširjene bolezni srca in ožilja ter debelost,” pojasnjuje Klapp. S tem se strinja tudi združenje DGE v svojem novem dokumentu. Ocena velja za zdrave odrasle, ki jemljejo vitamin B12, skrbijo za zadosten vnos joda in se uravnoteženo prehranjujejo.

Pri otrocih, nosečnicah, doječih materah in starejših državljanih je združenje DGE bolj previdno in se sklicuje na omejeno število študij. Ne morejo “dati jasnega priporočila za ali proti veganski prehrani”. Čeprav so bile v zadnjih letih objavljene številne študije o veganski prehrani, ProVeg pogreša tudi dobro zasnovane študije o teh skupinah prebivalstva in o športnikih.

Zdrava prehrana je na splošno draga – in zahteva politično posredovanje

DGE tudi izrecno poudarja, da veganska prehrana ni draga. Zdrava prehrana na splošno predstavlja izziv za gospodinjstva z nizkimi dohodki. To se mora spremeniti in zahteva politične ukrepe, kot je ciljno usmerjena prilagoditev DDV. K temu poziva tudi ProVeg, saj: “Ko gre za zdravo in trajnostno prehrano, se nacionalni in mednarodni strokovnjaki strinjajo, da je treba dati prednost rastlinski hrani,” pojasnjuje Klapp.

Veganske jedi so del zdrave in trajnostne prehrane

Stališča DGE imajo odločilno vlogo, zlasti v javni prehrani, in so dobro sprejeta. Med drugim vplivajo na načrtovanje jedilnikov v menzah podjetij ter na univerzah in šolah. Organizacija ProVeg Food Services že vrsto let izvaja ciljno usmerjena usposabljanja kuhinjskih ekip, na katerih kuhinjsko osebje seznanja z možnostmi veganskih obrokov za zmanjšanje emisij in preprečevanje zdravstvenih težav, pa tudi s tehnikami in recepti. “Vesela sem, da tudi DGE zdaj jasno poudarja, da tisti, ki se pogosteje odločajo za rastlinske obroke, delajo veliko dobrega zase in za okolje,” pojasnjuje Katleen Haefele, direktorica za sodelovanje s podjetji in ustanovami pri podjetju ProVeg. “Prehrana v javnih ustanovah bi morala dobro načrtovane rastlinske obroke trdno zasidrati v svojo ponudbo.”

Izvirnik:
ProVeg Deutschland. 2024. Neue DGE-Position zu veganer Ernährung: umweltfreundlich und gesundheitsfördernd – Ernährungsorganisation ProVeg spricht von einer lösungsorientierten Zeitenwende (Berlin, den 13.06.2024) [presseportal.de]

Prevod:
Slovensko vegansko društvo

Slika:
Pixabay – JerzyGorecki

DELI STRAN: