V sklopu projekta Tedni vseživljenjskega učenja smo v nedeljo, 28. maja 2023 organizirali vegansko kuharsko delavnico v prostorih javnega zavoda Cene Štupar.
Pripravljali smo domače rastlinsko mleko, veganski tatarski biftek, njoke s kremno “carbonara” omako in veganske “snickers” ploščice.


Vse slike s kuharske delavnice si lahko ogledate v Facebook albumu.
Kakav z domačim rastlinskim mlekom
Sestavine (za 4 osebe):
1 skodelica namočenih lešnikov
4 skodelice vode
1 skodelica namočenih, izkoščičenih in nasekljanih datljev (ali sladkor po okusu)
1/4 skodelice kakava v prahu
2-4 čajne žličke koruznega škroba (odvisno kako gost napitek želimo)
1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta (ali burbonske vanilije)
ščep soli
tonka orešček
Priprava:
Lešnike namočimo čez noč. Zjutraj jih odcedimo, damo v blender in postopoma dodajamo skodelice vode, dokler ne porabimo celega litra vode. Dobljeno tekočino precedimo skozi mrežico ali gazo. Precejena tekočina je lešnikov napitek, preostalo pulpo pa shranimo v hladilniku in jo kasneje porabimo (kosmiči, smutiji, omake, namazi, peciva). Lešnikovo mleko segrevamo do vretja in pred tem vanj s paličnim mešalnikom vmešamo vse zgornje sestavine (če namesto datljev uporabimo sladkor, lahko mešamo z metlico). Kuhamo 5-10 minut, dokler se napitek ne zgosti do željene konsistence.
Veganski tatarski biftek (4 osebe)
Sestavine (za 4 osebe):
140 g suhih paradižnikov v olju (1 kozarček)
240 g kuhane rjave ali zelene ali rdeče leče (1 konzerva)
1/4-1/2 manjše čebule
1-2 stroka česna
1-2 žlički kaper
1 manjša kisla kumarica
2 žlički gorčice
1 čž veganska majoneza (opcijsko)
1 žlička sladke rdeče paprike v prahu
1-2 žlici olivnega olja (lahko izpustimo, če paradižnike manj odcedimo)
1 žlica svežega peteršilja
1 ščep mlete kumine
poper
Priprava:
Če uporabljaš suho lečo, jo najprej skuhaj (približno 20 minut). Konzervirano lečo dobro splaknemo s hladno vodo in odcedimo. Čebulo in česen očistimo in nasekljamo. Paradižnike narežemo na manjše koščke. Vse sestavine damo v multipraktik in zmeljemo do željene teksture. Soli ne dodajamo, saj so paradižniki in kapre že precej slane. Tatarc je najbolj okusen dobro ohlajen na kosu opečenega kruha.
Njoki v kremni omaki
Krompirjevi njoki
Sestavine:
500 g krompirja
175 g moke + nekaj ščepov za valjanje
žlica olja
½ žličke soli
Priprava:
Krompir olupimo, narežemo na večje kose in ga v osoljeni vodi kuhamo do mehkega. Vodo odcedimo in krompir ohladimo. Ohlajen krompir pretlačimo, dodamo žlico olja in moko. Pregnetemo v testo in ga razdelimo na 4 dele. (če je preveč mokro, dodamo še malo moke).
Tofujevi njoki
Sestavine:
400g tofuja
1 skodelica moke + še nekaj ščepov za valjanje
¼ skodelice prehranskega kvasa – kvasnih kosmičev
250ml veganske smetane
ščep belega popra
¼ žličke soli
Priprava:
Tofu in smetano s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladko maso. Dodamo preostale sestavine in pregnetemo v testo, ki ga nato razdelimo na štiri dele. Oblikovanje in kuhanje njokov: Na pomokani površini posamezen del testa z rokami razvaljamo v dolgo kačo, ki jo razrežemo v njoke. Kuhamo jih v osoljenem kropu, dokler ne priplavajo na vrh.
Kremna omaka
Sestavine:
1 srednje velik por
¼ kozarčka sušenih paradižnikov
nekaj rezin veganske salamice/šunke (opcijsko)
veganska smetana (riževa/ ovsena/ iz sončničnih semen)
olje
Priprava:
Na olju prepražimo narezan por, sušene paradižnike in vegansko salamo/šunko (opcijsko). Ko lepo zadiši in se por že nekoliko razpusti prelijemo z vegansko smetano.
RIŽEVA SMETANA
Sestavine:
1/4 skodelice belega riža
2 skodelici vode
1 žlica olja
Postopek:
Riž skuhamo in ga zblendamo z nekaj vode in olja (z dodajanjem vode lahko reguliramo gostoto smetane.
OVSENA SMETANA
Sestavine:
½ skodelice ovsenih kosmičev
1 skodelica vode ali rastlinskega napitka
1 žlica olja
Postopek:
Ovsene kosmiči za vsaj dve uri namočimo v večji količini vode. Kosmiče nato odcedimo in zblendamo s skodelico vode ali rastlinskega napitka ter oljem.
SMETANA IZ SONČNIČNIH SEMEN
Sestavine:
1 skodelica sončničnih semen
¼ skodelice vode ali rastlinskega napitka
Postopek:
Sončnična semena namočimo v večji količini vode za dve uri. Proces lahko pohitrimo, če semena prelijemo z vročo vodo. Odcedimo ter zblendamo z vodo ali rastlinskim napitkom do kremaste teksture.
Veganske “snickers” ploščice
Spodnja plast – sestavine:
300 g mandljev v lističih
6 žlic stopljenega kokosovega olja
4 žlice javorjevega sirupa
1 žlica vanilijevega ekstrakta
1 ščep soli
Arašidov nadev – sestavine:
1 ⅓ skodelice arašidovega masla
⅔ skodelice javorjevega sirupa
½ skodelice kokosovega olja
1 žlica vanilijevega ekstrakta
¼ žličke soli
Čokoladni nadev – sestavine:
200 g čokolade za peko (veganske)
2 žlici kokosovega olja
Postopek:
Mandljeve lističe v multipraktiku zmeljemo v fino moko in ji dodamo preostale sestavine. Pečemo cca 10 minut na 200 stopinj celzija. Za arašidov nadev sestavine v kozici segrevamo, dokler se ne povežejo. S pripravljenim nadevom prelijemo dno. Ohladimo. Čokolado skupaj s kokosovim oljem stopimo v vodni kopeli. Prelijemo jo čez ohlajen nadev. Vse skupaj dobro ohladimo in nato razrežemo na manjše snickers ploščice.
Zahvala javnemu zavodu Cene Štupar – Center za izobraževanje Ljubljana (CILJ), ki nam je omogočil prostor na Ulici Ambrožiča Novljana 5, BTC City, 1000 Ljubljana.