Search
Close this search box.

Kuharska delavnica: Veganska kuhinja za vsakogar

V sklopu projekta Tedni vseživljenjskega učenja smo organizirali kuharsko delavnico: Veganska kuhinja za vsakogar, ki je potekala v soboto, 18.5.2024 v prostorih centra za izobraževanje Cene Štupar.

Naučili smo se pripraviti domače rastlinsko mleko iz indijskih oreščkov, lečino omleto z osvežilno omako, sejtanove fingerse s sezamom, krompirjevo solato z domačo majonezo in jagodni cheesecake. Spodaj smo z vami delili tudi vse recepte iz delavnice!

Povezava do Facebook dogodka.

Povezava do Facebook albuma s fotografijami.

 

RECEPTI

Svoje recepte vedno z veseljem delimo, tako da vabljeni k pripravi tega okusnega menija:

  1. Domače rastlinsko mleko iz indijskih oreščkov
  2. Lečina omleta z nadevom/prelivom
  3. Sejtanovi fingersi s sezamom
  4. Krompirjeva solata z domačo majonezo
  5. Jagodni cheesecake

1. Domače rastlinsko mleko iz indijskih oreščkov

Avtorica: Maja Hrovat
Čas priprave: 5 minut (+ namakanje)
Količina: 1 liter

Sestavine:

  • 100 g indijskih oreščkov (namočiti)
  • 1 L vode
  • ¼ žličke sladkorja ali 2 datlja
  • ščep soli

Priprava:

Oreščke čez noč namočimo v vodi (ali 20 minut v vroči vodi). Zjutraj jih odcedimo in skupaj z eno skodelico vode, sladkorjem (ali datlji) in soljo zmešamo v blenderju ali drugem mešalcu v gladko maso. Postopoma dodajamo posamezne skodelice vode. Dobljeno mešanico precedimo skozi mrežico ali gazo. Pripravljeno rastlinsko mleko pred uporabo pretresemo, sicer pa ga lahko hranimo v čisti steklenici v hladilniku 3 dni.

 

2. Lečina omleta z nadevom/ prelivom

Avtorica: Maja Hrovat
Čas priprave: 20-30 minut (+ namakanje)
Količina: za 4 osebe

Sestavine:

  • 200 g rdeče leče (namočiti)
  • 250 ml vode (omleta) – 300 ml vode (palačinke)
  • 1 žlica prehranskega kvasa (lahko izpustimo)
  • 1 žlička jabolčnega kisa
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 1/2 žličke soli
  • rastlinsko olje za peko
  • nadev in polivke po izbiri

Začimbe po izbiri: Nobena začimba ni nujna, lahko pa se doda poper, kurkuma, curry, (dimljena) rdeča paprika, mediteranske začimbe…

Nadev po izbiri:

Poljubna pražena zelenjava (kodrolistnati ohrovt, bučke, paprika) ali gobe
Poljubna sveža zelenjava (ribano korenje, špinača, avokado, paradižnik, kalčki)
Poljubni prelivi in namazi:
– veganska jogurtova polivka (sojin jogurt, limonin sok, sol, koper, meta, poper, voda)
– tahini polivka (tahini ali mleti praženi sezam, limonin sok, sol, voda)
– krema iz indijskih oreščkov (namočeni indijski oreščki ali sončnična semena, sok in pulpa limete, sol, poper, voda)
– arašidova polivka (sojina smetana za kuhanje, arašidovo maslo, sojina omaka, rdeča paprika in česen v prahu, voda)

Priprava:

Lečo čez noč namočimo v vodi (ali 20 minut v vroči vodi). Zjutraj jo odcedimo in v blenderju zmešamo skupaj z vodo in soljo v gladko maso, podobno masi za palačinke ali šmorn. Lahko spečemo tanjše palačinke in vanje naknadno zavijemo zelenjavo ali pa naredimo debelejšo omleto in vanjo že pred peko vmešamo na majhne koščke nasekljano zelenjavo. Pečemo glede na debelino palačinke ali omlete – tanko palačinko po 2 minuti na vsaki stran (odkrito), debelo omleto pa tudi do 10 minut na vsaki strani (pokrito s pokrovko). Nadevamo, pomažemo in prelijem s poljubno kombinacijo zelenjave in dodatkov.

 

3. Sejtanovi fingersi s sezamom

Avtorica: Maja Hrovat
Čas priprave: 90 minut (+ čakanje in kuhanje 120 minut)
Količina: za 6 oseb

Sestavine:

  • 2 kg pšenične moke (tip 500)
  • 1 L vode
  • dodatki po želji (npr. rdeče barvilo brez karmina ali pesin sok)
  • sestavine za jušno osnovo: 1 veganska zelenjavna kocka, 4 žlice svetle sojine omake, 1 žlica čebule v prahu, 1 žlica česna prahu, 1 žlica veganske ‘mesne’ začimbe, 1 žlička dimljene paprike v prahu, 1/2 žličke timijana, ¼ žličke belega popra
  • sestavine za panado: pšenična moka, sojino mleko (ali voda), krušne drobtine, sezam, sol

Priprava:

Moko in vodo zmešamo in zamesimo v hlebček (ročno ali s pomočjo naprave za gnetenje). Testo položimo v večjo skledo, prekrijemo s hladno vodo in pustimo počivati 1-2 uri. Po počitku vodo odlijemo in skledo napolnimo z mlačno vodo ter začnemo hlebček gnesti in nežno ožemati (t.i. masirati), tako da iz njega izpiramo škrob in kopel postane belkasto obarvana. Škrobno vodo prvega in drugega izpiranja lahko shranimo v ločeno posodo, počakamo da se posede in jo uporabimo za pripravo katere druge jedi (npr. veganska ‘slanina’, veganski fermentirani sir, rezance, veganski cheesecake…). Odlito vodo vedno nadomestimo s svežo in gnetenje ponavljamo, dokler voda ni več motna. Postopek ponovimo približno 6x.

Na začetku gnetenja moramo biti pozorni, da hlebček ne razpade in ga poskušamo obdržati v prvotni obliki. Tekom postopka se bo hlebček zmanjšal (za polovico ali več) in postal bolj kompakten. Ko bo popolnoma izpran, nam ostane čisti gluten – pšenično ‘meso’ ali sejtan. Vanj lahko vgnetemo začimbe. Pustimo počivati 10 minut, nato ga razrežemo na 3 trakove, ki jih razvlečemo in prepletemo (čim tesneje zavozlamo). Kuhamo ali parimo 30 minut (če smo ga narezali na manjše kose) do 60 minut (če kuhamo v enem kosu) na zelo nizki temperaturi v veganski ‘jušni’ osnovi. Voda ne sme vreti, sicer bo naš sejtan postal ‘spužvast’. Idealno ga čez noč pustimo v ‘jušni’ osnovi in s pripravo nadaljujemo naslednji dan. Možnosti za pripravo je ogromno, saj ga lahko popečemo, ocvremo ali uporabimo v omakah.

Pripravimo 3 krožnike za panado:

1. pšenična moka
2. sojino mleko (lahko tudi voda) + pšenična moka + sol + začimbe po želji (konsistenca mase za palačinke)
3. krušne drobtine + sezam (razmerje 2:1)

Sejtan narežemo na podolgovate koščke, ki jih lahko dodatno začinimo. Nato vsak košček sejtana posebej pomočimo v pripravljene plasti in jih spaniramo. V ponev nalijemo večjo količino olja in pripravljene ‘fingerse’ ocvremo do zlato rjave barve. Ponudimo s prilogo.

3. Krompirjeva solata z domačo majonezo

Avtorica: Nina Močnik
Čas priprave: 60 minut
Količina: za 4 osebe

Domača veganska majoneza

Sestavine:

  • 200 g navadnega tofuja (ali 1 skodelica inijskih oreščkov)
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 3 žlice rastlinskega olja
  • 2 žlički gorčice
  • 60 ml aquafabe
  • ½ žličke soli
  • 1 ščep popra
  • 1 strok česna (lahko izpustimo)

Priprava:

Vse sestavine v blenderju zmešamo do kremaste teksture in po okusu dodatno začinimo.

Obogatena krompirjeva solata

Sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • 2 rumeni ali rdeči čebuli
  • 1 kozarec sušenega paradižnika (olja ne uporabimo)
  • 10 redkvic
  • 1 šopek svežega drobnjaka
  • veganska majoneza po zgornjem receptu
  • dodatne začimbe po želji (kis, olje, sol, poper)

Priprava:

Krompir v olupku skuhamo do mehkega in ohladimo. Med kuhanjem in hlajenjem krompirja narežemo preostalo zelenjavo. Krompir nato olupimo in narežemo na diske, ki jim dodamo še vegansko majonezo in ostalo narezano zelenjavo. Po potrebi dodatno začinimo, saj želimo sočno solato, previdno premešamo in postrežemo ohlajeno.

4. Jagodni cheesecake

Avtorica: Maja Hrovat
Čas priprave: 90 minut
Količina: 12 kosov

Sestavine – 1. plast:

  • 200 g blanširanih mandljev ali mandljeve moke
  • 75 g ovsenih kosmičev (3/4 skodelice)
  • 50 g rjavega sladkorja (3-4 žlice)
  • 1/8 žličke soli
  • 75 g veganskega masla ali margarine (stopljene)
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta


Sestavine – 2. plast:

  • 400 g tofuja
  • 200 g sojinega jogurta
  • 100 g indijskih oreščkov
  • 250 g (1 skodelica) goste škrobne vode
  • 100 g sladkorja v prahu (1/2 skodelice)
  • limonina lupina 1 limone
  • 60 ml / 48 g / 4 žlice limoninega soka
  • 24 g / 2 ŽL vanilijevega ekstrakta
  • 1/8 žličke soli
  • 2 žlički xantan gumija

Sestavine – 3. plast:

  • 350 g zamrznjenih jagode (ali malin)
  • 90 g goste škrobne vode
  • 75 g sladkorja v prahu
  • sveže ali liofilizirano sadje za okras

Priprava:

Sestavine za prvo plast zmešamo v multipraktiku do zrnate konsistence ter maso enakomerno porazporedimo preko pekača za pite s premerom 26-28 cm tako, da naša pita dobi rob v višini 3 cm. Sestavine za drugo plast prav tako zmešamo v gladko maso ter vlijemo preko prve plasti. Pečemo 30 minut pri 150-180°C in nato postavimo na pult, da se ohladi. Masa bo vmes narasla in po ohladitvi rahlo upadla. Med hlajenjem pripravimo še tretjo plast. Zamrznjene jagode v manjši posodi na srednji temperaturi odtalimo, jim dodamo preostale sestavine in jih nato s paličnim mešalnikom zmeljemo v preliv. Po 4 minutah kuhanja preliv odstavimo in enakomerno razporedimo po pečeni površini pite. Pito ohladimo (idealno preko noči), razrežemo na poljubno število kosov in okrasimo s svežim ali liofiliziranim sadjem.

 

Organizator dogodka:
Slovensko vegansko društvo
www.vegan.si

Prostore omogočil:
Center za izobraževanje Cene Štupar
www.cene-stupar.si

DELI STRAN: