Search
Close this search box.

Kako z majhnimi prihodki živeti vegansko

Pravzaprav ni razloga, da bi kot vegani živeli dražje kakor ostali.

Prehrana

1. Ustvarjajte jedi iz osnovnih živil.

Svoje veganske jedi ustvarjajte tako, da pripravite osnovna in običajno cenejša živila skupaj z drugimi živili, ki so ponavadi dražja.
Najprej se založite z naštetimi osnovnimi živili:

 • različnimi konzerviranimi ali suhimi stročnicami
 • sezonsko zelenjavo
 • krompirjem
 • testeninami in rezanci
 • rižem
 • kruhom (če se le da, naj bo polnozrnat)
 • suhimi zelišči in začimbami
 • sezonskim sadjem
 • sojinim ali seitanovim drobljencem.

Te sestavine same po sebi morda ne izgledajo preveč okusne, vendar jih lahko uporabite za pripravo mnogih jedi, npr. enolončnic, jedi iz voka, zavitkov, narastkov, testenin z omakami itd.

2. Kupujte veganske izdelke trgovskih znamk.
Živila, kot npr. sojino mleko, veganska margarina, veganski namazi in tofu, stanejo približno enako kakor podobna živila živalskega izvora, še posebno, če v večjih trgovinah kupite izdelke njihove lastne blagovne znamke.

3. Bodite pozorni na izdelke, vredne nakupa.
Včasih so izdelki v poceni diskontih veganski, v kakšnih dražjih trgovinah pa ne. Poceni piškoti npr. vsebujejo rastlinsko olje, dražji pa maslo. Enako velja za pripravljeno testo.

4. Vedno poglejte, katera sadje in zelenjava sta v košari z napisom ,znižano’ in kateri izdelki so “v akciji”.
Če še nimate v načrtu, kakšen obrok boste pripravili, poglejte, katera sadje in zelenjava sta v košari z napisom “znižano” in kateri izdelki so ,v akciji’ ter skuhajte obrok iz teh živil.

5. Drage vegansko meso, veganske salame in veganske sire jejte le občasno.
Ta živila niso nujni del veganske prehrane, prav tako pa je za vaše zdravje bolje, če so kvečjemu dodatki osnovnim živilom. Veganska hrana v osnovi ni draga, a če bi ves čas jedli le imitacije živil živalskega izvora, bi bil vaš račun za hrano precej višji.

6. Zamrznite in pogrejte.
Če imate zamrzovalno omaro ali skrinjo, pripravite več porcij enolončnic in drugih jedi ter jih zamrznite. To pride precej ceneje kakor kupovanje že pripravljenih jedi. Kadar nimate časa kuhati novega obroka, jed enostavno pogrejte in postrezite.
Zamrznjeno sadje in zelenjava sta ponavadi cenejša kot sveža in večinoma enakega okusa, zdržita dlje in ju ni treba zavreči niti koščka.

7. Ostanke porabite za malico naslednji dan.
Če je možno, pripravite večerno jed v malo večjih količinah in višek pojejte naslednji dan za malico ali kosilo. S tem boste prihranili, še posebno, če bi sicer morali kupiti malico ali kosilo v najbližji (in pogosto najdražji) trgovini ali restavraciji.

8. Odkrijte nove prodajalne hrane in tržnice.
Če imate v svoji bližini prodajalne, ki imajo v ponudbi veliko uvoženih živil, jih raziščite. Morda boste našli cenejše sestavine, kakor jih imajo v okoliških marketih. Npr. tofu je ponavadi cenejši v azijskih trgovinah kakor v ostalih, enako velja za rezance, omake itd. Na tržnicah včasih najdemo cenejše sadje in zelenjavo kakor v marketih.

9. Ne kupujte več, kot potrebujete.
Nikoli ne kupujte pokvarljivih živil, ki jih ne boste mogli pravočasno porabiti. Če se vam zgodi, da imate preveč določenih svežih živil, jih poskusite zamrzniti. Brez težav se da zamrzniti npr. paprike, špinačo, kruh, tofu, kuhane stročnice in ostale kuhane jedi.

10. Naredite si seznam in se ga držite.
Če pogosto kupite stvari, ki jih ne porabite oz. ste impulzivni kupec, raje vnaprej načrtujte svoj tedenski meni. Napišite seznam sestavin in v trgovinah kupite le stvari s seznama in ničesar drugega.

11. Ne hodite nakupovat, kadar ste lačni.
Precej lažje se je upreti nakupu stvari, ki niso nujne, če pridete v trgovino siti.

12. Še nekaj dodatnih nasvetov za poceni prehranjevanje (op. prev.):

 • Preučite, v kateri trgovini je določen izdelek najcenejši in ga kupujte tam. Pomagate si lahko s seznamom najcenejše veganske hrane in izdelkov na povezavi  /ziveti-vegansko/nakupovanje/za-tanke-denarnice/.
 • Obstojne izdelke kupujte v večjih pakiranjih, saj so ponavadi cenejša.
 • Dogovorite se z znanci in skupaj kupujte sadje in zelenjavo. Trgovci ponavadi za večje količine priznajo določen popust.
 • Ugotovite, v katerih prodajalnah in restavracijah v vaši bližini imajo ob koncu delavnika popust na ponudbo (ponekod npr. po 20. uri nudijo 50% popust na kruh) ali pa obiščite tržnico po tem, ko prodajalci odidejo, in preverite, ali so pustili kaj še uporabnega sadja in zelenjave.
 • Če se le da, gojite lastno sadje in zelenjavo. Za to ni potrebno imeti veliko zemlje, rastline lahko gojite celo na balkonu in v lončkih v stanovanju (npr. paradižnik, solato, zelišča, kalčke, ameriške borovnice,…). Če pridelate večje količine, kakor bi jih porabili, se vključite v Zelemenjavo in si z ostalimi izmenjajte pridelke.
 • Podajte se v naravo in naberite užitne divje rastline (regrat, čemaž, šparglje, borovnice, robide, lešnike, koprive, kostanj,…) in gobe.

Nekaj nasvetov za bolj ugodne veganske neprehrambene izdelke (op. prev.)

Podobno kot pri prehrani tudi pri veganski kozmetiki in izdelkih za osebno nego velja, da so večinoma cenovno najbolj ugodni izdelki trgovskih znamk (npr. Alverde v DM-u, Terra Naturi v Müllerju,…), vendar bodite pozorni, ali so vse sestavine izdelka določene znamke res veganske oz. ali izdelek vsebuje veganske certifikate. Druga ugodna možnost je, da iz osnovnih veganskih sestavin sami izdelate nekatere izdelke, npr. mila, zobne paste, maske za obraz, čistila za kuhinjo in kopalnico, pralna sredstva, mehčalce za perilo itd. Povežite se z znanci in sestavine kupujte v večjih količinah, da bodo cenejše.

Pri oblačilih (in obutvi) vegani gledamo na to, da ne vsebuje krzna, usnja, puha, svile in volne. A v iskanju ugodnih ponudb včasih pozabimo, da le-te večinoma prihajajo iz t. i. azijskih potilnic (tovarn, kjer morajo delavci, pogosto še otroci, delati v zdravju ogrožajočih razmerah in za izredno nizke plače). Poleg tega se za izdelavo vsakega novega kosa oblačil porabi določena količina surovin in na koncu nastane odpadek, kar dodatno obremenjuje okolje. Najceneje se vsemu etično spornemu izognete z izmenjavo oblačil, nakupom oblačil iz druge roke ali s predelavo starih oblačil.

Stanovanjski stroški znajo biti precej visoki ne glede na način življenja, zato morda ni slaba ideja, da bi s poznanimi vegani najeli večje skupno stanovanje ali hišo in si delili vse stroške.

Za prevoz od točke A do B je najugodnejša možnost avtoštop, a če se mu iz časovnih ali varnostnih razlogov izogibate, vam bo verjetno prišla v poštev stran www.prevoz.org. Tu si lahko najdete sopotnike in si delite stroške. Kadar gre za krajše razdalje, pojdite peš, z rolerji ali s kolesom. Večinoma se ceneje kot z avtom in manj obremenjujoče za okolje potuje tudi z javnim prevozom, mopedom ali električnim kolesom.

Ker mnogi vegani želijo živeti tudi zdravo in aktivno življenje, je namesto dragih kart za fitness, vadbe, plavanje, smučanje ipd. dobro poiskati brezplačne alternative. Tecite, pojdite na pohod, delajte sklece in dvigujte uteži (ki so lahko kar napolnjene plastenke vode). Ali pa združite prijetno s koristnim in se lotite:

 • dolgih sprehodov s štirinožnimi spremljevalci (če med vašimi družinskimi člani ni psa oz. ga nimate možnosti posvojiti, ponudite redne sprehode kakšnemu iz soseščine ali iz najbližjega azila)
 • prostovoljne pomoči pri akcijah za pravice živali in okoljevarstvenih akcijah (npr. zbiranje podpisov peticij na terenu, Pomagajmo žabicam, Očistimo Slovenijo in druge redne čistilne akcije ipd.)
 • dobrodelnih pohodov in tekaških preizkušenj.

Ni razloga, da bi bile vaše počitnice in potovanja dražje, če ste vegan.
V hotelih ne naročajte veganske prehrane, če zanjo zahtevajo doplačilo. Raje raziščite lokalne trgovine in tržnice ter se založite s sadjem, zelenjavo, oreški in kruhom, ponekod pa se na tržnicah dobi tudi odlične veganske kuhane jedi (vseeno bodite pozorni na to, ali so v jed dodali ribjo omako ipd.). Če imate na dopustu dostop do kuhinje, si od doma prinesite določene osnovne sestavine, ki se jih morda ne dobi na vsakem koraku, jih dopolnite z lokalnim sadjem ter zelenjavo in si obroke pripravite sami. Za preproste solate in namaze pa niti ni potrebna kuhinja, lahko si jih pripravite tudi v hotelski sobi. Potrebujete le nož, vilice, žlico, skledo in npr. mini sekljalnik. Če boste na potovanju časovno omejeni in boste morali jesti v restavracijah, že pred potovanjem na spletu (www.happycow.com) poiščite najcenejše veganske ali veganom prijazne restavracije v mestu, kamor ste namenjeni.

Brezplačno nastanitev najdete na spletni strani www.couchsurfing.com, kjer se lahko povežete z (veganskimi) uporabniki s celega sveta. Večinoma vam bodo odstopili tudi kuhinjo za pripravo obrokov. Ugodna možnost so tudi mladinski hoteli (youth hostels), ki pogosto nudijo tudi kuhinjo. Ali pa skupaj s prijatelji najemite šotor ali apartma in si razdelite stroške.

Da privarčujete pri prevozih, jo na potovanje mahnite peš, s kolesom ali pa (kjer je dovolj varno in dovoljeno) z avtoštopom. Na spletu obstajajo strani, kjer lahko najdete sopotnike in si delite stroške za gorivo in cestnine pa še manj obremenjujete okolje, kakor če bi se vozili sami (npr. www.prevoz.org).

Dobra novica je še ta, da boste kot vegani na potovanjih privarčevali tudi, ker vas ne bodo zanimale mnoge ,vabe za turiste’, kot so jahanje slonov, slikanje z zasužnjenimi opicami in kačami, živalski vrtovi in delfinariji, farme krokodilov in nojev, kače in žuželke v alkoholu, pečene kobilice, krzneni in usnjeni spominki, spominki iz školjk in polžjih hišic ipd.

Izvirni prispevek: Vegan on a Budget (http://www.guidetoveganliving.org.uk/)
Prevod, priredba in lektura: Katjuša Tomažič

DELI STRAN: