Na deževni petek, 25. aprila 2025, smo v sodelovanju s Kavarno in slaščičarno Gourmet Lent na vrhunski lokaciji organizirali družabno-izobraževalni dogodek VegaFriday v Mariboru. Čeprav vreme ni bilo privlačno za potovanja, se nas je zbralo več kot 30! Prisluhnili smo predavanju ‘Recept za dolgoživost’, se podružili in posladkali.
V predavanju nas je Matevž Jeran, magister inženir prehrane, nepristransko in strokovno popeljal skozi vplive različnih skupin živil in načinov prehranjevanja na dolgoživost, predstavil je skrivnosti modrih con in dolgoživečih populacij, a ni se vse vrtelo okoli hrane. Poslušali smo o številnih neprehranski vplivih na dolgoživost in prevpraševali vprašanje, ali lahko vplivamo na dejavnike tveganja za prezgodnjo smrt? Za koliko let lahko podaljšamo pričakovano življenjsko dobo, če se držimo vsaj 5 osnovnih načel zdravega življenjskega sloga? Ogledali smo si tudi osnovne informacije o tem, kako sestaviti rastlinsko-baziran jedilnik. V razmislek smo dobili vprašanje: Ali je optimalna prehrana tista, ki je najbolj zdrava, ali moramo v definicijo optimalne prehrane vključiti še kaj (etični aspekt, okoljevarstveni aspekt)?
Po predavanju je sledilo druženje in preizkušanje dobrot v Gourmet Lent, obiskovalci pa so lahko podprli naše projekte z nakupom kakšnega od društvenih artiklov na društveni stojnici, z včlanitvijo v društvo, s klasično donacijo ali z donacijo 1 % dohodnine, lahko pa so izkazali tudi interes za prostovoljstvo v Slovenskem veganskem društvu. Če ste zamudili dogodek, lahko za kulinarično razvajanje kadarkoli obiščete Gourmet Lent v Mariboru, udeležite se lahko kakšnega od družabnih ali izobraževalnih dogodkov Slovenskega veganskega društva (dogodke skušamo organizirati po celi Sloveniji), podporo društvu pa lahko pokažete tudi preko spleta (klikabilne povezave so v tem odstavku).


Fotografije: Jasmine Piercy, Miha Škorjanc, Tea Miklič