Search
Close this search box.

Kako programi šolskih obrokov na rastlinski osnovi pomagajo otrokom v boju proti podnebnim spremembam

Programi obrokov na rastlinski osnovi v javnih ustanovah, kot so šole, lahko igrajo pomembno vlogo pri ustvarjanju vedenj, ki koristijo planetu. Ta koncept je bil opažen v nedavnem poročilu, ki poudarja ključne sprožilce z velikim potencialom, da sprožijo večje družbene spremembe, ko gre za boj proti podnebnim spremembam.

Poročilo, imenovano ”The Breakthrough Effect”, je ustvarila mednarodna ekipa pri Systemiq-u skupaj z raziskovalci na Univerzi v Exeter-ju in ga predstavila svetovnim voditeljem na nedavnem Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu v Švici. Poročilo identificira tri sprožilce, ki bi lahko v prihodnosti ustvarili kaskado prelomnih dejanj, in imajo razmeroma nizke stroške in velik potencial pri boju s podnebnimi spremembami.

Eden od treh ključnih ukrepov je javno naročanje rastlinskih beljakovinskih živil. Poročilo poudarja pomen dajanja prednosti alternativnim beljakovinskim virom v politikah javnega naročanja po vsem svetu, kar bi lahko pripomoglo k doseganju prelomnih točk pri njihovi množični uporabi namesto beljakovinskih virov živalskega izvora. V New Yorku, na primer, so vse javne šole ob petkih prenehale streči meso in ga nadomestile z rastlinskimi obroki, kot so gumbo iz sladkega krompirja, fižolov čili, skleda s fižolom in plantanami, itd. Program, ki je bil prvič uveden februarja 2022, omogoča več kot 930.000 otrokom v sistemu javnih šol New Yorka dostop do brezplačnih veganskih obrokov en dan v tednu.

Poročilo poudarja, da bi javne ustanove – na primer šole – z nakupovanjem velikih količin alternativnih beljakovinskih virov pomagale spremeniti vedenje v zgodnjem otroštvu, hkrati pa bi hitro povečale povpraševanje po trajnostnih živilih, s čimer bi se zaradi doseganja ekonomije obsega cena trajnostnih živil znižala. “Z izpostavitvijo velikega števila potrošnikov rastlinskim beljakovinskim živilom lahko javna naročila izboljšajo dostopnost teh živil in pomagajo spremeniti družbene norme glede uživanja mesa,” piše v poročilu. “Sprememba javnega naročanja ne bi zahtevala znatnih dodatnih vladnih izdatkov, saj se to lahko doseže s preusmeritvijo obstoječih proračunov iz podpiranja živalskih beljakovinskih virov v podpiranje rastlinskih.”

Glede na to, da so rastlinska beljakovinska živila tehnološko že precej napredovala, lahko povečanje njihove popularnosti z vplivom na zmanjšanje emisij iz živinoreje pomaga pospešiti prehode držav v nizkoogljično družbo. Prelomna točka bi pri rastlinskih beljakovinskih živilih bila dosežena takrat, ko bi bila dosežena cenovna, senzorična in teksturna primerljivost z beljakovinskimi živili živalskega izvora. Doseganje prelomne točke bi lahko pomagalo povečati tržni delež alternativnih beljakovin na 20 % trga beljakovinskih živil do leta 2035, kar bi znatno zmanjšalo svetovno povpraševanje po mesu.

Pripravil: Žiga Hančič
Objavljeno: 5. 4. 2023

DELI STRAN: