Search
Close this search box.

Jasmina plava in teče med nosečnostjo

Na spodnjem posnetku si lahko pogledate zelo zanimiv nekajminutni prispevek o maratonki Jasmini Kozina Praprotnik, ki kljub pozni nosečnosti plava in teče.

Jasmina že ima dva zdrava otroka, ki sta bila ob rojstvu težka čez 4 kilograme in velika 55 centimetrov. Je rekreativna tekačica, ki je pretekla čez 10 maratonov in več malih maratonov. Skupaj z možem Urbanom, tekaškim trenerjem, vodita društvo rekreativnih tekačev Urbani tekači (www.tekaskitrener.si).

Stara je 37 let in je veganka. Na dan snemanja prispevka je bila noseča polnih 7 mesecev. Še vedno teče in bo tekla dokler bo čutila, da ji to ustreza. Morda vse do dneva poroda.

Preden se je lotila teka je v medicinski spletni bazi pregledala znanstvene raziskave o potencialnih nevarnostih oziroma koristih teka med nosečnostjo. Raziskave, objavljena v zadnjih desetih letih potrjujejo, da tek med zdravo nosečnostjo predstavlja za plod predvsem koristi (glej dodatno literaturo spodaj).

Če želite o izkušnjah s tekom med nosečnostjo izvedeti še kaj več, lahko pokličete ali pišete Jasmini: 041 936 056 in jasmina.kozina@gmail.com

 

Preberite intervju z Jasmino in Urbanom iz reviji ABC Zdravja.

To, kar zagovarjava, tudi zares živiva

Obiskali smo družino Kozina-Praprotnik. Jasmina Kozina Praprotnik je vegetarijanka že od 12. leta, zadnji dve leti pa uživa izključno hrano rastlinskega izvora. Urban Praprotnik, sicer tekaški trener, tudi zadnji dve leti uživa pretežno rastlinsko hrano in pri sebi opaža številne dobrobiti takega načina prehranjevanja. Jasmina in Urban imata tudi dva otroka, 8-letno Tajdo in 10-mesečnega Oskarja. Družina živi zelo aktivno življenje, Urban in Jasmina redno premagujeta maratonske razdalje. Načrtovanju prehrane namenita veliko pozornosti, se nenehno izobražujeta in vedno skrbita za to, da njihova družina je zdravo in raznoliko.

Nam lahko zaupata, zakaj sta se odločila za vegansko prehrano?

Jasmina: Veganka sem postala iz več razlogov: Prvi je zdravstveni razlog, saj vem, kaj mleko in mlečni izdelki delajo telesu, povzročajo namreč najrazličnejše bolezni. Na drugo mesto bi postavila etični vidik, ki pri meni postaja vse bolj izrazit, ker sem enostavno proti ubijanju živali. Sem odločno proti industrializaciji kmetijstva. Tu je tudi ekološki vidik, saj ravno to masovno kmetijstvo in živinoreja zelo obremenjujeta okolje.

Urban: Poleg tega pa je taka hrana še zelo okusna. Večina ljudi misli, da veganska in vegetarijanska prehrana pomeni veliko odrekanja, jaz pa lahko potrdim prav nasprotno. Osebno se mi zdi mesna prehrana veliko bolj siromašna. V večini restavracij je ponudba vegetarijanske prehrane resda še zelo skopa. A upava, da se bo tudi to spremenilo.

Jasmina: Veganska hrana pa poleg vsega še koristi – tako našemu telesu kot tudi našim možganom. Najino življenje je zelo aktivno, sva tekača, maratonca, poleg tega pa imava še dojenčka, ki sem ga sposobna ves čas dojiti in še teči maratone. In to zato, ker jem pravilno hrano. Moja prehrana je energijsko močna, v njej ni slabih kalorij. In najin Oskar ima pri svojih 10 mesecih 12 kilogramov in je zelo zdrav otrok.

Urban: Sam sem prej mislil, da nujno potrebujem meso. Tudi na Fakulteti za šport so me učili tako. Po dveh letih, ko ne jem mesa, niti rib ne, nisem nič slabši, postal sem kvečjemu še boljši športnik. Tudi osebni rekord na maratonu sem dosegel sedaj. In to brez mesa. To se mi zdi dober pokazatelj, da jem zdravo hrano. Hrano, ki me dovolj nahrani in mi da vse, kar potrebujem. Zadnjič sva šla z Jasmino na preventivni pregled. In testi so pokazali, da je vse odlično.

Kako se prehranjuje vaša družina?

Jasmina: Naša prehrana temelji na polnovrednih ogljikovih hidratih, stročnicah, zelenjavi, semenih in oreščkih. Uživamo pirine, polnozrnate testenine, veliko kaš, kot sta na primer ajdova in pirina, pa starodavne žitarice, kot so amarant, kamut, kvinoja. Pojemo tudi veliko stročnic. Imava tudi svoj vrt, tako da zelenjavo pridelava sama. Rada nabirava tudi divje rastline, kot sta čemaž in regrat. Všeč so nama gobe, ki jih kupiva na tržnici. Tudi oreščki in različna semena so vedno na naši mizi. Sadje uživamo zmerno. Uporabljamo tudi veliko zdravih maščob, kot so oljčno, laneno, konopljino in arganovo olje. Za peko pa uporabljam kokosovo maščobo. Zelo radi imamo tudi avokado. Tudi kruh pečem sama. Pozimi, ko ni na voljo toliko zelenjave, veliko nakaljujem semena. Naša prehrana je zelo pestra!

Kaj pa menita o primernosti veganske prehrane za otroke?

Jasmina: Po mojem mnenju je tako prehranjevanje edino primerno za otroke. Tudi najina otroka se prehranjujeta tako. Oskarja sedaj le dojim, Tajda pa ima v šoli vegetarijansko prehrano. Še nikoli nista bila bolna, nikoli. Tajda v šoli še nikoli ni manjkala zaradi angine, gripe, prehlada.

Kako pomembno se vama zdi, da si ljudje, preden se lotijo takega načina prehranjevanja, naberejo dovolj znanja? Ne nazadnje je lahko tudi veganska prehrana nezdrava, kajne?

Urban: Nezdrava je vsaka enolična prehrana.

Jasmina: Ljudje morajo brati, se izobraževati. Za moje pojme se zelo slabo prehranjuje tisti vegetarijanec, ki je sirovo štručko in jogurt ali pa ocvrt sir.

Urban: Treba se je zavzemati za to, da bo znanje ljudem dostopno. Zdi se mi, da se dilemi o tem, kaj in kako jesti, lahko izognemo že tako, da se vprašamo, ali so ljudje pred 200 leti tudi zbolevali za srčno-žilnimi boleznimi in ostalimi boleznimi sodobnega časa. Glavni težavi današnjega časa sta nepravilna prehrana in premalo gibanja. Preprosto bi se morali zgledovati po naših prednikih.

Dodatna literatura:

  • http://runningmagazine.ca/sections/news/pregnancy-running-improves-mood/ (Dostopano: oktober 2013)
  • http://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/fitness/pregnant-its-a-good-time-to-start-exercising/article6095358/ (Dostopano: oktober 2013)
  • http://bjsm.bmj.com/content/47/10/630 (Dostopano: oktober 2013)
  • http://journals.lww.com/acsm-msse/Abstract/publishahead/Physical_Activity,_Sedentary_Behavior_and.98298.aspx (Dostopano: oktober 2013)
  • http://www.runnersworld.com/womens-running/exercise-lowers-pregnancy-risks (Dostopano: oktober 2013)
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12965094 (Dostopano: oktober 2013)
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16165206 (Dostopano: oktober 2013)
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22786521 (Dostopano: oktober 2013)
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12965094 (Dostopano: oktober 2013)
  • http://www.runnersworld.co.uk/staying-healthy/big-change-running-and-pregnancy/9444.html (Dostopano: oktober 2013)
DELI STRAN: