Search
Close this search box.

53. Veganski pohod za vsakogar – Lisca (948 m)

Pozdravljeni vsi ljubitelji hribov, narave ter prijetne družbe. Prihajajočo nedeljo (10.3.) se bomo v okviru Veganskih Pohodov za Vsakogar odpravili na Lisco (948 m). Pohod bo posebne narave, saj bomo naredili dve skupine – večinska prva se bo odpravila po lažji označeni poti, katere vzpon bo trajal približno 2 uri, prehodilo se bo 728 m višinske razlike. Druga skupina pa se bo podala po plezalni poti (zahtevni zavarovani označeni poti) oz. ferati, kjer se bo v 45 minutah vzpona preplezalo 308 m višinske razlike.

Hodili bomo v skupini s tempom najpočasnejšega, zato naj vas ne skrbi glede kondicijske pripravljenosti. Obvezna je primerna gorska obutev ter tudi kakšna vetrovka in prešita jakna, zelo priporočene pa so tudi pohodniške palice.

Za priključitev drugi skupini, ki se bo povzpela po ferati, bo obvezna oprema SAMOVAROVALNI SET, ki vključuje plezalno čelado, pas ter samovarovalni komplet, ki se ga da tudi sposoditi pri določenih podjetjih in plezalnih društvih (Iglu Šport, Annapurna, Kofler Sport, PD Ljubljana-Matica…)

Malo pod vrhom Lisce se nahaja Tončkov dom, v katerem se bomo dogovorili za veganski obrok. V kolikor ta ne bo mogoč, pa se bomo po pohodu odpravili v veganom naklonjeno restavracijo na poti domov.

Lisca je razgledni vrh, ki se nahaja severno od Sevnice. Z vrha, na katerem stoji meteorološka radarska postaja, je lep razgled na Posavsko – Zasavsko hribovje, del Dolenjske, kjer se lepo vidijo Gorjanci, ter daljno Notranjko, kjer nad prostranimi gozdovi izstopa Snežnik. Ob lepem vremenu se vidijo tudi Julijci, kjer je najvišji Triglav, Kamniško Savinjske Alpe in del Karavank. Le nekaj korakov pod vrhom Lisce se nahajata dve koči (Jurčkova in Tončkova koča).

PRIJAVA:

Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da nam svojo udeležbo sporočite preko zgornjega obrazca, najkasneje do sobote. Podatki v obrazcu so namenjeni temu, da bomo na dan pohoda vedeli, ali moramo še koga počakati ali ne. Kdor potrebuje/nudi prevoz, naj to prav tako zabeleži, da se nas bo pohoda lahko čim več udeležilo in da narave po nepotrebnem ne onesnažujemo. Za dodatna pojasnila smo vam na voljo na info@vegan.si.

Prijavi se preko obrazca: https://forms.gle/vnvzHs84QeGDNGUB7

NA DAN POHODA:

Dobimo se ob 9:30 na parkirišču ob cesti pri planinskih oznakah za Lisco v vasi Breg (220 m). Druga skupina, ki se bo podala po ferati, se bo zapeljala 12 minut dlje do izhodišča Cerje in tam ob 9:45 začela z vzponom.
Iz Ljubljane pa bomo štartali s parkirišča pred Hoferjem v Fužinah (Chengdujska cesta 1) ob 8:10. V primeru, da ste potrdili svojo udeležbo in vseeno ne morete priti, to spremembo prosim sporočite vsaj eno uro prej.

Dostop do izhodišča, opis poti in dodatne informacije:
Lahka označena pot: Breg – Lisca

https://www.hribi.net/izlet/breg_lisca/25/766/1381

Zahtevna (plezalna) pot po ferati: Cerje – Lisca (plezalna pot)

https://www.hribi.net/izlet/cerje_lisca_plezalna_pot/25/766/5402

O VEGANSKIH POHODIH ZA VSAKOGAR:

Veganski pohodi za vsakogar so, kot je že zapisano v imenu, namenjeni vsem. Organizirani so s strani prostovoljcev Slovenskega veganskega društva, udeležba na pohodih pa je na lastno odgovornost. S pohodi želimo porušiti mit, da vegani in šport ne gredo skupaj, saj je resnica ravno nasprotna. S pohodi bomo poskusili tudi izboljšati in podpreti ponudbo veganskih obrokov v gorskih kočah. Ter najbolj pomembni namen – želimo ob dobri družbi preživeti več časa v naravi.

Slovensko vegansko društvo:
www.vegan.si
Veganski izziv:
www.izziv.si
DELI STRAN: