Search
Close this search box.

Zdrave kosti v zdravem telesu

Veganska prehrana nam nudi obilico virov kalcija. Kalcij lahko najdemo v tofuju, belem fižolu, brokoliju, tahiniju itd. Vendar obstajajo tudi drugi načini, kako najbolje poskrbeti za zdrave kosti… Vas zanima kako? Preberite naslednje besedilo.

Koliko kalcija pravzaprav potrebujemo? Odvisno, koga vprašamo.
Če upoštevamo smernice Združenih držav Amerike, naj bi dnevno zaužili 1000 do 1200 mg, kar je pravzaprav zelo velika količina. V Veliki Britaniji je na primer priporočena količina za dnevni vnos le 700 mg na dan.
Ob uravnoteženi veganski prehrani je ta količina že naravno prisotna, zagotovo pa je temu tako ob zadostnem uživanju jedi, kot so tofu, obogateno sojino mleko, nepredelana sezamova pasta, sejtan, pomaranče in zelenolistna zelenjava (kot npr. brokoli, zelje, stročji fižol).

Na podlagi več študij obstaja možnost, da je za vegane potreben dnevni vnos le 500 do 600 mg kalcija, vendar trenutno še ni na voljo dovolj dokazov za spremembo predloga o zdajšnjem priporočilu.

Še eno pomembno hranilo za močne kosti je vitamin D. Medtem ko naj bi tega vitamina sicer prejeli dovolj že samo z zadostnim izpostavljanjem sončnim žarkom, žal mnogi od nas ne dobimo dovolj sončne svetlobe med dnevi, ko preživimo več časa v notranjih prostorih, kar je pravzaprav tudi razlog, zaradi katerega veliko ljudi na splošno trpi pomanjkanje D vitamina, ne glede na tip prehranjevanja. Nikoli ni odveč, če si občasno preventivno preverimo zaloge D vitamina in po potrebi jemljemo tudi dodatke. Če se vam zdi, da pri vas obstaja potreba po njih, se le obrnite na nas v skupini, kjer vam bomo z veseljem pomagali z nasveti. Potrebno je omeniti, da veliko dodatkov vitamina D na tržišču ni veganskih, vendar se lahko obrnete k nam za nasvet, kateri izdelki so primerni.

Prav tako si velja zapomniti, da sta najboljši način za ohranjanje močnih in zdravih kosti prav gibanje in redna telovadba.

DELI STRAN: