Search
Close this search box.

Slovensko vegansko društvo je prijavilo pomembnega pediatra Zdravniški zbornici

Slovensko vegansko društvo je prijavilo prof. dr. Tadeja Battelina na Zdravniško zbornico. Na okrogli mizi z naslovom “Skupaj za zdrav življenjski slog: Nacionalni odzivi in mednarodne pobude” si je predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni na ljubljanski Pediatrični kliniki, prof. dr. Tadej Battelino, privoščil nedopustno nestrokovno izjavo, ko je že uvodoma dejal, da je sarkopenična debelost pri otrocih (malo mišičevja in preveč telesne maščobe pri normalni ali mejno povišani telesni masi) posledica vegetarijanske in veganske prehrane. Nadalje je trdil, da je najbolj nevarno, če se otrokom svetuje izključitvene diete, denimo strogo vegetarijansko ali vegansko dieto. Posnetek okrogle mize je dostopen tu: https://video.sta.si/video/5765#26942. Izjavo prof. dr. Battelina najdete med 17. in 20. minuto.

Prof. dr. Battelino pri tem ni navajal strokovnih virov, na katere naj bi se njegova izjava nanašala. Razvidno je, da je njegova izjava njegovo osebno mnenje, ki je nastalo brez predhodnega pregleda znanstvene literature na to temo. Konsenz znanosti s področja sarkopenične debelosti namreč nasprotuje izjavam prof. dr. Battelina. Zadnji sistematični pregled 18 študij zaključuje, da je pojavnost sarkopenične debelosti pri dekletih od 5,7 do 69,7 % in pri fantih od 7,2 do 81,3 % [Zembura in Matusik, 2022]. Že samo iz teh podatkov je razvidno, da sarkopenična debelost ne more biti posledica vegetarijanske in veganske prehrane, saj deleži otrok, ki se prehranjujejo vegansko ali vegetarijansko (manjšina), v nobeni državi niso niti blizu deležem otrok s sarkopenično debelostjo. Ameriški nacionalni podatki med leti 2011-2018 kažejo, da so razlogi za sarkopenično debelost pri otrocih in adolescentih posledica nezdrave zahodne mešane prehrane, natančneje, visoko maščobne hrane s sočasnim nizkim vnosom ogljikovih hidratov ali beljakovin [Yang in sod., 2023], kar ni značilnost vegetarijanske ali veganske prehrane. V sistematičnem pregledu literature, ki ga je izvedel Ameriški posvetovalni odbor za prehranske smernice, je bilo ugotovljeno, da so prehranski vzorci, ki so ravno nasprotni vegetarijanskim in veganskim, torej prehranjevalni vzorci z manjšim vnosom sadja, zelenjave, polnozrnatih žitaric in mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob ter večjim vnosom dodanih sladkorjev, rafiniranih žitaric, ocvrtega krompirja in predelanega mesa povezani z več telesne maščobe in večjim indeksom telesne mase pri otrocih in mladostnikih [Boushey in sod., 2020]. Pripisovanje krivde vegetarijanski in veganski prehrani za (sarkopenično) debelost je tako strokovno nedopustno. Tudi nedavni kritični sistematični pregled literature, ki je preučeval povezanost vegetarijanske in veganske prehrane na otroški populaciji z zdravstvenimi izidi, prav tako ne poroča o povezavi te prehrane s sarkopenično debelostjo [Desmond in sod., 2024].

Ni prvič, da je prof. dr. Tadej Battelino podajal nestrokovne izjave o vegetarijanski/veganski prehrani. To kaže, da gre pri prof. dr. Battelinu za osebno nastrojenost oz. osebne predsodke proti taki prehrani. Seveda ima kot vsakdo do tega pravico, vendar je tu sporno, če zlorablja položaj in ugled zdravnika v družbi, da svoje predsodke, preko dokazano napačnih izjav, podaja kot “mnenje zdravniške stroke” in s tem zavaja javnost.

Strokovno dokazljivo napačne izjave prof. dr. Battelina v praksi povzročijo šikaniranje veganskih in vegetarijanskih otrok s strani zdravnikov. Posledica tega je, da se znaten delež staršev (v strahu pred šikaniranjem) izogiba stikom s pediatri, kar pa je za zdravje otrok zelo nevarno. Zato dokazano napačne in nestrokovne izjave predstavnikov zdravniške stroke niso samo neetične, ampak imajo merljive negativne posledice na zdravje populacije, za kar bi moral prof. dr. Battelino odgovarjati.

Prijava na Zdravniško zbornico je dostopna tu:
Prijava prof. dr. Tadeja Battelina na Zdravniško zbornico zaradi izjave na okrogli mizi “Skupaj za zdrav življenjski slog – Nacionalni odzivi in mednarodne pobude”

DELI STRAN: