Matevž Jeran, magister inženir prehrane, je pripravil primerjalno tabelo, kjer so različna beljakovinska živila primerjana glede na njihov vpliv na umrljivost, okolje, prehransko varnost in živali.
V tabeli so primerjave med stročnicami, polnozrnatimi žiti, oreščki, semeni, mlečnimi izdelki, jajci, ribami in kopenskim mesom. Teme primerjav so:
- vpliv na tveganje za predčasno smrt iz kateregakoli razloga;
- odgovornost za širjenje bakterij, odpornih na protimikrobna zdravila;
- vpliv na podnebne spremembe;
- racionalnost rabe zemeljske površine;
- vpliv na upad biotske raznovrstnosti;
- vpliv na rušenje fosforjevega in dušikovega kroga;
- poraba vode;
- vpliv na zakisovanje oceanov;
- vpliv na prehransko varnost;
- zakol živali;
- dobrobit živali.
Ali bi v nacionalnih prehranskih smernicah morali rastlinski viri beljakovin imeti prednost pred živalskimi?
Tabelo si lahko prenesete v obliki PDF-ja: dropbox
Oglejte si tabelo tu:
https://vegan.si/prehrana/viri-hranil/beljakovinska-zivila/
Pripravil: Matevž Jeran
Slika: commons.wikimedia.org