Search
Close this search box.

Nesposobnost Razširjenega strokovnega kolegija za klinično prehrano (RSK)

S polletno zamudo je RSK končno objavil sklep na temo naše peticije Možnost izbire veganskega obroka v javnih ustanovah. Sklep je bil predložen Ministrstvu za zdravje, ministrstvo pa bo dalo končni odgovor na našo peticijo.

Na kratko povedano:

Stališče RSK je, da vegani v bolnišnicah tako ali tako že prejemajo obroke v skladu z njihovimi željami, v posebnih primerih (npr. podhranjenost) pa se jim v njihovo dobro in z njihovo privolitvijo servira jed, ki vsebuje “nenadomestljive” živalske produkte.

Veganski jedilnik za podhranjenost?

Skrb vzbujajoče je, da nihče od devetih prisotnih iz Razširjenega kolegija ni sposoben sestaviti veganskega jedilnika, ki bi zadostil kliničnim potrebam pacienta s podhranjenostjo.

Človek z razumevanjem dietetike bi moral iz palete tisočih živil in malo osnovnošolske matematike znati sestaviti kakršenkoli jedilnik. To je en glavnih namenov dietetike. Vendar pa nihče od podpisanih ni formalno izobražen o dietetiki.

Energija?

Veganski jedilnik ne more vsebovati dovolj energije (kalorij)? Energijsko najbogatejše živilo je vegansko živilo. Rastlinsko olje ni le energijsko najgostejše živilo, pač pa so rastlinska olja, ki ne vsebujejo veliko nasičenih in trans maščob, tudi primernejša za bolnika, saj v primerjavi z živalskimi maščobami nižajo tveganja za morbiditeto in mortaliteto.

Poleg maščob, pa so preprosti ogljikovi hidrati, ki so izredno lahko prebavljivi, tudi vsi veganskega – rastlinskega izvora.

Beljakovine?

Glede na to, da je spodaj podpisana dr. Nada Rotovnik Kozjek v preteklosti že večkrat dokazala nerazumevanje beljakovin, sumim, da je ozadju stališča pripisati tud mitom o rastlinskih beljakovinah.

Čeprav so v beljakovinskih rastlinskih živilih vlaknine izrednega pomena za zmanjševanje mnogih zdravstvenih tveganj, pa jih nekateri bolniki zaradi bolezni ne morejo uživati v večjih količinah. V takih primerih lahko bolnik uživa beljakovinska rastlinska živila, ki le teh ne vsebujejo ali skoraj ne vsebujejo; npr. sejtan ali tofu. Če tudi ta živila niso beljakovinsko dovolj bogata, lahko pacient uživa izolat rastlinskih beljakovin, ki na 100 g vsebuje cca. 90 % beljakovin.

V vsakem primeru pa lahko veganski pacienti, tako kot vsejedi, uživajo veganske dietetične napitke, ki vsebujejo vsa esencialna makro- in mikro-hranila. Skratka, kjer je volja (in znanje), tam je pot.

Diskriminacija?

Se vzrok za nestrokovno obravnavanje veganov skriva v nesposobnosti ali ideoloških predsodkih? V obojem? V vsakem primeru je za potencialnega veganskega bolnika rezultat enak – diskriminiranost.

Nestrokovnost?

Žalostno je tudi, da podpisani strokovnjaki z dolgimi nazivi, za svoje trditve niso citirali niti ene reference. Za konec malo za ironijo in malo v pomislek citiram še pravilnik RSK (2. člen):

RSK je najvišji in avtonomni strokovni organ določene stroke, ki je pri svojih odločitvah zavezan dosežkom znanosti, strokovno preverjenim metodam in razvoju stroke, upoštevaje javni zdravstveni interes.

Sprva objavljeno na Ohrovt.si 25. 10. 2023.

Avtor: Dani Sušnik

Objavljeno: 25. 10. 2023

DELI STRAN: