Search
Close this search box.

Kako je odvzem krav v bližini Krškega postal predmet političnega obračunavanja in ne resne debate o mučenju rejnih živali v Sloveniji

Te dni v slovenskih medijih spremljamo pravo poplavo novic o domnevnem neutemeljenem in nezakonitem odvzemu 24 krav na kmetiji v bližini Krškega, ki ga je v skladu s svojimi pristojnostmi izvedla veterinarska inšpekcija. Završalo je očitno tudi v politiki, saj naj bi stranka NSi zahtevala pojasnila od začasnega ministra za kmetijstvo Marjana Šarca, ta pa je napovedal kar interni nadzor nad postopkom odvzema živali. Vmešal se je celo Sindikat kmetov Slovenije, ki v bistvu priznava, da živali sicer niso bile rejene v najbolj »optimalnih pogojih«, karkoli naj bi to že pomenilo, a so se po njihovem mnenju imele možnost umakniti iz blata in lastnih iztrebkov, odvzem pa da je bil nesorazmeren in nezakonit ukrep. Priča smo pravemu političnemu pingpongu in kazanju s prstom en na drugega.

Ob vsem tem pa je izjemno zaskrbljujoče, da v javnosti ni prišlo do resnejše debate o mučenju rejnih živali. Tudi sami mediji so večinoma poročali enostransko in se ukvarjali zgolj s tem, če je ukrep bil zakonit in utemeljen ali je šlo za zlorabo zakona in inšpekcijskega postopka. In s tem, zakaj naj bi bila pri odvzemu prisotna tudi zaščitnica živali iz Društva za zaščito konj. Skratka, izjemno resna debata o samih postopkih, a praktično ničelna glede okoliščin, v katerih očitno živijo rejne živali v Sloveniji.

Ob takšnem javnem diskurzu dobivam občutek, da so nekateri v Sloveniji kar normalizirali pogoje, v katerih živijo te živali, in posledično normalizirali tudi mučenje, ki so mu živali ob tem izpostavljene. Zakaj se raje ne vprašamo, kaj ta čuteča bitja doživljajo na kmetijah in koliko teh živali živi v nemogočih razmerah ter so tako dnevno izpostavljene brutalnemu mučenju? Zakaj je v javnosti bolj sprejemljivo iskati krivca za domnevni sporni odvzem živali in pozivati kar k razveljavitvi novele zakona o zaščiti živali, ki po zelo dolgem času predstavlja le en majhen napredek pri boljši zaščiti živali? V zunajparlamentarni stranki SLS pa so prišli že tako daleč, da v primeru odkritih nepravilnosti pričakujejo kar kazenski pregon oseb, ki so si drznile zaščititi te zlorabljene, z blatom in lastnimi iztrebki prekrite živali.

Tovrsten dogodek kaže na to, da nas v Sloveniji čaka še zelo dolga pot pri dojemanju živali kot enakovrednih čutečih bitij, ki ne morejo biti lastnina nekoga, da jih po svoji volji zlorablja in trpinči za dobiček.

Pripravil: Matic Završnik

Objavljeno: 24. 11. 2023

Uporabljeni viri:

Vir slike:

DELI STRAN: