Neveganski dodatki v hrani

Za vas smo pripravili seznam neveganskih dodatkov v hrani. Z rdečo so napisani tisti dodatki, ki so zagotovo živalskega izvora, s sivo pa tisti, ki so lahko živalskega izvora.

RDEČA - Ni vegansko
SIVA - Možno živalskega izvora

E-število

Ime dodatka

120

Kohineal, karminska kislina, naravno rdeče barvilo 4 (karmin)

153

Rastlinsko oglje – barvilo

Verjetno je pridobljeno iz različnih delov živali, razen v primeru navedenega rastlinskega izvora.

161g

Kantaksantin (naravno oranžno barvilo, ksantofili) – barvilo

Kantaksantin je običajno rastlinskega izvora, a je včasih pridobljen tudi iz rib in lupinastih nevretenčarjev.

252

Kalijev nitrat (soliter) – konzervans

Soliter je običajno naravnega izvora, včasih pa ga proizvajajo sintezno iz živalskih odpadkov.

270

Mlečna kislina – antioksidant

Možno je pridobivanje iz (mlečne) sirotke.

322

Lecitini – emulgatorji in stabilizatorji

Nekateri lecitini vsebujejo jajčni rumenjak, ostali so pridobljeni iz soje. Lecitin je možno pridobiti tudi neposredno iz živalske maščobe. Preverite pri proizvajalcu.

325

Natrijev laktat – antioksidant

Natrijev laktat je sol mlečne kisline (glejte E270, opisan zgoraj).

326

Kalijev laktat – antioksidant/regulator kislosti

Drug tip soli, pridobljene iz mlečne kisline (gl. E270, opisan zgoraj).

327

Kalcijev laktat – antioksidant

Drug tip soli, pridobljene iz mlečne kisline (gl. E270, opisan zgoraj).

422

Glicerol (vlažilno sredstvo, topilo, sladki glicerin) – sladilo

Običajno iz živalskih maščob, razen v primeru drugačne navedbe.

430–436

Polioksietileni – emulgatorji/stabilizatorjiE430 Polioksietilen (8) stearat (emulgator/stabilizator)
E431 Polioksietilen (40) stearat (emulgator)
E432 Polioksietilen (20) sorbitan monolavrat (polisorbat 20, emulgator)
E433 Polioksietilen (20) sorbitan monooleat (polisorbat 80, emulgator)
E434 Polioksietilen (20) sorbitan monopalmitat (polisorbat 40, emulgator)
E435 Polioksietilen (20) sorbitan monostearat (polisorbat 60, emulgator)
E436 Polioksietilen (20) sorbitan tristearat (polisorbat 65, emulgator)

Ni velike verjetnosti, da so ti dodatki živalskega izvora, ker jih običajno pridobivajo iz različnih vrst sadja. Vseeno preverite vir pri proizvajalcu.

441

Želatina – emulgator/želirno sredstvo

Želatina je pridobljena iz živalske kože in kosti. Najdemo jo v različnih slaščicah, žele bombonih in ostalih sladkarijah.

442

Amonijev fosfatid – emulgator

Lahko je pridobljen iz glicerola (glejte E422, opisan zgoraj).

469

Natrijev kazeinat – emulgator/stabilizator

Pridobljen iz mleka.

470a

Natrijeve, kalijeve in kalcijeve soli maščobnih kislin – emulgatorji/sredstva proti sprijemanju

Pridobljene iz maščobnih kislin, možnost živalskega izvora.

470b

Magnezijev stearat – emulgator/sredstvo proti sprijemanju

Pridobljen iz maščobnih kislin, možnost živalskega izvora.

471

Mono- in digliceridi maščobnih kislin (gliceril monostearat, gliceril distearat) – emulgatorji

Lahko vsebujejo živalske maščobe.

472a–f

Mono- in digliceridi maščobnih kislin – emulgatorji E472a Estri ocetne kisline
E472b Estri mlečne kisline
E472c Estri citronske kisline
E472d Estri vinske kisline
E472e Estri mono- in diacetil vinske kisline
E472f Estri mešane ocetne in vinske kisline

Ker je družina dodatkov E472 izpeljana iz glicerina (glicerola; glejte E422, opisan zgoraj), lahko vsebujejo živalske maščobe.

473

Sukrozni estri maščobnih kislin – emulgatorji

Lahko so pridobljeni iz živali.

474

Sukroglicerid – emulgator

Lahko je pridobljen iz živali.

475

Poliglicerolni estri maščobnih kislin – emulgatorji

Lahko so pridobljeni iz živali.

476

Poliglicerol poliricinoleat – emulgator

Lahko vsebuje živalske maščobe.

477

Propan-1, 2-diol estri maščobnih kislin, propilen glikolni estri maščobnih kislin – emulgatorji

Lahko vsebujejo živalske maščobe.

478

Laktilirani estri maščobnih kislin z glicerolom in 1-propanom – emulgatorji

Lahko vsebujejo živalske maščobe.

479b

Termično oksidirano sojino olje z mono- in digliceridi maščobnih kislin – emulgator

Lahko vsebuje živalske maščobe.

481

Natrijev stearoil-2-laktilat – emulgator

Lahko je pridobljen iz sirotke in lahko vsebuje živalske maščobe.

482

Kalcijev stearoil-2-laktilat – emulgator

Lahko je pridobljen iz sirotke in lahko vsebuje živalske maščobe.

483

Stearil tartrat – emulgator

Lahko vsebuje živalske maščobe.

491

Sorbitan monostearat – emulgator in stabilizator

Pridobljen iz stearinske kisline in se dodaja suhemu kvasu. Stearinska kislina se nahaja v rastlinskih in živalskih maščobah, običajno pa se proizvaja sintezno. Preverite pri proizvajalcu. (Gl. tudi E570.)

492

Sorbitan tristearat – emulgator

Gl. E491.

493

Sorbitan monolavrat – emulgator

Gl. E491.

494

Sorbitan monooleat – emulgator

Gl. E491.

495

Sorbitan monopalmitat – emulgator

Gl. E491.

542

Kostni fosfat – sredstvo proti sprijemanju

570

Stearinska kislina, maščobna kislina – sredstvo proti sprijemanju

Stearinska kislina se nahaja v rastlinskih in živalskih maščobah, običajno pa se proizvaja sintezno. Pogosto se dodaja suhemu kvasu.

572

Magnezijev stearat, kalcijev stearat – emulgator in sredstvo proti sprijemanju

Gl. E570.

585

Železov laktat – barvilo

Lahko je živalskega izvora, npr. iz sirotke (gl. E270).

627

Dinatrijev gvanilat – ojačevalec okusa

Skoraj brez izjeme pridobljen iz rib.

630

Inozinska kislina – ojačevalec okusa

Skoraj brez izjeme pridobljen iz rib oz. živali.

631

Dinatrijev inozinat – ojačevalec okusa

Skoraj brez izjeme pridobljen iz rib oz. živali.

635

Dinatrijevi 5'-ribonukleotidi – ojačevalci okusa

Pogosto živalskega izvora.

640

Glicin in natrijeva sol glicina – ojačevalca okusa

Proizvedena iz želatine ali sinteznega izvora.

901

Čebelji vosek – beli in rumeni – sredstvo za glaziranje

904

Šelak – sredstvo za glaziranje

Iz smole, ki jo izločajo žuželke ščitaste uši.

910

L-cistein – dodatek moki

Proizveden iz človeške in živalske dlake (ter perja). L-cistein je dodan približno 5 odstotkom kruha in ostalih pekovskih izdelkov. Polnovrednemu kruhu in drugim polnozrnatim izdelkom ga ne dodajajo.

913

Lanolin

Ovčji vosek, ki ga izloča koža ovc in ovčja volna.

920

L-cistein hidroklorid – dodatek moki

Proizveden iz L-cisteina (gl. E910, opisan zgoraj).

921

L-cistein hidroklorid monohidrat – dodatek moki

Proizveden iz L-cisteina (gl. E910, opisan zgoraj).

966

Laktitol – sladilo

Proizveden iz laktoze, pridobljene iz sirotke.

1105

Lizocim – encim

Iz jajc.

 

Več informacij najdete na naslednjih spletnih straneh:

Vir

www.veganeasy.org/slovenia, ALV