Temen jabolčni zavitek z mandlji

Kategorija: sladica
Predviden čas priprave: 3 ure
Avtor: Štorasta Cimra

Sestavine

Za en pekač:

  • 150 g bele moke
  • 150 g ržene moke
  • sol
  • voda po potrebi
  • 1 žlica olja
  • 4 jabolka
  • cimet, muškatni orešček, vanilijev sladkor oziroma začimbe po želji
  • pest rozin in 2 žlici ruma 
  • 10 mandljev

Priprava

V posodi zmešamo obe moki, sol in počasi dolivamo vodo. Testo je lahko kar precej mokro. Ko ni več čisto tekoče, ga prestavimo na pult. Mesimo in obdelujemo ga kakšnih 10-15 minut. Proti koncu dodamo žlico olja. Prestavimo nazaj v posodico in prekrijemo s folijo. Damo ga počivat za dve uri. 

V tem času pripravimo jabolka. Jaz sem jih narezala na koščke, kar tu nima ravno velikega pomena, bodite kreativni. Mandlje narežemo, rozine pokuhamo v rumu. Jabolka, mandlje in odcejene rozine zmešamo v posodi skupaj z začimbami. 

Pečico segrejemo na 200 °C.

Testo po njegovem počivanju prenesemo na pomokan prt. Če se nam ne vleče lepo, ga lahko na rahlo tudi povaljamo z valjarjem. Po testu razporedimo jabolka in štrudelj zavijemo. Prestavimo na pekač, pečemo 50 minut. Občasno namažemo povrhu z mešanico olja in vode. 

Ko ga vzamemo iz pečice, ga pokrijemo z aluminjasto folijo, da se zmehča. 

Več receptov Štoraste Cimre lahko najdete na njenem štorastem facebookuyoutubu in blogu

Preglej ostale recepte