Razkrivamo grozljivo resničnost gojenja hobotnic

Znanstveniki so se pridružili pozivom k ustavitvi načrtov za prvo industrijsko farmo hobotnic na svetu, potem ko so zaupni dokumenti razkrili šokanten in krut način ubijanja živali.

Španska multinacionalka Nueva Pescanova namerava na Kanarskih otokih zgraditi prvi obrat za gojenje hobotnic na svetu, v katerem naj bi letno gojili in ubili približno milijon hobotnic. Ker so hobotnice zelo občutljive na okolje, jih trenutno ne gojijo, temveč jih lovijo v naravi s pomočjo posod, vrvi in pasti. Čeprav te metode povzročijo enako nepotrebno in kruto smrt, saj jih ribiči udarijo po glavi, so znanstveniki opozorili, da bodo vzreja, ujetništvo in način ubijanja v Nueva Pescanova še posebej barbarski.

Podjetje Nueva Pescanova odkrito priznava, da namerava gojiti običajno samotarska bitja v utesnjenih razmerah, saj namerava na kubični meter v akvariju namestiti več hobotnic - približno 10 do 15. Namestitev teritorialnih živali v nenaravno okolje običajno vodi v stres in ekstremna vedenja, kot so kanibalizem, poškodbe in smrt. Po navedbah poročila eksperimentalni poskusi gojenja hobotnic kažejo, da bi bila smrtnost v teh sistemih približno 20-odstotna, kar pomeni, da 1 od 5 osebkov ne bi preživel celotnega proizvodnega cikla. Španska multinacionalka namerava hobotnice, ki so običajno vrsta, ki živi v temi, gojiti na skoraj stalni svetlobi. Profesor Jonathan Birch meni, da je gojenje hobotnic z visoko stopnjo dobrobiti - izraz, ki ga pogosto uporablja podjetje Nueva Pescanova - "nemogoče" zaradi njihovih potreb in naravnega vedenja.

Poleg krutih in nenaravnih pogojev, ki jih načrtuje podjetje Nueva Pescanova, je bil zdaj razkrit tudi šokanten način ubijanja teh čutečih bitij. V tej farmi nameravajo hobotnice potopiti v skoraj ledeno vodo s temperaturo -3 °C - v bistvu gre za ledeno brozgo, ki je namenjena počasnemu ubijanju. Profesor Peter Tse, kognitivni nevroznanstvenik na univerzi Dartmouth, poudarja, da bi bilo to "zelo kruto" in ne bi smelo biti dovoljeno, saj je več študij pokazalo, da ta način ubijanja povzroči počasno in stresno smrt. Svetovna organizacija za zdravje živali pravi, da takšna metoda usmrtitve hobotnic in drugih živali "povzroča slabo dobrobit", druge organizacije pa predlagajo prepoved takšne prakse.

Hobotnice so znane po tem, da so izjemno inteligentna bitja in da znajo reševati probleme, pobegniti iz ograde in celo vzpostaviti odnose z ljudmi, ki jih srečajo. Veljajo za najbolj inteligentne nevretenčarje na svetu z neverjetnimi sposobnostmi, ki jih le redko vidimo pri drugih vrstah.

V študiji Jonathana Bircha, ki je preučil 300 znanstvenih člankov o hobotnicah, so bili najdeni trdni dokazi, da hobotnice občutijo bolečino in užitek, zato so jih v Združenem kraljestvu uradno priznali kot "čuteča bitja".

 

hobotnica 570.jpg

 

Čeprav bi bila farma na Kanarskih otokih, če bo odobrena, prva industrijska farma hobotnic na svetu, se podobne farme hobotnic poskušajo vzpostaviti tudi v drugih delih sveta, na primer v Mehiki in na Japonskem. Februarja je zvezna država Washington v ZDA napovedala prepoved gojenja hobotnic, kar bi bila prva tovrstna pobuda. To je sledilo nedavnemu zaprtju edine delujoče farme hobotnic v ZDA, farme hobotnic Kanaloa na Havajih, kot odziv na kampanjo organizacije Compassion in World Farming.

Hobotnice so v zadnjih desetletjih postale vse bolj priljubljene v prehrani, zlasti v Španiji. Zato se število prostoživečih hobotnic zmanjšuje. Leta 2015 je število ujetih hobotnic po vsem svetu doseglo 400 000 ton, kar je desetkrat več kot leta 1950.

Čeprav družba Nueva Pescanova trdi, da bo ta oblika proizvodnje hobotnic "trajnostna", je to daleč od realnosti. Okoljevarstvene skupine so že izrazile zaskrbljenost zaradi vode, bogate s hranili, ki jo bo farma črpala neposredno v ocean, za hranjenje tako velike količine lačnih ust pa bodo potrebne ogromne količine ribje moke, ki je narejena iz zmletih rib, ki jih iz oceana vlečejo ogromne industrijske vlečne mreže. Za vsake 3 kg vzrejenih hobotnic je treba ubiti 9 kg rib, da bi jih nahranili, zato je ta praksa popolnoma netrajnostna in nehumana. Farme hobotnic bodo še povečale svetovno ribiško krizo in še naprej izčrpavale naše oceane rib in številnih drugih vrst, hkrati pa uničevale občutljive morske ekosisteme. Konec koncev trajnostni ribolov ne obstaja, tako da je najboljša izbira, da hobotnice, ribe in vsa čuteča bitja izpustite s svojega krožnika.

 

Objavljeno: 11. 4. 2023

Prevedel in priredil: M. Anžin

Povzeto po:
https://www.eurogroupforanimals.org/news/uncovering-horrific-reality-octopus-farming [Avtor: CIWF]

https://plantbasedtreaty.org/a-slow-cruel-death-octopus-farm/ [Avtorica: Natasha Maria]

Slika: Morten Brekkevold - Octopus dance [Some rights reserved]