Search
Close this search box.

Peticija za odpravo ribolova po načinu Ujemi in spusti

Tukaj podpišite peticijo!

Ribolov po načinu Ujemi in spusti je popularen način ribolova v Sloveniji. Takšen način ribolova pomeni, da je potrebno vsako ribo, ki jo ribič ujame, vrniti nazaj v vodo. To je kruto do te živali, saj jo sprva poškoduje, nato pa takšno poškodovano izpusti nazaj v vodo. Ribe, ki preživijo to dejanje, mnoge namreč ne, sicer živijo dalje, vendar živijo v trpljenju, saj so bolj ali manj poškodovane. Zato lahko ribe hudo trpijo, še posebej, če imajo odprte rane v svojem telesu, npr. v škrgah, prebavilih ali drugih notranjih organih, največ poškodb pa je v ustih. Vse to pa nastane zaradi trnka ali pa zaradi nepravilnega rokovanja z ujeto ribo, preden se jo izpusti nazaj v svobodo. Mnoge ribe pa umrejo zaradi stresa, ki ga doživijo med utrujanjem oz. vlečenjem na kopno. Čim dlje traja utrujanje, tem večji je stres. Med utrujanjem trpi riba pomanjkanje kisika, v mišicah se sprošča mlečna kislina, ki negativno vpliva na delovanje mišičnega sistema in tako tudi srca. Ribo lahko zadene kap. Gre za dejavnost, ki ribam kot čutečim živim bitjem povzroča hudo trpljenje, bolečino, strah, stres in poškodbe, ne glede na to, ali ribe preživijo ali umrejo. V bistvu gre za mučenje.

Ribolov po načinu Ujemi in spusti je prostočasna dejavnost, gre za zabavo, pri čemer se ponavadi ribič slika s svojim plenom ali/in hvali z njim, ter ga nato poškodovanega in trpečega, vsega v bolečinah, vrne v vodo. Ali je to kulturno in civilizirano ter seveda moralno-etično? Riba služi kot trofeja, seveda je ta trofeja pridobljena z mučenjem!

»Prijel je nekaj pred 20. uro, dobri dve uri sta minili, preden sem ga, na koncu s pomočjo avstrijskega ribiča …, ki je tudi lovil krape, spravila v čoln.« Šele tedaj sta videla, zakaj se je ta somja mrcina tako branila. Som je bil namreč velik 230 centimetrov in težak 78 kilogramov. «S somom sem se želel slikati, nato bi ga izpustil. Čez noč smo ga pustili v mreži v vodi, zjutraj je bil, žal, mrtev. Nobenih ran ni imel. Ribiči, ki so bili zraven, so menili, da ga je kap, ker naj bi bil lov zanj prevelik šok.« To je pripoved nekega ribiča, ki je lovil po načinu Ujemi in spusti.

Zaradi vsega navedenega je treba ribolov po načinu Ujemi in spusti zaradi zaščite rib odpraviti oz. prepovedati.

Tudi nekateri ribiči smatrajo ribolov po načinu Ujemi in spusti za mučenje rib.

Peticija bo posredovana pristojnim državnim organom.

 

Besedilo in organizator peticije: Koalicija proti lovu, ribolovu, mesu in mleku
Fotografija: https://www.freepik.com/free-photo/man-caught-salmon-fish_2976047.htm

DELI STRAN: