Search
Close this search box.

Novice

Če vas veseli in zanima področje pisanja veganskih novic, se nam javite na info@vegan.si in se pridružite naši novičkarski ekipi kot prostovoljec. Novi avtorji, prevajalci in lektorji so vedno dobrodošli v naši ekipi.

Predstavitev knjige: Ultraman

Nekega hladnega večera oktobra 2006, dan pred njegovim 40. rojstnim dnevom, je Rich doživel grozljiv uvid v svojo prihodnost. V tistem času je bil več kot 20 kilogramov pretežak in se ni bil sposoben povzpeti po stopnicah brez ustavljanja. V trenutku je videl, kam ga bo njegov sedeči življenjski stil

PREBERI VEČ »

Predstavitev knjige: Kitajska študija

Kitajska študija avtorja dr. T. Colina Campbella je postala svetovno knjižno uspešnico, ki je pretresla medicinsko in nutricionistično stroko. Knjiga preučuje povezavo med prehranjevanjem s hrano živalskega izvora in kroničnimi boleznimi, kot so koronarna bolezen srca, sladkorna bolezen in različne vrste raka. Avtor zaključuje, da imajo ljudje, ki se prehranjujejo

PREBERI VEČ »

Veganska prehrana je povezana z nižjo telesno težo

Ljudje, ki se prehranjujejo vegansko, imajo nižjo telesno težo in zaužijejo več varovalnih hranil, kot so betakaroten in vlaknine, ugotavlja raziskava revije Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Raziskovalci so zbrali podatke 71.751 ljudi, ki so pet let sodelovali v zdravstveni raziskavi, imenovani Adventist Health Study 2. Sodelujoči

PREBERI VEČ »

Izkušnje nagrajenk drugega Enostavnega veganskega izziva

Aleksandra Petković, dobitnica 1. nagrade (darilni bon v vrednosti 120 € v ekoloških trgovinah Kalček) Sem absolventka dvopredmetne pedagoške študijske smeri Angleški jezik s književnostjo in geografija. Že od nekdaj me je zanimala ekologija, rada sem zahajala v naravo in potovala. Ravno zato sem izbrala geografijo, ki mi je še

PREBERI VEČ »

November, svetovni mesec veganstva

1. november je svetovni dan veganstva, november pa svetovni mesec veganstva. Preberite si 30 razlogov, vsak dan enega, zakaj bo rastlinska hrana izboljšala obnovljivost našega planeta in preživetje vseh njegovih prebivalcev. 1. dan: Živinoreja je največji vir svetovnih izpustov toplogrednih plinov, ki povzročajo podnebne spremembe. Okoljski program Združenih narodov ocenjuje,

PREBERI VEČ »

Kako z majhnimi prihodki živeti vegansko

Pravzaprav ni razloga, da bi kot vegani živeli dražje kakor ostali. Prehrana 1. Ustvarjajte jedi iz osnovnih živil. Svoje veganske jedi ustvarjajte tako, da pripravite osnovna in običajno cenejša živila skupaj z drugimi živili, ki so ponavadi dražja. Najprej se založite z naštetimi osnovnimi živili: različnimi konzerviranimi ali suhimi stročnicami

PREBERI VEČ »

Intervju z Jasmino in Urbanom

Naša prehrana je energijsko močna, v njej ni slabih kalorij Jasmina Kozina Praprotnik in Urban Praprotnik sta velika športna navdušenca, življenje cele družine pa je tudi na splošno zelo aktivno. Imata 10-letno Tajdo in 2-letnega Oskarja, že zelo kmalu pa se jim bo pridružila nova družinska članica. Jasmina in Urban

PREBERI VEČ »

Jasmina plava in teče med nosečnostjo

Na spodnjem posnetku si lahko pogledate zelo zanimiv nekajminutni prispevek o maratonki Jasmini Kozina Praprotnik, ki kljub pozni nosečnosti plava in teče. Jasmina že ima dva zdrava otroka, ki sta bila ob rojstvu težka čez 4 kilograme in velika 55 centimetrov. Je rekreativna tekačica, ki je pretekla čez 10 maratonov

PREBERI VEČ »

Izkušnje nagrajenk prvega Enostavnega veganskega izziva

Pred prihajajočim Enostavnim veganskim izzivom vam predstavljamo zgodbe in izkušnje treh nagrajenk prvega izziva, ki je potekal med 10. marcem in 9. aprilom 2013. Mojca Vek, dobitnica 1. nagrade (darilni bon za Loving Hut) Že pred 30-dnevnim veganskim izzivom sem bila vegetarijanka. Za vegetarijanstvo sem se odločila predvsem zaradi zdravja in nestrinjanja z

PREBERI VEČ »

Krompir, steber svetovne prehrane

Krompir je tako vezan na življenja in prehrano ljudi, da je ena izmed prvih igrač, ki so jo oglaševali na televiziji in je še vedno priljubljena po 50-ih letih, “Gospod krompir glavač”. S svojimi očmi in okroglo obliko telesa je posnemal obliko človeškega telesa. Če damo šalo na stran, je

PREBERI VEČ »

Z veganstvom proti lakoti

Zaradi naraščanja svetovnega prebivalstva, povečane proizvodnje biodizla in sprememb v prehranjevalnih navadah ljudi se globalno povpraševanje po poljščinah naglo povečuje. Kako zagotoviti zadostne količine hrane in preprečiti sedanje ter prihodnje pomanjkanje, je tako vprašanje, s katerim se bo moralo človeštvo prej ali slej odločneje soočiti. Na dan prihajajo nove ideje

PREBERI VEČ »

Vpliv veganske prehrane v kalifornijskem zaporu

V 90-ih letih prejšnjega stoletja je industrija privatnih zaporov zaradi naraščanja stopnje kriminala in omejenega prostora v zaporih predstavljala dobro poslovno priložnost za vsakogar, ki jo je bil pripravljen izkoristiti. Potem ko so od podjetja Rosser International Inc. iz George, ki se ukvarja s konstrukcijo zaporov, prejeli strašljivo poročilo, so

PREBERI VEČ »

Čemu veganstvo, če je narava plenilska?

Rutinirano nasilje, ki ga izvajamo nad živalmi zaradi hrane, pogosto upravičujemo s trditvijo, da na tem planetu živimo skupaj s plenilskimi mesojedci. Ali nismo torej tudi mi plenilski mesojedci? Nekatere živali (predvsem tiste, ki smo si jih izbrali, da nam delajo družbo in so nam najbližje − psi in mačke)

PREBERI VEČ »

Pogovor z Willom Tuttlom

Intervju z dr. Willom Tuttlom, učiteljem, avtorjem, glasbenikom, duhovnim aktivistom in avtorjem Hrane za mir (The World Peace Diet), ene najbolj prodajanih knjig na Amazonu, in prejemnikom nagrade Courage of Conscience Award. Dr. Tuttle predava in nastopa po Severni Ameriki in Evropi. Skupaj z ženo Madeleine sta izvedla že preko

PREBERI VEČ »

Je prepričanju v človeško superiornost odbila zadnja ura?

Etolog Karsten Brensing poroča o delfinih, ki si dajejo imena, razvijejo valute in uporabljajo orodje Delfinki Kelly iz ameriške zvezne države Mississippi je očitno bilo dolgčas. Njeni trenerji so jo naučili, da je iz bazena pobirala smeti. Za nagrado je dobila ribo. Kmalu je začela razumeti koncept blagovne menjave ali

PREBERI VEČ »

Superbakterije

Center za veterinarsko medicino, ki deluje v sklopu FDA (Food and Drug Administration), je leta 2011 opravil analizo vzorcev surovega mesa iz ameriških supermarketov. Glavni namen raziskave je bil nadzor protimikrobne odpornosti bakterij salmonele, kampilobakterjev, bakterij Enterococcus faecalis in E. Coli v surovem, neprocesiranem mesu v prodaji na drobno. Rezultate

PREBERI VEČ »

Razkrivanje resnice nosilcem oblasti: Razumevanje dominantne pripovedi prehranjevanja z živalmi za krepitev veganstva in spremembo družbe

Kot vegani si ne prizadevamo samo za to, da bi ljudje nehali jesti meso; ciljamo na revolucionarni preobrat v družbeni zavesti, ki bi nasilno in zatiralno kulturo preobrazil v nenasilno in liberalno. Naš cilj je začeti revolucijo, ki bi spremenila potek zgodovine. Zgodovine ne oblikujejo orožje, tirani ali upori. Zgodovino

PREBERI VEČ »

Od ostrostrelca do aktivista za pravice živali

Prehranjevanje z živalskimi izdelki, predvsem mesom, je izjemno povezano s kulturnim dojemanjem moškosti in moči. Predstava, da je prehranjevanje z mesom in ubijanje “moško”, je konstantno podkrepljena z oglaševanjem ter družbenimi vrednotami, ki nam govorijo, kdo smo. Ta “mačo” pogled na meso pomaga razložiti, zakaj so ženske pripravljene postati vegetarijanke

PREBERI VEČ »

Iskanje božanske matere znotraj nas

Ko sem kot šestletnik hranil svojo sestro, se spomnim, da mi je mama naročila naj pazim, da bo sestra zagotovo pojedla vse koščke mesa, ker mora dobiti beljakovine. Počel sem vse mogoče: jo spodbujal, prosil, ji ukazoval, uporabljal vse mogoče trike, samo da bi mi jo uspelo prepričati, naj poje

PREBERI VEČ »

Intervju z Jeffom Novickom

Intervju smo posneli med Farms 2 Forks vikendom v Chicago v ZDA, 26. maja 2013. Jeff v intervjuju razloži, kaj obsega njegovo delo dietetika, kako vidi preteklost, sedanjost in prihodnost ter poda nekaj idej, kako v morju informacij o zdravi prehrani najti tiste prave. Spletna stran Jeffa Novicka: http://www.jeffnovick.com Intervju je v angleškem

PREBERI VEČ »
DELI STRAN: