Jesenski čili s kvinojo

Kategorija: glavna jed juha
Predviden čas priprave: 40 minut
Avtor: Iris Bremec (Iris the Potato Lover)

Sestavine

Za 2-3 osebe:

  • 2 skodelici svežega paradižnika, narezanega na kocke
  • 400 g paradižnikove omake (iz pločevinke)
  • 1 skodelica kuhane kvinoje
  • 2 skodelici zelenjavne jušne osnove
  • 400 g rdečega fižola (iz pločevinke)
  • 200 g koruze (iz pločevinke)
  • rastlinska maščoba (npr. sončnično olje)
  • svež, sesekljan peteršilj
  • 1 čebula, sesekljana (ali 2 mladi čebuli)
  • 2 stroka česna, sesekljana
  • 1 čajna žlička čilija v prahu (ali več, če so vam všeč bolj pekoče jedi)
  • 2 čajni žlički kumine v prahu
  • 1 čajna žlička kakava v prahu
  • 1 čajna žlička (dimljene) paprike
  • sol
  • poper

Priprava

Na rastlinski maščobi pražimo sesekljano čebulo, vse dokler ne zadiši in postekleni (to vam bo vzelo približno minuto), nato pa dodamo še česen, premešamo, in skupaj pražimo minuto ali dve. Dodamo začimbe: čili, kumino, kakav, papriko, poper in sol, spet dobro premešamo, in na majhnem ognju pražimo dobro minuto. Dodamo še preostale sestavine: sesekljan paradižnik, paradižnikovo omako, kvinojo, jušno osnovo, fižol, ter koruzo. Počakamo, da zavre, nato zmanjšamo ogenj, in kuhamo še približno pol ure. V tem času se bo čili precej zgostil. Če vam to ni všeč, lahko dodate še malo zelenjavne juhe, ali preprosto samo vodo. Na koncu potresemo s svežim, sesekljanim peteršiljem, po potrebi dodatno začinimo s soljo in poprom, ter serviramo. 

Namesto kvinoje lahko v čiliju uporabimo: bulgur, rjavo lečo (meni najbolj pri srcu), sojine koščke, sejtanov drobljenec, ali celo sesekljane gobe.

Povzeto po (z dovoljenjem avtorice recepta):
https://irispotatolover.rocks/2016/10/14/jesenski-cili-s-kvinojo/

Preglej ostale recepte