Šmorn s suhimi brusnicami

Kategorija: sladica zajtrk
Predviden čas priprave: 20 minut
Avtor: Jasmina Hrastovec (Minci kuha)

Sestavine

Za 2 osebi:

  • 300 ml ovsenega ali sojinega mleka
  • 50 ml pomarančnega soka
  • sok ene limone
  • 200 g pirine moke
  • 20 g koruznega škroba
  • 2 veliki žlici sladkorja (ali kokosovega sladkorja)
  • 1 mala žlička vinskega kamna (ali pecilnega praška)
  • 1 mala žlička jabolčnega kisa
  • 1/2 male žličke soli 
  • 1 pest suhih brusnic
  • rastlinsko olje za peko (ali kokosovo olje)

Začimbe (po želji): ingver, kardamom, piment, kurkuma

Dodatki (po želji): kokosova moka, naribana jabolka ali hokaido buča, mešanica koščkov suhega sadja in sesekljanih oreščkov (npr. medjol datlji in pražene neslane pistacije)

Priprava

Mokre sestavine in začimbe zmešamo skupaj (uporabimo polovico sladkorja, polovica uporabimo na koncu za karamelni priokus). Posebej zmešamo suhe sestavine, moko presejemo. Mokre in suhe sestavine združimo skupaj, premešamo in pustimo stati 20 minut.

V ponev damo rastlinsko ali kokosovo olje in dodobra segrejemo. Vlijemo maso, da dobimo cca. 5 mm debelo "palačinko" (odvisno od velikosti ponve). Temperaturo malce znižamo in palačinko pečemo v pokriti ponvi, jo obrnemo in do konca popečemo v nepokriti ponvi.

Ko je pečena tudi na sredini, jo z dvema kuhalnicama nadrobimo in koščke ter te še izdatno popražimo. Čisto na koncu dodamo preostanek sladkorja, da šmorn lepo karamelizira. Postrežemo posuto s sladkorjem in prelito z agavinim sirupom.

Šmorn lahko pripravimo tudi v "slani" verziji in ga postrežemo skupaj z veliko skledo mešane solate. Obe verziji sta primerni tudi za malico, saj sta okusni tudi kasneje, ko se ohladita.

Povzeto po (z dovoljenjem avtorice recepta):
http://mincikuha.blogspot.com/2017/11/smorn-s-suhimi-brusnicami.html

Preglej ostale recepte