Testenine z vegansko bolonjsko omako

Kategorija: glavna jed
Predviden čas priprave: 25 minut
Avtor: Anja Horvat

Sestavine

Sestavine za 5-6 oseb:
(zadostuje kot omaka za 1kg testenin po izbiri)
  • 3 čebule
  • 3 stroki česna
  • 4 velike žlice rastlinskega olja
  • 200 g malih sojinih koščkov
  • zelenjava po izbiri (npr. 200 g korenja in 100 g graha)
  • 50 ml svetle sojine omake
  • 400 ml paradižnikove mezge
  • 2 veliki žlici rdeče paprike
  • 2 veliki žlici origana
  • 1 velika žlica timijana
  • 1 velika žlica soli
  • 1/2 male žličke popra 

Priprava

Zavremo 1 liter vode in z njo prelijemo sojine koščke. Sojine koščke pustimo namočene 10 minut, nato jih odcedimo. Na oljčnem olju pražimo čebulo in česen, po 2 minutah praženja dodamo rdečo papriko in še malo popražimo. Dodamo zelenjavo in pražimo 2 minuti. Dodamo sojine koščke ter ob mešanju dodajamo sojino omako in začimbe. Na koncu dodamo še paradižnikovo mezgo in kuhamo 10-15 minut.

Testenine skuhamo po navodilih in jih postrežemo z bolonjsko omako. Vse skupaj lahko posujemo z veganskim parmezanom.

Bolonjsko omako lahko pripravimo v večji količini in preostanek shranimo v hladilniku (za 2-3 dni) ali pa zamrznemo in uporabimo takrat, ko nimamo časa kuhati. (Odmrznemo jo tako, da jo damo večer pred dnevom uporabe v hladilnik in se počasi odmrzne ali pa jo pogrejemo na štedilniku v posodi z malo vode in/ali olja). Omaka je odličen nadev za polnjeno zelenjavo, lazanje, musake, kanapeje in pica rolice.

Preglej ostale recepte