Veganski španski veterci

Kategorija: sladica
Predviden čas priprave:
Avtor: vegan.si

Sestavine

Sestavine za 100 kosov:

  • 1/2 skodelice / 120 ml aquafabe (npr. čičerikina voda iz 400 g konzerve čičerike)
  • 1/4 čajne žličke vinskega kamna
  • 120 g sladkorja v prahu
  • nekaj kapljic pesinega soka (ni obvezno)

Priprava

Ohlajeno čičerikino vodo s stepalnikom za smetano stepamo okoli 10-15 minut, dokler iz nje ne nastane “sneg”. Stepamo v čisti posodi, saj željenih rezultatov ne dosežemo, če je bila posoda prej mokra ali mastna. Kislina kot npr. vinski kamen pohitri postopek stepanja in stabilizira nastalo peno.

Za to lahko uporabimo tudi jabolčni kis ali limonin sok, vendar je to pri pripravi moussa odsvetovano, saj bo sicer malce bolj tekoč. Za razliko od jajčnega beljaka pri aquafabi ne moremo pretiravati s stepanjem. Stepati prenehamo, ko se vsebina posode ne premakne, če posodo obrnemo.

Postopoma vmešamo sladkor v prahu. Masa postane gosta in lepljiva. Maso nadevamo v aparat za krašenje tort (katerega stene lahko predčasno obarvamo s pesinim sokom ali katerim drugim barvilom) in jo v obliki majhnih gumbkov/rožic nanašamo na pladenj, obložen s papirjem za peko. Pazimo, da je med njimi dovolj prostora. Pečemo jih 75 min pri 100°C, nato izklopimo pečico in jih pustimo v njej še 45-60 minut z rahlo priprtimi vrati pečice. Tako se bodo vetrci do konca posušili. Shranimo jih v zaprti posodi.

Preglej ostale recepte